Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

LENE KEMPS

WIND IN DE ZEILEN

Amerikanen zijn er weg van. De stalen paravent van de jonge Belgische ontwerper Xavier Lust staat in de Newyorkse winkel van Ralph Lauren. Een teleskopische staaf die tussen de vloer en het plafond wordt geklemd is het enige vaste onderdeel van het kamerscherm. Rond deze staaf bewegen twee licht gebogen geperforeerde platen.

“Ik hou van staal, ” zegt Xavier Lust. “Eerst moet je ermee worstelen, dan wordt het verrassend makkelijk om mee te werken. De meesten houden niet van het materiaal : het is koud, afstandelijk en zwaar. Maar die vooroordelen zijn louter psychologisch. Kijk naar de paravent : ik vind hem eigenlijk licht en beweeglijk. Bovendien gebruik ik het staal vaak in kombinatie met stof en hout. “

Als inspiratiebron vermeldt Xavier de Engelse radikaal Charles Rennie Mackintosh. “Alle overbodige details verbannen, het streven naar een louter funktionele vormgeving, dat is essentieel voor mij. Ik zou mezelf geen minimalist noemen, tenzij dat betekent dat je met zo weinig mogelijk zoveel mogelijk probeert te bereiken. “

Xavier Lust : tel. (02) 673.60.51.

HAIR

Het is een overrompelend eenvoudig idee. Linda Evangelista de vrouw die net zo vaak van haarkleur verandert als van ondergoed wordt het gezicht van de firma Clairol. Andere modellen zijn als de dood voor een imago-wisseling en houden zo lang mogelijk vast aan het uiterlijk dat hen bekendmaakte. Niet Linda. Van natuurlijk bruin schakelt ze zonder problemen om naar fifties rood, sexy blond, Italiaans zwart en een enkele keer Marsman groen. “En het is niet zomaar een nieuwe haartint, ” zegt men bij Clairol. “Linda speelt telkens een andere rol en komt steeds weer geloofwaardig over. Ze heeft ongelooflijk veel stijl. “

In een eerste faze zal Linda’s gezicht verbonden worden aan slechts één van de acht lijnen : Ultress, volgens Clairol de meest glamoureuze en modieuze tinten. Volgens de Amerikaanse cijfers is de “geef jezelf een nieuwe haarkleur”-markt een van de snelst groeiende segmenten ; 750 miljoen dollar per jaar. Met de veroudering van de bevolking kan het er alleen maar beter op worden : meer grijze haren, meer kleur gevraagd.

BIJTANKEN

Ze is een cartoon-figuur uit een Australisch stripverhaal dat zich afspeelt in een post-apocalyptisch 2023. Ze is de hoofdrolspeelster in een nieuwe film met een volledig vrouwelijke soundtrack (Portishead, Björk, Belly, Hole en Veruca Salt). Ze is een op hol geslagen modeverschijnsel. Tank Girl is everywhere. Het stripverhaal maakte haar tot cultfiguur. Tank Girl is de oorspronkelijke Mad Maxine ; stoer en onoverwinnelijk, sexy in survival-kleding. De film met Lori Petty in de hoofdrol bombardeerde haar tot fenomeen. Tijdens de modeweek in New York slopen journalisten weg naar de bioskoop, want de grootste trend defileerde niet op de catwalk maar in de straat, waar hordes Tank Girls de stadsguerrilla-ensembles van Lori Petty nabootsten. Sokken als elleboogwarmers, gescheurde mini-jurken, kaki vestjes met hippie-bloemetjes, spijkerleer rond de hals. Gezien het sukses heeft filmmaatschappij MGM voor een eigen kollektie gezorgd, ze werd eind maart tegelijkertijd met de film gelanceerd in Bloomingdale’s. Voor de film stelde Lori Petty samen met kostuumontwerpster Ariane Phillips haar eigen garderobe samen, onder meer met Helmut Lang-stukken uit de jaren zeventig. Phillips heeft al uitlatingen gedaan dat ze zeer ontevreden is dat de filmmaatschappij haar niet heeft gevraagd voor de spin-off kledinglijn, ze heeft er zelfs geen rechten op gekregen. Maar ze blijft entoesiast over haar kreatie : “Tank Girl wordt de Barbie van de jaren negentig. “

