Mooi zonder lijden

Op het vlak van de huidverfraaiing is de jongste jaren enorme vooruitgang geboekt. Glycolzuurpeelings verbeteren de huidkwaliteit zichtbaar, en dit zonder lijden.

LINDA RAATS

Alfa-hydroxyzuren, ook wel fruitzuren genoemd en in het vakjargon Aha’s, zijn de nieuwste huidverfraaiers. Deze producten zijn in de Verenigde Staten al langer op de markt, maar Europa loopt nu pas echt storm voor fruitzuren. Het lijkt erop dat die Aha’s, samen met vitamine-A-zuur, de belangrijkste vondst van de jongste 20 jaar zijn inzake het behandelen van huidveroudering, rimpels en fijne lijntjes, maar vooral ook van acne, acnelittekens en pigmentstoornissen.

Gloednieuw zijn dergelijke producten niet : melk en wijn worden sedert mensenheugenis als huidverzorgingsmiddeltjes gebruikt. De baden in ezelinnenmelk van Cleopatra zijn legendarisch en in de zeventiende en achttiende eeuw gebruikten Franse hofdames wijn als exfoliatiemiddel.

Dat deze verzorgingstrucs inderdaad helpen, werd bewezen door een team van Amerikaanse wetenschappers. Zij toonden aan dat zachte biologische zuren, die onder meer in melk en wijn voorkomen, de huidstructuur en -kwaliteit zichtbaar beïnvloeden.

Fruitzuren zijn, hun naam spreekt voor zich, van plantaardige origine : appelen, rode bessen, citroenen, druiven, maar ook zure melk en rietzuiker. Ze zijn gekend als melkzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur, appelzuur, pyruvinzuur (uit papaya’s) en glycolzuur (uit rietsuiker). Ondanks hun verschillend moleculair gewicht is de werking van deze verschillende zuren erg gelijklopend.

De ontdekking van de gunstige werking van fruitzuren op de huidvernieuwing, wordt toegeschreven aan Dr. Eugene J. Van Scott, een dermatoloog verbonden aan de universtiteit van Philadelphia. In 1974 trok deze dermatoloog de aandacht met een artikel over de werking van Aha’s. Daarin had hij het over hun specifieke chemische eigenschappen, die zorgen voor een verdunning van de hoornlaag zonder irritaties te veroorzaken. Hij zag in dat fruitzuren enorme mogelijkheden bieden bij de behandeling van acne en acnelittekens, pigmentstoornissen en huidveroudering te wijten aan zonbeschadiging of aan het natuurlijke verouderingsproces.

Ondertussen wordt de term fruitzuren veel gebruikt en ook misbruikt door sommige cosmeticaproducenten. Ze beloven resultaten die ze niet kunnen waarmaken omdat de concentraties niet hoog genoeg zijn of omdat de basis waarin de fruitzuren worden gebruikt, hun werking neutraliseert.

De opperhuid beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf en voorkomt dat het lichaam vocht verliest. De hoornlaag, de buitenste huidlaag, bestaat uit verhoornde huidschilfertjes die door een kleverige substantie aan elkaar worden gehouden. De dode huidcellen worden regelmatig afgestoten. Normaal gezien gebeurt dit om de vier weken, maar door de veroudering van de huid, door stress, pollutie, zon en andere invloeden van buitenaf, wordt dit natuurlijke proces vertraagd. Het gevolg : dode huidcellen stapelen zich op waardoor de huid dof, grauw en schilferig wordt en pigmentvlekken zich verbreden.

Fruitzuren zorgen ervoor dat het natuurlijke afschilferingsproces van de huid beter op gang komt en droge huidschubben sneller worden afgestoten, wat de huid meteen een stuk gladder en zachter maakt. Rimpeltjes, fijne lijntjes en bruine pigmentvlekken vervagen. In de diepere huidlagen zorgen de Aha’s voor de aanmaak van collageen. Aha’s hebben geen nevenwerkingen, een belangrijk voordeel. In tegenstelling tot vitamine-A-zuur-preparaten maken ze de huid niet gevoeliger voor zonlicht.

Omwille van de goede resultaten en het ontbreken van ongewenste neveneffecten zijn fruitzuren interessant voor het behandelen van allerlei huidaandoeningen. Rimpeltjes, fijne lijntjes rondom de mond en kraaienpootjes zijn indicaties voor een glycolpeeling. Maar ook acne en acnelittekens, ingegroeide baardhaartjes, pigmentvlekken, en een extreem droge schilferige huid kunnen perfect worden behandeld.

Glycolzuur komt voor in rietsuiker en van alle fruitzuren heeft glycolzuur het kleinste moleculair gewicht. Melkzuur, de volgende molecule is meer dan twee keer zo groot. Glycolzuur is dus de eerste keuze onder de fruitzuren, omdat het als geen ander in de huid dringt.

