Herwig Van Hove

De wijnen van Pic Saint Loup zijn niet monsterachtig zoals veel 100 procent syrahcuvées uit de grote plas Coteaux du Languedoc, maar gemaakt door assemblage van edele druivensoorten ( mourvèdre, syrah en carignan) en dus altijd wat genuanceerder en complexer. De concentratie is goed en de prijs nog altijd mooi: 237 fr. Wat kan men meer verlangen?

De naam Pic Saint Loup verwijst naar een erkende subzone van de zeer ruime AOC Coteaux du Languedoc, op een twintigtal km ten noorden van Montpelier. De Pic is een puntig bergje (650 m) dat het hele landschap domineert. Zes coöperaties en een twintigtal wijnboeren maken er samen 40.000 hl op 1400 ha (90 procent “edele” druivensoorten en maximaal 10 procent carignan en cinsault). De meeste individuele wijndomeinen zijn vrij jong. De eerste die zijn eigen wijn zelf bottelde, was Jack Boutin van Château La Roque in Fontanès. “Wij waren de pioniers”, zegt hij, “samen met Domaine de Lascaux, Mas Bruguière en Domaine de l’Hortus. Dat bleef zo tot in 1990. Toen ik in 1985 La Roque kocht wou niemand het, nu zou ik het niet meer kunnen betalen.”

De productievoorwaarden voor Pic Saint Loup zijn wat strenger dan voor Coteaux du Languedoc: voor die laatste hoeft het druivenbestand maar voor de helft uit edele soorten te bestaan. Het maximumrendement is 50 hl per ha, tegen 60 voor de Coteaux. Het minimaal natuurlijk verworven alcoholgehalte moet 11,5 graden zijn tegen 11 voor de Coteaux en de druivenstokken moeten minstens 5 jaar oud zijn om AOC te mogen dragen, 2 jaar meer dan bij de buren. De wijnen worden gemaakt met het oog op fruit en zachte tannines die het keurmerk zijn van de subzone. Sommigen werken met gedeeltelijke gisting onder koolzuur, anderen met langere cuveertijden. Ook de druivenkeuze varieert, La Roque is bekend om zijn goede mourvèdres. In principe is Pic Saint Loup vol en voluptueus.

Château La Roque, Pic Saint Loup 1994 (90% mourvèdre): goede kleurconcentratie met geen spoortje evolutie, een compacte neus met diepe rijpheid. Zeer grote smaak: massief, vlezig, rijp, gespannen en met perfecte structuur van inderdaad zachte tannines. Grote wijn.

Château La Roque, Pic Saint Loup 1997 (25% syrah, 25% mourvèdre, 50% grenache): lichter van kleur dan de 1994, maar ook zonder evolutiesporen, een neus van syrahfruit met een wat zuiders accent van de grenache. Evenwichtige, gevulde en brede smaak met grote lengte en geknoopt tot op het verre einde. Frisse karakteristieke wijn met zachte tannines.

Château La Roque, Pic Saint Loup 1997, Cupa Numismae, (60% syrah, 40% mourvèdre): een speciale cuvée met houtlagering, vernoemd naar een gouden munt uit de 16de eeuw die in de wijngaard werd gevonden. De kleur is goed en de neus is diep en fijn, statig en met ingewerkt hout, complex en genuanceerd. Smaak van rijpe syrah met de structuur van rijpe mourvèdre en gezond hout. Grote wijn.

Invoer: Pro Vino, Zonhoven. 237 fr. en 393 fr. voor de Cupa Numismae.

Herwig Van Hove

Partner Content