Open en gesloten

Aan het exterieur werd er vrijwel niets veranderd, binnen werden wel veel muren uitgebroken om een open leefruimte te creĆ«ren. De schouw bleef wel staan. Met wat vintage gaf Nathalie het interieur een modern accent. © JAN VERLINDE

Naarmate je door dit pand stapt, ontplooit het zich als een ruime woning vol charmante hoeken en doorzichten. Het heeft een ziel, een verleden en oogt modern.

Dit is een ruim rijtjeshuis in Baaigem, een pittoresk dorp aan de rand van de Zwalmstreek. Het is hooguit anderhalve eeuw oud, maar heeft toch de ziel van een oud landhuis. Het heeft er ook de eenvoudige structuur van met een simpele gevel, bestaande uit enkele ramen naast een deur, en geen bovenverdieping.

Architect Nathalie Vervenne is zelf tuk op dit soort eenvoudige woningen. Ze groeide trouwens op in een dergelijk pand met gekalkte wanden en oude balken. Jarenlang bewoonde ze de molen van het dorp, de Prinsenmolen, waar ze nu haar architectuuratelier heeft. Deze woning ligt aan de voet van de glooiing die naar de molen leidt en achteraan, op het tuinterras, geniet je van het mooie landschap van de streek. Ze heeft haar woning vrij grondig gerenoveerd, maar door het gebruik van veel hout ziet het resultaat er nog heel landelijk uit.

Vroeger leidde een donkere gang naar het achtergelegen vertrek. De woning was, zoals veel oude panden, gesloten en de bewoners genoten amper van de lichtinval en helemaal niet van het uitzicht. Nathalie liet enkele binnenmuren uitbreken om een grote leefruimte te creƫren. Het resultaat is een halfopen ruimte, want door sommige hoeken af te sluiten ontstaat er een boeiend spel van open en gesloten plekken.

Je valt met de deur in huis in de zithoek, waar leuk vintagedesign staat. Via een eethoek met tafel en houten wanden passeer je langs een bureauhoek, die de halfverheven ruimte van de vroegere opkamer inneemt. Vanuit dat bureau kijk je dus neer op het interieur en de tuin : een ideale uitkijkplek. Vanaf de oude bakstenen broodoven begint het hart van de woning, de plek waar iedereen overdag rondhangt. Nathalie gebruikt de oven nu om pizza te bakken. De oven ligt in een ruime keuken waar ’s morgens de zon binnenstraalt en van waaruit je het landschap kunt bewonderen. Ook de keuken is artisanaal van afwerking, met veel hout, een betonnen gietvloer en gekalkte wanden. Het werkeiland van de keuken werd ter plaatse in beton gegoten.

Niet drastisch verbouwd

De keuken is ondergebracht in de vroegere schuur. Het gebouw werd dus niet uitgebreid, de bestaande volumen werden volledig benut. Dit beperkt meteen de verbouwingskosten en is ook de eenvoudigste oplossing met het oog op stedenbouwkundige toelatingen. Ook boven is het een mooie woning, met een donker geschilderde slaapkamer en een strakke badkamer waarvan de wanden zijn afgewerkt met tadelakt.

Architect Nathalie Vervenne concentreert zich op landelijke woningen en verbouwingen. Hoewel ze ook ooit met uitgesproken stedelijke architectuur bezig was, want ze begon haar carriĆØre trouwens in het ontwerpbureau van de befaamde Catalaanse architect Ricardo Bofill. Nadien ging ze een tijdje in Parijs aan de slag, om zich uiteindelijk in Baaigem te vestigen waar ze zich een reputatie opbouwde met landelijke woningen. Ze voelt zich ook aangetrokken tot oude industriĆ«le panden, dat merk je hier aan het gebruik van betonvloeren en baksteen gecombineerd met ijzeren ramen.

Door de ietwat strakkere vormgeving en de vintagedesign is dit geen traditionele landelijke woning. Het huis werd vooral binnen verbouwd, maar ook weer niet zo drastisch, eventuele latere bewoners kunnen het pand weer zonder veel moeite naar hun hand zetten. Dat is ook ecologisch een pluspunt waar zelden wordt bij stilgestaan. Veel gebouwen worden opgezadeld met zware betonconstructies die er misschien door een volgende gebruiker weer uit zullen worden gegooid. Dat kost moeite en geld. Een eenvoudige bakstenen muur en houten balken zijn niet zo weerbarstig.

Info : www.nathalievervenne.be

DOOR PIET SWIMBERGHE – FOTO’S JAN VERLINDE

Vroeger was er nauwelijks lichtinval of uitzicht op het landschap. Nu is dit een halfopen ruimte. Door sommige hoeken af te sluiten ontstond een boeiend spel van open en gesloten plekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content