Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

SEXFLOP

Denkt u dat een vibra-tor een kever is ? Enig idee hoeveel seropositieven er zijn ? De sexflop is het nieuwste produkt van de aids-preventiecampagne van het MJA. Een kwis op diskette. Drie niveaus : beginnend, middelmaat en gevorderd. Acht kategorieën : aids, vrijen, condomen, de pil & co, voorbehoedmiddelen, seksueel overdraagbare aandoeningen, het roze hoekje en de condomerie. In totaal 285 vragen. Wie 95 % haalt, krijgt een “vrij veilig attest”.

MJA is nu zes jaar aktief op het terrein van aids-preventie. Eerst was er het spiekboekje voor het vrijen, daarna de safety-bag met veiligheidsspeld, pleister en condoom. In 1992 volgde de strip over het meisje Jo dat besmet raakt met het HIV-virus en een jaar later de Condomobiel, een kleurige bakfiets vol rubbertjes. In 1994 werd de postorder-condomerie gelanceerd. De nieuwe sexflop maakt deel uit van het aanbod.

“De sexflop is een aantrekkelijke metode om jongeren te blijven boeien, ” stelt de MJA. “Een veel gehoorde opmerking wanneer je jongeren wil informeren, is : zijn ze daar weer met hun aids ? Er is sprake van een gewenningsfaktor, van een moeheid. Volgens voorzichtige ramingen heeft de helft van de gezinnen met schoolgaande jeugd een computer in huis. Dat zette ons ertoe aan de sexflop te ontwikkelen. Een computerspel raak je niet snel beu. “

De flop werd in 2000 eksemplaren uitgebracht en kost 200 frank.

MJA, Sint-Jansstraat 32, 1000 Brussel, tel. (02) 515.02.52.

ROCK’N’ROLL JUNKIES

Jan Eilander publiceerde Rock ’n Roll Junkie, een vrij achteloos geschreven boek over het fenomeen Herman Brood. Bijna gelijktijdig kwam het 2,5 kg wegende naslagwerk van Marc Hendrickx uit : Elvis A. Presley : Muziek, Mens, Mythe. Het eerste boek tekent een raak maar rommelig portret van het ontstaan van de muziek, het overleven van de mens en de instandhouding van de myte genaamd Brood. Hendrickx heeft een zeven jaar lange intense Elvis-research kronologisch geordend. Invalshoek blijft de indrukwekkende playlist van nummers die Elvis de onvergeethoek in zong. Bonussen in Hendrickx’ lijvige boek : de talrijke verwijzingen naar Europese Elvis-verenigingen, de vrij komplete research van facts and figures en vrij frisse anekdotes, steeds vanuit het standpunt van de ware fan. Zo is er het feit dat Elvis Costello Presley’s ritmesektie inhuurt voor zijn album “King of America”. Of Bruce Springsteen die in mei 1977 één van de Kings laatste koncerten bijwoont en net voor Elvis’ overlijden een demo naar Graceland stuurt met een nummer dat hij voor Elvis komponeerde : “Fire”. Bovendien kent Hendrickx de precieze namen van de glitterwitte-olifantepijpen-jumpsuits : Indian Feather, Penguin en Blue Aztec mèt haaietanden.

In tijden van outing, is Herman Brood, alvast één van de eersten die grif toegeeft dat hij elke dag zijn shotjes speed zet en zich dan in zijn plastische, literaire en muzikale kreativiteit stort. Presley’s ongeëvenaarde stembereik vervaagt bij Brood tot amper één toonhoogte, maar dat stond nooit rockpareltjes als Doin’ It, Saturday Night en Never Be Clever in de weg. Kortom : een relaas over leven, liefdes, dochter en dope van Herman Brood. (MW)

Jan Eilander ; Rock ’n Roll Junkie, over Herman Brood ; uitgeverij Prometheus.

Marc Hendrickx ; Elvis A. Presley, Muziek, Mens, Mythe ; uitgeverij Coda.

KAN KUNST EEN LEVEN REDDEN ?

Elk jaar vraagt de Euro-Liver Foundation aan bekende designers een stuk voor hen te ontwerpen. De winst bij verkoop gaat naar klinisch en fundamenteel onderzoek op het gebied van transplantatiegeneeskunde en immunobiologie, in het biezonder van de levertransplantatie. Iets makkelijker : de stichting wil geld inzamelen om het medisch onderzoek te bevorderen en het welzijn verbeteren van mensen die een transplantatie hebben ondergaan.

“We zien de Art saves lives-aktie als een osmose tussen kreativiteit en mildheid, ” zegt men bij Euro-Liver. “De verbruiker krijgt de kans een mooi en begeerlijk objekt te kopen en tegelijkertijd een daad te stellen voor het goede doel. “

Kopen met een goed geweten dus : een vilten winterklep van Elvis Pompilio (2500 frank), een halsketting van Wouters & Hendrix (4100 frank), een lamp van Pol Quadens (9900 frank) en een portemonnee van Delvaux (2900 frank). Alle produkten worden tot eind februari verdeeld via het gewone distributienet van elk van de ontwerpers, vergezeld van een verklarend etiket.

Euro-Liver Foundation, Markgravestraat 10, 2000 Antwerpen.

