SNAPSHOT

Onmiddellijk vóór de Gentse Feesten bieden Nieuwpoortteater en Dimitry Masyn twee try outs aan van “Ille”, een nieuwe produktie van Dimitry Masyn, die eerder al “Contrarie” schreef en regisseerde, een stuk met jongeren, dat door De Werf, Brugge, werd geproduceerd.

Dit keer gaat het over een man en een vrouw, Georgette en Carlos. Hij is ondernemend, zij is passief. Hij is een grootspreker, zij zwijgt. Binnenkort zijn ze vader en moeder. Voor de auteur zijn ze twee mensen die elkaar uithollen en terzelfder tijd ook aanvullen, aantrekken en afstoten.

“Ille” toont een snapshot van twee “komplementen”, van twee mensen die om elkaar eindelijk te begrijpen zich in de ander moeten verplaatsen, en zo elkaar verliezen.

“Ille” wordt op 12 en 13 juli (20 u.30) gespeeld door Fabrice Delecluse en Nathalie Dervaux.

– Reserv. : (09) 225.12.96 (Nieuwpoortteater).

SLIDE SHOW

Tijdens de Gentse Feesten speelt De Parade “Slide show”, niet zoals eerder aangekondigd in De Rode Pomp, maar in het Nieuwpoortteater. Reden van de wijziging is, dat de eigenaar van De Rode Pomp bezwaar had tegen de inhoud van de voorstelling.

“Slide show” is een korte solo performance door Caroline Rottier “over seks en van alles”, met dia’s, super 8-films en veel muziek uit de jaren ’70.

“Slide show” sluit aan bij de reeks produkties die De Parade van bij de oprichting in 1991 heeft opgezet rond de “allesvernietigende begeerte, die alles ondergeschikt maakt aan zichzelf”. Dit tema werd telkens vanuit een andere hoek bekeken in “De Lederman spreekt met Hubert Fichte”, “De knie van de voetballer”, “Amerikaanse dromen”.

In “Slide show” vertelt Caroline Rottier vrijmoedig over ervaringen, inzichten en fantazieën van een jonge vrouw rondom seks en erotiek. Wat getoond wordt, heeft slechts onrechtstreeks met het verhaal te maken. De spanning ontstaat precies door wat niet wordt getoond. Van 15 tot en met 24 juli (22 u.30).

– Reserv. : (09) 233.66.77 (Trefpunt, voor Nieuwpoortteater).

VOOR ELK WAT

De beide akteurs van PasParToe hebben de gewoonte hun nieuwste produkties te toetsen aan een publiek tijdens de Gentse Feesten in Teater Tinnenpot aan de Tinnenpotstraat.

Vanaf 16 juli brengen zij er, telkens om 15 u., “Dirigent ! ” van Dirk Van Vaerenbergh, een familievoorstelling voor +8-jarigen, waarbij iedereen kan meespelen.

Vanaf 15 juli prezenteert Dirk Van Vaerenbergh vijf avonden na elkaar (om 20 u.) een liefdesverhaal omkranst door Broadway-liederen, onder de titel “Gershwin, Porter, Köhler en Co”.

Vanaf 20 juli vertelt Frank Degruyter vijf avonden na elkaar (om 20 u.) drie verhalen van Roald Dahl.

– Info en reserv. : (055) 20.72.07 (PasParToe).

ROGER ARTEEL

KLANKDICHTER

De Nederlander Jaap Blonk, in 1953 geboren in Woerden, is gespecializeerd in het uitvoeren van geïmprovizeerde klankpoëzie. M.a.w. hij doet podiumacts waarin hij op een vrije en eigenzinnige manier gedichten en muziek met elkaar kombineert. De muzikale voordrachtkunstenaar steekt daarbij niet onder stoelen of banken dat hij sterk werd beïnvloed door het werk van de dichters Antonin Artaud, Lucebert en Kurt Schwitters. Blonk treedt op zondagmiddag 16 juli om 16 uur solo op in het kader van “Dichter bij het Woud”, een literair muziekprogramma dat plaatsvindt in het Lyrisch Paviljoen de Bron, gelegen aan de rand van het Meerdaalwoud (Veldstraat 2) in Sint-Joris-Weert.

– Reserv. : (016) 47.34.32.

ZUIDELIJK

Omdat het seizoen werd besloten met een serie miskleunen zou je haast vergeten dat er in de periode 1994-95 ook schitterend toneel te zien is geweest. Zo was er bijvoorbeeld “Rijkemanshuis” van Eugene O’Neill dat onlangs volkomen terecht werd bekroond met de eerste Gouden Publieksprijs en “De Tramlijn die Verlangen Heet” van Tennessee Williams.

Dat zijn wellicht niet toevallig twee produkties van het Zuidelijk Toneel, een van de beste grote-zaalgezelschappen uit ons taalgebied. Op de kwaliteiten van deze twee voorstellingen gaan we later zeker nog dieper in. Maar omdat het naar verluidt nu al storm loopt voor kaartjes voor de korte reprise-reeks begin volgend seizoen, geven we hier nog eens de exacte speeldata. “Rijkemanshuis” is te zien op zaterdag 26 augustus in het kader van het Eindhoven Festival. Op het Teaterfestival is deze Ivo Van Hove-regie te zien op 28, 29 en 30 augustus in Gent en op 2 en 3 september in Amsterdam. De allerlaatste voorstellingen vinden plaats op 4 en 5 september tijdens het Festival dat wordt opgezet door en in de Rotterdamse Schouwburg.

“De Tramlijn die Verlangen Heet” is voor het eerst weer te zien vanaf 12 augustus in het kader van het Boulevard-festival in Den Bosch. De Vlaamse première vindt plaats op 9 september in de Bourla in Antwerpen.

Ook de drie gloednieuwe produkties die het Zuidelijk Toneel aankondigt, prikkelen om uiteenlopende redenen de verbeelding. Op 25 oktober gaat “De Cenci” in première, een gruweltragedie van Shelley die zal worden geregisseerd door Dora Van der Groen. Vanaf 31 januari zullen we kunnen zien wat regisseur Pierre Audi maakte van Shakespeares “Maat voor Maat”. En Ivo Van Hove zelf regisseert “Caligula” van Albert Camus. Première op 29 maart.

– Info : (00-31) 40/33.36.33.

EN OOK NOG

– “Que-Cir-Que” : surrealistisch oer-circus met drie akrobaten, een bezem, een fiets en een reuzerad. T/m 23/7 in een tent aan het Noorderterras op de Scheldekaai (ter hoogte van Brouwersvliet). Info : (03) 233.71.60.

EDWARD VAN HEER

Affichefoto van “De Cenci”, een nieuwe produktie van het Zuidelijk Toneel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content