Glycolzuur heeft twee hoofdeffecten : enerzijds verdunt het de hoornlaag en anderzijds stimuleert het de vorming van nieuw collageen. Glycolzuur wordt gebruikt in diverse concentraties. Een hoge concentratie voor een peeling bij de arts, een lagere concentratie in het schoonheidsinstituut en nog lager is de concentratie die wordt verwerkt in verzorgingsproducten voor dagelijks gebruik thuis. De verschillende concentraties vullen elkaar aan en hebben een versterkend effect. Bij de verzorgingsproducten voor gebruik thuis, vindt men eveneens combinatieformules die naast glycolzuur nog andere actieve ingrediënten bevatten.

De werkzaamheid van glycolzuur hangt af van de concentratie, maar evenzeer van de zuurtegraad van de basis waarin het zuur zit. Studies tonen aan dat de werking van glycolzuur niet berust op irritaties, dit in tegenstelling tot fenol en tricholoorazijnzuur, twee bijtende peelingproducten. Dergelijke producten verwonden de huid, zodat deze regenereert. Glycolzuur verbrandt of beschadigt de huid niet, maar werkt op een chemische manier waarbij vooral het natuurlijke afschilferingsproces gestimuleerd wordt.

Zuiver glycolzuur heeft van nature een zeer lage zuurtegraad en veroorzaakt hevige irritatie ; daarom moet het reeds na enkele ogenblikken worden verwijderd en verliest het geheel zijn werking. Daarom wordt glycolzuur gedeeltelijk geneutraliseerd. Dan ontstaat het dubbele voordeel van een zeer zachte peeling zonder irritatie of roodheid, gecombineerd met een maximale efficiëntie.

De effecten van glycolzuur op de huid maakt dit zuur uitermate geschikt voor peelings en op dat vlak heeft het product bij velen een stevige reputatie opgebouwd. Toegepast in hoge concentraties, maar ook over een langere periode in lagere concentraties, geeft dit zuur een duidelijke verbetering van de huidkwaliteit : de huid wordt fluweelzacht en ziet er terug stralend uit, fijne rimpeltjes en pigmentvlekken vervagen en acne geneest (evenwel na een heropflakkering). Een peeling met glycolzuur op een verouderde en door de zon beschadigde huid leidt tot een jonger ogende, zachte huid.

Glycolzuur is bovendien veilig, zelfs in hogere concentraties. Allergische reacties op glycolzuur zijn vrijwel uitgesloten.

Een glycolzuurpeel kent steeds eenzelfde verloop. Thuis begint men bij voorkeur een tweetal weken voor de eerste peeling, producten te gebruiken op basis van fruitzuren. Zo verhoogt men de efficiëntie van de eerste peeling en kan de huid reeds wennen aan het glycolzuur.

Om de week of twee weken volgt een peeling, zes is een gemiddeld aantal, sommigen hebben genoeg aan vier, anderen hebben acht behandelingen nodig. De duurtijd van de behandeling hangt af van de gebruikte concentratie : zacht en langzaam of krachtiger en korter.

Bij de behandeling die ongeveer 10 minuten duurt, wordt de meest geschikte concentratie gekozen, afhankelijk van de huidgevoeligheid en het gewenste resultaat.

Tijdens de peeling voelt men hoogstens een lichte tot matige prikkeling, die kan worden verzacht met een handventilator. Na de peeling kan de huid lichtjes rood verkleuren, maar make-up aanbrengen mag. Na de volledige peelbehandeling (6 sessies) is een dagelijks gebruik van een reiniger, crème en lotion op basis van fruitzuren een voorwaarde voor een blijvend resultaat.

Een glycolzuurbehandeling met hooggeconcentreerde producten dient steeds te worden uitgevoerd door, of onder toezicht van, een dermatoloog of plastisch chirurg. Zij zijn, binnen het ruime indicatiegebied, immers het best geplaatst voor het bepalen van de geschikte behandeling en voor het op punt stellen van het naverzorgingsprogramma. Maar voor glycolzuurpeelings kan men ook bij de schoonheidsspecialiste terecht.

Glycolzuurpeelings zijn pijnloos, de huid kan hoogstens wat verhit aanvoelen en rood kleuren, maar die roodheid verdwijnt na enkel uren. Peelings met glycolzuur zijn eenvoudig en doeltreffend. Niet voor niets noemt men glycolpeelings in de Verenigde Staten ?lunch-hour-peels”.

Voor inlichtingen over peelings bij de dermatoloog en plastisch chirurg, kan u terecht bij Glaxion : (09) 231.23.23.Info over peelings bij de estheticienne vindt u bij Environ Cosmeceutics : (02) 353.07.25.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content