REIZEN : Royal Air Maroc verbindt de meeste Europese steden met Casablanca en zorgt voor de binnenlandse vlucht tot in Fes. Info : tel. (02) 219.24.50.

WANNEER : De aangenaamste maanden zijn mei-juni of september-oktober. ’s Zomers is het er te heet en ’s winters (vooral ’s nachts) koud en vochtig.

HOTELS : Het Palais Jamai ligt binnen de vestingen van de medina van Fes el Bali. Het heeft een mooi zwembad, een hammam en tennisvelden. Een tikje vervallen, maar de sfeer is elke dirham waard. Eén overnachting in een tweepersoonskamer kost tussen 840 en 1100 dirham. Vlak bij het Batha Museum bevindt zich Hotel Batha. Er is een restaurant en een klein zwembad. Eén overnachting in een tweepersoonskamer kost 515 dirham.

Hotel Moulay Yacoub is geschikt voor wie ver van de stad wil logeren. Het ligt in een berberdorp op 20 km van Fes, heeft een eigen zwembad en tennisvelden. Op wandelafstand ligt een gloednieuw centrum voor talassoterapie (met hete zwaveldampen). Een tweepersoonskamer kost 350 dirham voor één nacht.

RESTAURANTS :Al Fassia in het Palais Jamai is het schoolvoorbeeld van een Marokkaans top-restaurant, met lage tafels en dito sofa’s. De Harira-soep, geserveerd met hardgekookte eieren en dadels, behoort tot de beste in heel Marokko. De Marokkaanse salades zijn sterk gekruid, de gebakjes buitengewoon lekker.

Restaurant Taryana (Taryana Kbira, 25) is een van de talrijke ?paleizen” in de oude medina die tot restaurant omgebouwd werden. Wat ons betreft : een van de beste ! Luchtig en smaakvol gerestaureerd. Het personeel is zeer vriendelijk. Perfekt voor een lunch.

Dar Saada (rue Attarine 21) is eveneens een omgebouwd historisch gebouw, in de buurt van de Attarine Medersa. Een heerlijke tagine, gevolgd door schijfjes sinaasappel in kaneel en besprenkeld met rozenwater zijn slechts twee van de talrijke lekkere gerechten.

Munttee proef je op het dak van de Palais de Fes, tegenover de Kairaouine Moskee. Hier heb je een van de prachtigste uitzichten op de oude medina.

SHOPPING : Van de Fassis wordt beweerd dat het de beste ?onderhandelaars” zijn van heel Marokko. Elke straat van de medina heeft haar specialiteit, maar het grootste aanbod van kunstambachtelijk vervaardigde goederen en de beste kwaliteit tegen de interessantste prijs vonden we in de officiële koöperatieve Coopartim, Ensemble Artisanal, op de Boulevard Allal Ben Abdelllah. Keramiek, lederwaren, metalen voorwerpen en houtsnijwerk. Wie belangstelling heeft voor textiel moet Touria Touzani bezoeken in hetzelfde complex. Het is een van de fijnste borduursters van Marokko. Haar werk prijkt op tafels van koningen en presidenten. Natuurlijk is het leuker inkopen te doen in de soeks : naast aardewerk en leder zijn hier ook zeer goede koopjes te doen, van kruiden tot borduurwerk.

Wie op zoek is naar antiek vraagt naar de speciale verzameling van Mohamed Ben Abdejalil in zijn antiekzaak Au Petit Bazaar de Bon Accueil, Talla-Sghira 35, in de oude medina. Tot zijn schatten behoren tapijten, juwelen, houten mandjes, textiel en berberdolken.

La Bahia, Bouakda Quartier Zkak Roumane 3, in de oude medina, is een tapijtenzaak beheerd door de Staat. De keuze is groot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content