Het is begonnen met de verloving van Filip, denk ik. Ineens steeg royalty watching een behoorlijk aantal sporten op de journalistieke ladder. Het hof vond zelf ook dat het zich aan de moderne tijden moest aanpassen, wat meer omgang met de media was een logische keuze. In geen tijd stond koning Albert met onze collega’s Bracke, Becaus of Puissant aan champagne te nippen op het bordes achter het paleis. Want in die kringen nipt men, toch zolang er camera’s in de buurt zijn. Meteen kregen ook de tegenstanders van de monarchie opnieuw gehoor. Vooral in Nederland, waar ze altijd een beetje heviger zijn, wordt er nu aangedrongen op minder monarchie. De Nederlandse koningin zou te veel politieke macht hebben. Weg met de koningin dus.

Ik vind dat een gevaarlijke kant opgaan, vooral voor de media. Aan presidenten heb je als pers ook wel wat verhaal. Kijk naar Clinton en zijn hoe heet ze weer, met haar sigaren, die ons een goed half jaar hebben beziggehouden. Maar toch, koningshuizen zijn van een ander kaliber. Omdat ze zo lang aanblijven, vertegenwoordigen ze ook een beetje de geschiedenis van een land. Hebt u Beatrix gezien tijdens het galadiner, toen ons vorstelijk paar daar op bezoek was? Wie kan nog zo mooi blauwe oogschaduw aanbrengen, een kunst die na de jaren zeventig totaal is teloorgegaan. Hebt u het opgekamde haar gezien, waarin haar diadeem als gebeiteld zat? Kent u in uw omgeving nog iemand die door gewoon tegenkammen of kreperen, een gebruik uit de jaren zestig, het haarvolume zo kan verzesvoudigen? Dat kunnen alleen Beatrix en Fabiola nog. Terwijl er overal gebrusht en met wax gemodelleerd wordt, zorgen zij ervoor dat permanenten en het leggen van een mise-en-plis niet verloren gaan als kapperstechniek. Behalve een goede vriend en collega, die er zijn snor mee in bedwang houdt, zijn zij de enigen die nog Schwarzkopf Haarspray Sterke Fixatie in grote hoeveelheden inslaan.

Nu we het over oude gebruiken hebben: wie anders dan onze prinsen kan nog met enige geloofwaardigheid een loden dragen? U weet wel die degelijke donkergroene winterjassen, met een plooi op de rug voor extra draaggemak, en met gaten onder de oksels voor de noodzakelijke verluchting? Indien van goede kwaliteit: een jas voor het leven.

Terwijl de hele modewereld zich tien jaar geleden tot het zwart bekeerde en ons seizoen na seizoen als kraaien liet rondlopen, hielden de Europese hoven vast aan kleur. De Britse queen mother werd heel die tijd af- en aangevoerd in allerlei pasteltinten, van zalmrose over hemelsblauw tot zachtgeel, telkens met een hoed en schoenen in dezelfde kleur.

Koninklijke families houden in het algemeen het langst vast aan de zuinige en milieuvriendelijke vervoermiddelen. Als het even kan, bewegen ze zich voort in koetsen. Een prinselijke Ferrari niet te na gesproken. En zij houden zich in die tochtige rijtuigen warm door naar het volk te zwaaien.

Het koningshuis is de behoeder van oeroude rituelen. Getuige daarvan de kandelaar die door prinses Mathilde werd meegebracht tijdens het ziekenbezoek na de rugoperatie van de koning. Dat op die rituelen niet werd doorgegaan in de pers bewijst nog maar eens mijn stelling: het zijn verloren gegane tradities, waar wij journalisten geen weet van hebben, maar die door het koningshuis in ere worden gehouden. En waar dus een kandelaar aan te pas komt.

De operaties zelf waren een verrijking voor de medische kennis van de bevolking. Wij kennen nu het verschil tussen een hernia en ischias en we weten dat bypass geen term uit de motorsport is. Wij weten hoe de ingreep gebeurt, wat te doen ter preventie en hoeveel nazorg er nodig is. Het verblijf van de koning in Aalst was zeer leerrijk voor ons allen.

Ik wil maar zeggen: koning zijn is niet alleen een kwestie van ministers benoemen en ontslaan.

FRIEDA VAN WIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content