Openbaring in de Westhoek

Voor de verrassing van het jaar moet je naar Dranouter, waar de 23-jarige Kobe Desranaults de meest verwende lekkerbek onder tafel kookt.

Het was niemand minder dan Sergio Herman, momenteel de beste kok van de Benelux, die ons tipte dat er iets bijzonders bloeide in de Westhoek. Daar, aan het eind van de wereld, ligt taverne-restaurant-hotel In de Wulf. Moeder Heide Foulon verbouwde met bescheiden middelen een oude hoeve en ging eenvoudige Vlaamse gerechten, zoals paling en stoverij, serveren aan dagjestoeristen. Zoon Kobe wilde kok worden en slaagde erin om een plaats te bemachtigen in de restaurants Oud Sluis (Sluis) en Commerç 24 (Barcelona), waar hij zag hoe de koks bereidingen uit de klassieke Spaanse keuken in een nieuw kleedje staken. Kobe wilde langer blijven, maar moeder zat in de problemen en had hulp in de keuken nodig. Met de komst van Kobe Desranaults is In de Wulf alles en niets veranderd. Fietsers kunnen in de volkse taverne nog immer hun boterhammen opeten en ook de Fransen, die komen voor de côte à l’os, zijn nog even welkom.

Het feest kan beginnen

Wij trokken onze stoute schoenen aan, gingen op excursie, trotseerden regen en wind en trokken door het dreigende landschap langs velden met hop naar Heuvelland, waarvan Dranouter een deelgemeente is. De bar van In de Wulf is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Aan een van de tafels zitten twee oude mensen, de man met grijze baard en ruitjeshemd ziet eruit alsof hij rechtstreeks van het folkfestival komt. Wij krijgen een plaats aan de muur toegewezen, kijken uit op een plafond van slordig gemetselde stenen en ongeschaafd hout en snuiven de rookgeuren op. Het houtvuur is gedoofd maar de omgeving is met rook geïmpregneerd. ” C’est merveilleux“, zegt onze Franse buur met een gelukzalige blik. “Hier is men tenminste vriendelijk.”

Er is een beknopte spijskaart waarop gepersonaliseerde fijnkost broederlijk samenkomt met traditionele gerechten. Wij kiezen het Menu in de Wulf (42 euro), dat die dag nieuw is, en nemen daar het wijnarrangement bij (13 euro). Het feest kan beginnen : koekje met bavarois van geitenkaas en gelei van honing, krokante staafjes met mimolettekaas en mosterdschuim en spies met tonijn, in soja en sesamolie gemarineerd en vervolgens gegrild en opgediend met kruidenmayonaise. Deze lekkere welkomsthapjes horen bij een glas mooie chardonnay, Domaine de l’Aigle, Rodet.

Geen wanklanken

Het eerste gerecht uit het menu bestaat uit drie aspergebereidingen : aspergebouillon met blokjes appel en pata-negraham en een asperge omwikkeld met brickdeeg, een glas gevuld met raketsla en karamel van sesam met sliertjes asperge als salade en gebakken asperges met kwartelei op een krokantje. Wat een opening !

Risotto met beukzwam, gegrilde slibtongetjes, inktvis en jus van schaaldieren volgt. Hierbij wordt een aangename Zuid-Afrikaanse sauvignon, Life from Stone Estate 2002 van Robertson gedronken. Het derde gerecht bestaat uit kalfsvlees, kalfszwezerik, pizza met lente-ui en afzonderlijk geserveerde tuinbonen in room en mousseline van aardappel en truffel. In het glas komt deze keer een zelf ingevoerde Château Charreau, als karakteristieke rode bordeaux uit 2001.

Deze vernieuwende en heerlijke maaltijd, zonder wanklanken, wordt afgesloten met een zoet feest : een glas met notencrumble, hangop en vanille-ijs met krulkoek, crème catalane in espuma-versie en panna cotta met limoen, kokosgelei en kokosijs. Wij zijn stom van verbluffing. Deze culinaire avant-garde staat in schril contrast met het beperkte comfort en de boerse plattelandsfolklore aan de bar. Voor ons mag het zo bijven !

:: Taverne-restaurant-hotel In de Wulf : Wulve- straat 1, 8951 Dranouter. 057 44 55 67. Maandag en dinsdag gesloten. Kindermenu 10 euro, lunchmenu van drie gangen 25 euro en menu In de Wulf van vier gangen, 42 euro. Er zijn tien hotelkamers, waarvan drie recentelijk vernieuwd (88 euro voor een tweepersoonskamer met bad en ontbijt).

avant-garde in landelijk café

Keuken 9/10

Decor 2/10

Comfort 5/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 9/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content