Olivier Theyskens walks in beauty

Het Antwerpse Modemuseum heropent met de stijlevolutie van de Belgische ontwerper Olivier Theyskens die, na zijn omzwervingen bij grote labels, uiteindelijk weer terechtkwam bij zijn oude liefde.

De getoonde silhouetten brengen zijn creatieve evolutie over de voorbije twintig jaar in kaart, van zijn donker romantische, vroege ontwerpen die Madonna droeg voor de Oscaruitreiking in 1998 en waarmee hij bekend werd, tot de herlancering van zijn eigen label. De autodidact (hij brak zijn studie aan La Cambre na twee jaar af) is een meester wat snit en materialen betreft en dat legt hem geen windeieren. Hij kan achtereenvolgens bij Rochas (2002-2006), Nina Ricci (2006-2009) en Theory (tot 2015) aan de slag.

Rochas schenkt hij een nieuwe visie op couture tot het modehuis wordt opgedoekt. In 2006 krijgt hij de International Award van de Council of Fashion Designers of America én een nieuwe job bij Nina Ricci, waar hij iedereen verbluft met zijn baljurken. Daarna gaat het richting VS, waar hij met de capsule Theyskens’ Theory de knepen van de couture op ready-to-wear toepast. Na de lente-zomercollectie 2015 neemt hij een sabbatjaar. In september 2015 keert hij terug met een goed onthaalde collectie voor lente-zomer 2017 onder zijn eigen naam.

Behalve ontwerpen, foto’s, films en tekeningen die het creatieve proces weergeven, vind je op deze tentoonstelling ook verwijzingen naar de literaire inspiratie van de designer. Zoals de titel van de expo die verwijst naar het gedicht She Walks in Beauty van Lord Byron uit 1814.

Olivier Theyskens, She walks in beauty, 12 oktober tot 18 maart 2018, MoMu Antwerpen, momu.be

KH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content