Een matte, perfecte teint is het ideaal dit seizoen. Niet alleen foundation, maar ook losse poeder is daarbij een goede bondgenoot en maakt zijn comeback als vergeten product. Een gebruiksaanwijzing.

Vroeger diende poeder om de natuurlijke huidskleur te maskeren onder een dikke witte laag, nu is transparantie het toverwoord. De hightech poeders van tegenwoordig versmelten zodanig met de huid dat hun aanwezigheid niet te detecteren valt. Terwijl het talkpoeder vroeger grof was van structuur, wordt het nu vermalen tot microfijne partikels dankzij geavanceerde technieken. Het licht baant zich hierdoor gemakkelijker een weg tussen de poederdeeltjes en klaart de huid meer op.

Niet alleen de omvang van het poeder, ook de vorm kan gemanipuleerd worden. Sferische poeders met afgeronde korreltjes rollen als het ware over de huid zodat ze zich niet vasthechten aan eventuele rimpeltjes. Niet slecht voor een product dat nog steeds de kwalijke reputatie geniet groefjes te accentueren.

Poeders spelen ook in op de antiverouderingstrend : ze bevatten verzorgende ingrediënten en soft focuspigmenten. Deze weerkaatsen het licht optimaal zodat imperfecties optisch verdoezeld worden en poriën er verfijnder uitzien. Siliciumdioxide absorbeert bovendien natuurlijke huidvetten, met een perfecte teint als resultaat.

De nieuwe poeders zijn met andere woorden luchtiger dan ooit. Maar ze hebben ook minder dekkende kracht. Voor een perfect egale teint blijft foundation dus een must. Poeder helpt wel om uw basismake-up te fixeren, waardoor hij langer houdt. Wie geen foundation gebruikt maar meteen over de dagcrème heen poedert, krijgt een gematteerd effect dat ideaal is voor de glimmende huid.

Tips & trucs

Poeder droogt de huid niet uit, maar maakt haar droogte wel beter zichtbaar. Dit voorkomt u door een goede hydraterende verzorging.

Een grote, afgeronde kwast zorgt voor een natuurlijk effect, een poederdonsje geeft een gesofisticeerder resultaat.

Poeder fixeert niet alleen foundation maar ook lipstick. Breng de lippenstift aan en hap dan even met uw lippen op een zakdoekje. Haal nu lichtjes een sponsje met wat losse poeder over uw lippen en breng daarna de kleur opnieuw aan.

Vergeet niet om ook de bovenste oogleden te poederen. De oogmake-up die u daarna aanbrengt, zal langer houden. Bovendien zit er dan ook poeder op de wimpers die na het aanzetten met mascara extra vol en lang zullen lijken.

Voor een minder mat effect – vooral belangrijk ter hoogte van kraaienpootjes – verstuift u wat water op het poederdonsje. Duw de dons dan in het poeder en breng langzaam aan.

Na het gebruik van losse poeder, eindigt u best met een poederblush.

Gebruikt u graag terracottapoeder, breng dan eerst losse poeder aan als basis. Zoniet riskeert u een vlekkerig resultaat.

Armani Micro Fil Loose Powder met lichtreflecterende deeltjes. Voelt bijzonder comfortabel en fluweelachtig aan (39 euro).

Lancôme Poudre Majeur Excellence Libre bevat verzorgende en gladmakende oliën voor extra zachtheid (40,60 euro).

La Prairie Cellular Treatment Poudre Libre is een transparant poeder dat het hydratatiegehalte van de huid op peil houdt (50 euro).

GivenchyPrisme Libre bevat microfijne, holle ‘poederballonnetjes’ voor een zeer natuurlijk eindresultaat (46,95 euro).

Kanebo International Translucent Loose Powder bevat zijde- en vochtinbrengende ingrediënten voor een streelzacht gevoel (43,50 euro).

T. LeClerc Poudre Libre op basis van rijstmeel. Weerkaatst het licht en heeft een groot absorptievermogen van huidvetten (33,20 euro).

Door Anne Roggen I Foto Peter Stigter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content