Irène en haar man redden vijf jaar geleden een dorpscafé van de ondergang en brachten er een oergezellig klein hotel in onder.

Als ik in een ander leven als kastelein terugkeer, mag het café er best uitzien zoals het Boldershof in hartje Deurle. Het dorp aan de Leie heeft niet alleen nog wat van zijn authenticiteit behouden (voor wie de ogen tenminste wil sluiten voor enkele afgrijselijke nieuwerwetse bouwsels aan de rand), het ademt ook geschiedenis. In de gelagzaal van het Boldershof hangt een magnifieke foto waarop zes heren in hemdsmouwen en bretels, de bol in de hand, toekijken hoe Gust de Smet, geknield en met pijp in de mond, zich klaarmaakt voor een sportieve prestatie. De foto werd in 1932 genomen en één van de toeschouwers is kunstschilder Leon de Smet.

Met de bouw van het café werd in 1895 begonnen, een tweede deel werd enkele jaren later opgetrokken. Het fungeerde als café (met gelagzaal, biljartzaal en overdekte boltent), als winkeltje en als bakkerij. Dat duurde zowat een eeuw, en toen leek het einde in zicht.

Irène, die me ’s morgens bij het ontbijt de broodjes en een versgekookt eitje brengt, klinkt een beetje Gents en een heel klein beetje Hollands : ze komt uit het Verre Noorden, woont sinds haar twaalfde in het dorp en heeft haar hele leven in de horeca gewerkt. Toen ze even aan stoppen dacht en een winkel ging runnen, stond het Boldershof opeens leeg, en zou dat zes jaar lang blijven. Maar toen ze met haar man voor de kermis het leegstaande café drie dagen lang afhuurde, kreeg ze meteen de smaak te pakken. Om een lang verhaal kort te maken : het paar heropende in mei 1999 het historische pand en begon op de eerste verdieping, waar de eigenaar appartementen gepland had, met kamers.

Die kamers zijn sober, de mijne zit onder de dakhelling en kijkt uit op het dorpskerkhof en dat bevalt prima : wat is er rustgevender dan ’s avonds voor het slapengaan nog even door het raam te loeren ? De douche is nieuw en kraaknet, de bedden eenvoudig en oké. Alleen is het bij het reserveren oppassen geblazen : beschikken alle kamers over een douche, dan hebben de standaardkamers het toilet op de gang, en dat is niet naar ieders zin.

In het restaurant beneden (op dinsdag en woensdag gesloten) is alle meubilair nieuw, maar dat valt nauwelijks op. Irène en haar man serveren er zeer traditionele gerechten, van paling in ’t groen over tomaat met garnalen tot côte à l’os of zuurkool. Zoals dat in een café hoort.

In ’t Boldershof zijn er vijf kamers die tegen 66 à 78 euro (één persoon) en tegen 88 à 98 euro (twee personen) verhuurd worden, ontbijten inbegrepen.

:: In ’t Boldershof, Dorpsstraat 37, 9831 Deurle, 09 282 75 45, www.boldershof.com, info@boldershof.com

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content