OBSERVATIES

Paul Smith heeft wat te vieren. De 25ste verjaardag van zijn kledingkollektie. Het ontvangen van The Queen’s Award for Industry. De Paul Smith-kollekties maken een jaarlijkse omzet van 85 miljoen pond, waarvan 66 procent op de exportmarkt. In het Victoria and Albert Museum stelt Paul Smith zijn Observations tentoon : zestien mannenhemden ontworpen tussen 1989 en nu, vaak met de kleurrijke trompe-l’oeil prints waarmee hij naam maakte.

Observations, van 15 juni tot 12 november in het Victoria and Albert Museum, van 10 tot 17 u.50 van dinsdag tot zondag en op maandag van 12 tot 17 u.50.

FAN

De vrouw van de sultan van Brunei was net te laat in New York voor het Ralph Lauren defilé. Ze vroeg Lauren of hij voor haar de show niet even wilde overdoen. Dat kon hij niet, maar hij wilde wel de volledige kollektie naar haar suite in het hotel overbrengen, kompleet met video en fotoboek. Mevrouw kocht negen ensembles voor een totaal van 31.000 dollar en betaalde cash. In vacuüm verpakte enveloppes gevuld met biljetten van honderd dollar.

OP HET NACHTKASTJE VAN TOMMY THIELEMANS

Waar ik ook ben en in welke biblioteek ik ook grasduin, ik haal er toevallig altijd boeken uit waarvan de tematiek verwant is met bijbelstudies en religieuze ordes. Zo ontdekte ik bij mijn vader het boek : Het Heilige Bloed en de Heilige Graal van Michael Baigent, Richard Leigh en Henry Lincoln ; het eerste werk van dit drietal. Het tweede heet De Messiaanse Erfenis. Het zijn vlot leesbare werken, onwaarschijnlijk verrassend en rijk aan informatie en bronvermeldingen. In de jaren zeventig waren deze drie BBC-journalisten begonnen aan een dokumentaire over een priester die einde negentiende eeuw een kleine parochie had in Rennes-Le-Château in het zuiden van Frankrijk. Op een gegeven moment wil die man zijn kerk laten restaureren en worden oude perkamenten gevonden in een van de pilaren. De priester werd kort nadien steenrijk, maar niemand wist precies waarom. Het vermoeden rees dat het iets met de perkamenten te maken had, maar wat stond er nu precies in ? Vanaf 1956 laat een zekere “Prieuré de Sion” via folders en boeken dingen uitlekken over het raadsel rond die priester waarbij een aantal prominente figuren worden geïmpliceerd. De journalisten ontdekken een lijst met grootmeesters van die orde, die gaat van Godfried van Bouillon, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Debussy, Victor Hugo en de laatste grootmeester Jean Cocteau. Ze vinden ook brieven die verwijzen naar de schat van Jeruzalem en naar de Merovingische dynastie. Dat de bijbel vervalst is, daar zijn de meeste historici het over eens, maar wat er precies verborgen werd, is volgens de Prieuré het feit dat Jezus effektief een afstammeling van David zou zijn, getrouwd was met Maria-Magdalena en ook kinderen had. Teorieën rond die afstammelingen van Jezus zouden de drijvende kracht achter de Prieuré blijven. De journalisten ontdekken ook banden van het Frans verzet met de Prieuré tijdens de Tweede Wereldoorlog, een periode waarin ook de CIA een rol speelde tegen de nazi’s. Maar nadien zou de CIA, via de Orde van Malta veel CIA-leden zijn ridders van deze orde de Prieuré een serie belangrijke dokumenten afhandig gemaakt hebben. Kortom, feiten en ideeën die niet zomaar genegeerd kunnen worden. De meeste mensen die tot de Prieuré hoorden, zouden door de eeuwen heen een grote politieke invloed hebben uitgeoefend, in de hoop om ooit die Jezus-dynastie terug op de troon te installeren, liefst in een Verenigd Europa. (MW)

Tommy Thielemans is polyvalent medewerker van het Koninklijk Filmarchief.

Partner Content