De teloorgang van het Braziliaanse regenwoud ? IJsberen die verzuipen wegens een gebrek aan ijsschotsen om op uit te rusten ? De schandelijke uitbuiting van de Ogoni in de Nigerdelta door Shell en BP ? Allemaal mijn schuld. Want ja, ik beken : ik leef op grote voet. En dan heb ik het niet over de royale 40 waarmee ik door het leven banjer. Nee, veel erger is mijn Voedselvoetafdruk die ik op aansporing van Pol Goossen en Tine Van den Brande berekende. Pol en Tine zijn namelijk BV’s (Bewuste Verbruikers). Als hij geen nukkige loodgieter speelt, fietst Pol rond met een bussel winterpenen en een stronk prei in zijn mandje, en je zou het haar niet aanzien, maar als Tine geen mensen tot ontucht aanzet op Temptation Island of een Gentse flik speelt, kookt ze met het deksel op haar potten en maakt haar eigen vlierbessensiroop. Dat maakt hen tot de boegbeelden van het Netwerk Bewust Gebruiken en voortaan ook tot mijn helden en rolmodellen.

Want sinds ik de test deed op www.voedselvoetafdruk.be weet ik het wel zeker : ik ben een slecht mens. Wat zeg ik : een heuse ecoterrorist, Al Gores ergste nachtmerrie. Zelfs bij de eerste vraag loopt het al mis. Kies ik vaak voor biologische producten ? Euh, nee. Tenzij de M&M’s uit de automaat hier op de gang door een biologische snoepboer geleverd worden. Eet ik regelmatig vlees ? Zeker wel. Als de steak bearnaise binnenkort tot een bedreigde diersoort uitgeroepen wordt, dan ben ik daar in hoge mate mee verantwoordelijk voor. Tine Van den Brande zweert dat ze nooit bij McDonald’s eet. Nu, ik ook niet. De Quick is namelijk veel dichter. Komt mijn voedsel uit eigen regio ? Euh, hangt ervan af. De chicken tika massala komt in elk geval uit de Delhaize op de Boomsesteenweg. Maak ik bij het koken gebruik van een snelkookpan en/of een hooikist ? Een hookist ? Zie ik eruit als Heidi uit de bergen misschien ? Of als Tine Van den Brande die al haar potjes gedekt houdt ? Kook ik op groene of grijze stroom ? Mijn god, is elektriciteit ook al gekleurd tegenwoordig ?

Sommige vragen zijn ronduit impertinent. Of ik veel eet ? Zoiets vraag je toch niet aan een dame. Als ik met een vriendin ga eten, kiezen we in elk geval altijd voor iets lichts. En ja, doe daar maar een extra portie handgesneden frietjes bij. Gelukkig zijn er ook vragen die ik met een gerust geweten kan beantwoorden. Of ik wel eens eten weggooi ? Nooitvanmijnleven, ik heb de hongerwinter weliswaar niet zelf meegemaakt, maar er thuis vaak genoeg over horen vertellen om zelfs de onnozelste kliekjes nog tot een sobere doch voedzame maaltijd te recycleren. Doe ik inkopen met de auto ? Niet als ik naar de superette op de hoek ga. Dat is namelijk de vaakst overvallen GB Express van de regio Antwerpen, en die overvallers moeten toch ergens parkeren.

Maar al bij al valt mijn score dus zwaar tegen : 1,99 ha bedraagt mijn ecologische voedselvoetafdruk, een volle hectare meer dan het duurzame voedingspatroon voorschrijft. Pol Goossen kan het zelfs met 0,56 ha redden, maar naar de foto’s op de website te oordelen heeft die dan ook een ongezonde fixatie voor peulvruchten. Of ik goede voornemens heb ? Wat dacht je van een curryworst special op de Nacht van de Vegetariërs op 18 november ? Gegarandeerd zonder vlees.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content