Nadine Wijnants
Gedaan met de buitenlandse beurzen, terug naar de basis. De winkel van Nadine Wijnants is ondertussen vier jaar open en blijkt meer dan ooit haar voedingsbodem en anker.
Lene Kemps / Foto’s : Tom Niemans
Het is erg snel gegaan voor Nadine Wijnants en ze wil het groeitempo onder controle houden. ?Ik wil geen trouwringen-fabriek worden, ik wil geen bandwerk-colliers leveren ; dat zou niet fair zijn tegenover de klanten. Het persoonlijk contact met de drager van het juweel is voor ons essentieel. We hebben al veel geleerd, door de ideeën die ze spontaan aanbrengen. Ze kunnen erg scherp zijn, maar hun kritiek is altijd verrijkend. Dat mensen onze creaties met plezier en overtuiging dragen, is ontzettend stimulerend. De band die we met de klanten hebben, geeft kracht. Op een gegeven moment lijkt het wel of je alles aankan, je krijgt vleugeltjes.?
Voor Nadine en partner Mark geen buitenlandse beurzen meer, de winkel krijgt voorrang. ?Grootschaligheid is niet vanzelfsprekend. Mega-proporties hoeven voor ons niet. We willen het contact met ons publiek niet verliezen. We willen zelf in de winkel staan en het gevoel hebben dat onze juwelen op een mooie manier gedragen worden. Niet dat we er wakker van liggen als het niet zo is, maar het is gewoon erg boeiend om het juiste juweel voor de juiste persoon te zoeken. Wanneer iemand de winkel binnenkomt, voelen we vaak al aan welk stuk goed zou zijn. Meestal klopt het nog ook. Dat zijn fijne momenten, die maken het voor ons echt mooi.?
Momenteel is de negende collectie in de maak. ?Elke collectie moet een zekere diepte hebben. Ze moet ook verschillende sferen in zich verenigen, zodat we er na enkele maanden nog steeds door verrast worden, zodat we het gevoel hebben dat ze niet onmiddellijk in een doosje te stoppen is. We zijn vooral op zoek naar sterke vormen die onderling een spanning creëren en tegelijkertijd voor harmonie zorgen. We tekenen alles zelf. Als we besluiten met een bladmotief te werken, worden er honderden blaadjes geschetst tot we het perfecte vinden. Een collectie moet groeien en rijpen. Je moet een ontwerp kunnen wegleggen en herbekijken, er eventueel op kunnen terugkomen. Als vormen en materialen eindelijk op punt staan, dan moet het lijken of alles in elkaar klikt. De cirkel wordt gesloten, alles klopt, er is een verband. Als we dat gevoel niet hebben, is de collectie niet af.?
Het geheel van collecties kan je zien als een ontdekkingstocht. Nadine en Mark zoeken altijd een nieuwe uitdaging : een andere techniek of een vreemd materiaal. ?Elke keer hetzelfde doen interesseert ons niet. Je moet altijd een stapje verder gaan. Het ambachtelijke aspect van het juwelen maken is belangrijk voor ons. Schaven en schuren, zagen en vijlen. We koesteren nog steeds dat ideaal van de Wiener Werkstätten : de creatieveling die zij aan zij werkt met de ambachtsman, in wederzijds respect. Al heeft het ons wat tijd gekost om in België ambachtslui te vinden die daartoe bereid zijn.?
Wanneer de collectie af is, wordt er voor de klanten een voorstelling georganiseerd. ?Dat is altijd een zalig moment. De winkel wordt dan omgevormd tot een omgeving die de sfeer van de nieuwe ontwerpen perfect benadrukt : met foto’s, een bijpassend hapje en drankje… We vinden dit aspect even belangrijk als de juwelen zelf. Alles vormt een geheel.?
De laatste uitdaging voor Nadine Wijnants is zilver, goud en diamant. ?Diamant heb ik altijd gehaat, werkelijk, ik zag er niets in. Maar dat is net de uitdaging : iets moois maken van een steen die je dacht lelijk te vinden. Diamant biedt mogelijkheden. Veel mensen zijn op zoek naar een sober en sterk ontwerp omdat er meestal uitsluitend erg klassieke dingen mee worden gedaan.?
Nadine Wijnants nodigt Weekend Knack-lezers uit in haar atelier om kennis te maken met haar collecties. Geïnteresseerd ? Kijk op pagina 219.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier