Gunther De Witte maakte van de nood een deugd en werd een begeesterd hobbykok die vroeg uit de veren gaat om kraakverse vis te kopen.

Gunther De Witte zit in de verkoop en was, als alleenstaande vader met co-ouderschap over twee dochters, verplicht om zich te bekwamen in de kookkunst. Van het een kwam het ander. Twee jaar geleden kwam Gunther niet veel verder dan het bakken van een ei. Door recepten uit weekbladen na te maken en door te experimenteren met onderweg aangekochte onbekende oliën en azijnen, heeft hij zijn grenzen radicaal verlegd. De leergierige vader schreef zich in op door de Weekend Knack Kookclub georganiseerde kooklessen en durft het nu aan om professionele koks om technische raad te vragen. Zo werd koken voor hem een ontspannende hobby, die hij niet meer wil loslaten. Door zijn belangstelling voor de kookkunst kwam hij met veel nieuwe mensen in contact en die ontmoetingen hebben hem op het goede pad gebracht. De hobbykok weet nu waar de beste leveranciers zijn. Want goed koken begint bij goede ingrediënten. Vlees haalt Gunther De Witte meestal rechtstreeks bij de boer, bij wie hij samen met enkele vrienden een half beest bestelt dat een leven zonder stress achter zich heeft. Truffels koopt hij via een leverancier die hij op de gastrono- miebeurs Kokerello ontmoette en vis slaat hij het liefst in op de veiling van Zeebrugge. Daar moet je wel vroeg voor uit je bed, maar dat is voor deze hobbykok geen probleem.

Gunther is lid van verschillende verenigingen en kookt bij gelegenheid voor grote gezelschappen. Zijn persoonlijke voorkeur gaat naar kleine en fijne hapjes, niet alleen Belgisch of Frans maar het mag ook best een fusion zijn van uiteenlopende stijlen. Hij is een liefhebber van zonnige ingrediënten, zoals pijnboompitten, droogtomaten en aceto balsamico. Omdat hij van tonijn houdt, creëerde hij op een proefondervindelijke manier het gepubliceerde recept. De ansjovis zorgt voor een pittige toets. Ook het recept met de sint-jakobsvruchten kwam al experimenterend tot stand. Gunther schrikt er niet voor terug om de delicate zeevruchten in contact te brengen met citroenjenever ! De basis van het recept met de varkenshaas is geïnspireerd op een Italiaans recept met kalfsvlees.

De keuze van de wijn bij het hoofdgerecht gaat naar een Barbera d’Asti, Valfieri, superiore 2000, een rode wijn die de zure toetsen in het gerecht goed weerstaat. De wijn werd gekocht bij wijninvoerder De Wingerd (03 770 72 18) en kost 12 euro.

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content