ONS DAGELIJKS BROOD

Zijn brood verdienen. Droog brood eten. Werken om den brode. Moet er nog brood zijn ? Omdat brood eeuwenlang ons hoofdvoedsel is geweest, is het prominent aanwezig in de taal, beschaving en religie (foto). In de bijbel vindt men maar liefst 352 teksten over bakkers en brood. Tal van spreekwoorden en gewoontes wijzen op het onmisbare en essentiële ervan. Alhoewel ons verbruik tot groot ongenoegen van voedingsdeskundigen de laatste jaren tot enkele sneetjes per dag is gedaald.

Wanneer de mens precies aan het bakken is geslagen, is niet bekend. Wel is duidelijk dat die stap aan de basis van de beschaving ligt. Dankzij het brood werd de mens minder afhankelijk van de jacht of visvangst, kwamen nomaden tot rust en gingen zij zich toeleggen op de akkerbouw.

In de Galerie van het Gemeentekrediet vindt een tentoonstelling plaats die volledig aan het brood is gewijd. Aan de hand van tweehonderd afbeeldingen, evenveel voorwerpen en korte teksten wordt het verhaal verteld van het graan en het brood ; van het veld naar de schuur, naar de molen en verder naar de trog, de oven, de tafel en de mens.

De tentoonstelling en het begeleidend boek kwamen er ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Institut de Sociologie van de Université Libre de Bruxelles. (PVD)

Brood doet Leven ; de betekenis en de rol van het brood in Europa, tot 19 februari, van 11 tot 18 uur (maandag gesloten) in de Galerie van het Gemeentekrediet, Passage 44, 1000 Brussel, gratis toegang.

BUREAU BROL

“Stille stoorders noemen wij het, ” zegt Paul De Bruyne van Priority Managment. “Al die papieren die op je bureau liggen, hinderen bij het gekoncentreerd werken. Op het einde doe je niks anders dan papieren verschuiven. Om efficiënt te werken, heb je een systeem nodig waarbij je informatie kan klasseren en waarbij hangende zaken naar boven komen als het nodig is, zonder dat ze op je bureau rondslingeren. Een rommelig bureau levert onnodige stress op. “

Priority Managment is een trainingorganizatie die je in een aantal stappen leert hoe je efficiënt en vlot werkt, aan een opgeruimd-staat-netjes-bureau. Wie de kursus eenmaal volgt (30.000 frank), mag indien gewenst jaarlijks terugkomen om op de hoogte te blijven van nieuwe technieken en hulpmiddelen. “Ik twijfel er niet aan dat er mensen bestaan die uitstekend gedijen in chaos en hun wanorde kultiveren, ” zegt De Bruyne. “Wij beweren ook niet dat rommel per definitie slecht is, we zeggen alleen dat het de produktiviteit afremt. We zijn geen psychiaters. Onze kursus is geen terapie, maar een praktische oplossing. Onze klanten zijn zeer tevreden en sommigen zeggen zelfs dat we hun leven hebben veranderd. Er valt een heleboel stress weg als je rustig en georganizeerd kan werken. “

Op 20 januari wil Priority Managment het bureau van een zeer rommelig persoon opruimen en krijgt de sloddervos in kwestie ook een gratis training aangeboden. Heeft u een ultra-chaotische kollega ? Maak een foto van zijn bureau en stuur die met zijn toestemming op.

Wedstrijd Het Rommeligste Bureau, voor 10 januari een foto van het bureau met de schriftelijke toestemming van de eigenaar, naam, funktie, adres en telefoonnummer en de gegevens van de aangever naar : Priority Managment, Leuvensesteenweg 392B, 1932 Zaventem, tel. (02) 721.57.44.

OP HET NACHTKASTJE VAN GUY DE SIMPELE

Ik hoef niet per se een roman te lezen. Ook een toneelstuk trekt me aan. Alles wat mijn fantazie stimuleert, is prima : een film bekijken, teater spelen of poëzie schrijven.

Het leuke aan Het Wonderlijk Verhaal van Hendrik Meier van Roald Dahl is dat ik me herken in Dahls manier van schrijven en ook in de inhoud van de zeven verhalen. Hij schotelt je nooit voorgekauwde happy endings voor, maar laat je mysterieuze open eindes en een ongeremde fantaziewereld. Zo heeft hij het in het verhaal Een buitenkansje over hoe hij schrijver is geworden, hoe hem op de schoolbanken werd verweten totaal fantazieloos en konsekwent lui te zijn. Men vond hem een warhoofd met beperkte woordenschat die slechtlopende zinnen schrijft. Op dat moment trok Dahl zich al terug in zijn fantaziewereld. Hij beschrijft dat als volgt : “De buitenwereld ziet een gewone man die gewone dingen doet en een gewone taal spreekt, maar er is ook een geheime kant die pas bovenkomt wanneer de deur van de werkkamer dichtgaat en hij in een andere wereld glipt waar de fantazie de bovenhand krijgt. ” Als je een boek leest, kom je altijd in een andere wereld terecht, maar bij Dahl kan en gebeurt letterlijk alles. In De jongen die met dieren praatte trekt een jongetje er met een schildpad op uit. Hij verdwijnt dus. Zijn ouders slaan natuurlijk in paniek, maar het kind zelf ziet daar geen graten in. Dahl weert elke vorm van agressie, de slechte karaktertrekken van iemand kunnen zijn beste eigenschappen worden, een oplichter wordt held en omgekeerd. Dahl mag dan soms bangelijke dingen vertellen, de toon blijft altijd opbouwend, er zit altijd een positieve levenswijsheid in en dat is tof. (MW)

Guy De Simpele is all-round kunstenaar en maker van kinderteater.

LENE KEMPS

Partner Content