Bedrijfs-, stress- en communicatieconsulente

Mezelf mogen zijn is het mooiste geschenk dat ik van thuis heb meegekregen. Zo kon ik in vrijheid en in respect met anderen evolueren en groeien.

Soms nam mijn vader me ’s avonds mee naar het korenveld. Daar nam hij me bij de hand en vertelde over het heelal en de sterren. Mijn liefde voor de Grote Natuur en de Kosmos heeft daar zijn wortels.

Mijn moeder maakte pannenkoeken op een Leuvense stoof.

Ik heb gekozen voor kinesitherapie omdat ik iets wilde doen met mensen. Maar in mijn verschrikkelijk drukke praktijk trok ik vooral mensen aan die te veel stress hadden, en na de behandeling opnieuw gedumpt werden in hun situatie, waar de oorzaak van hun probleem onbehandeld bleef. Dat zette me aan het denken, leidde me naar biofeedback, de sofrologie en de posturale integratie.

Om in evenwicht te zijn, heb je een stevige basis nodig. Met water, lucht, energie, milieu, comfort, een dak boven je hoofd. Voor alles zoek je waardering en respect.

Er wordt heel veel gedaan uit compensatie. Omdat de werkvloer de enige plaats is waar mensen geapprecieerd worden . Daarom zijn ze bang om hun job te verliezen . Omdat je in deze wereld niet meetelt als je niets doet. Op die angst wordt ingespeeld om mensen te manipuleren. Terwijl angst ook een hele mooie emotie kan zijn, die je beschermt en je aanzet tot verandering.

Als je zelf je weg niet uitstippelt, zal een ander dat voor je doen. Elk bedrijf weet heel goed waar het naartoe wil en als je je eigen verlangens niet formuleert, word je meegesleept in je werk.

Dat mensen hun cadeaus op internet zetten, bewijst dat we elkaar niet meer kennen. Dat we niet meer beseffen wat een ander verlangt, zowel privé als professioneel. Terwijl we van het tegendeel uitgaan.

Toen ik de Kennedytunnel uitreed, hoorde ik dat de Towers gevallen waren. In een eerste reflex vroeg ik me af waarom al die energie niet gebruikt was om iets positiefs te creëren. Zodat we beter met elkaar zouden omgaan en de honger uit de wereld geholpen werd.

Het enige wat belangrijk is, is leven in het hier en nu. Maar de economische realiteit jaagt mensen voortdurend verder waardoor ze permanent bezig zijn met morgen, en de signalen van hun lichaam blijven negeren.

Een goede bedrijfsleider weet het beste uit zijn medewerkers te halen. Net zoals een goede opvoeder. Alleen als die zelf stevige wortels bezit, kan hij zijn medewerkers vleugels geven, met respect voor hun identiteit. Anders worden ze ziek, of vluchten ze naar de concurrentie.

We zijn geen standbeelden, zijn niet gemaakt om stil te zitten. Wel om dat af en toe te doen. Omdat we een dynamisch geheel zijn met een behoefte om af en toe te niksen.

De dingen komen als ze moeten komen. Maar je kan ze wel een duwtje geven. Daarom heb ik niet het gevoel dat ik een boek geschreven heb, maar dat het gewoon is ontstaan.

Nicole Vandeweghe (47) is bedrijfsconsulente met een grote ervaring in stressreductie bij individuen en groepen. Bij Globe publiceerde ze ‘Dynamisch onthaasten’, een handleiding om efficiënt te werken en toch van het leven te genieten.

Door Pierre Darge / Foto Saskia Vanderstichele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content