Mloukhia Jean Touitou van A.P.C.

Jean Touitou © GETTY IMAGES

Jean Touitou is de oprichter van A.P.C., het Franse merk dat bekendstaat om zijn tijdloze snits voor mannen en vrouwen.

VOOR 4 PERSONEN

1 ui, in halve maantjes gesneden, 1,5 kg rundvlees, in blokjes, 500 g merguez, in stukken, 2 à 3 glazen olijfolie, 100 g mloukhia*, 3 laurier-blaadjes, 6 tenen look, fijngemaakt in de vijzel, 3 tl korianderpoeder

1 tl venkelzaad, gemalen

1. Verwarm een kookpot met zware bodem. Stoof hierin de ui aan in een geut olijfolie. Kruid met zout en stoof tot de ui zacht is. Haal de ui uit de pot en braad in de olie het vlees en de merguez aan tot het bruint aan alle kanten (binnenin moet het niet gaar zijn, het stooft net als stoofvlees gaar in de saus). Doe dit eventueel in een paar keer naargelang de grootte van je kookpot.

2. Haal ook het aangebraden vlees uit de kookpot. Doe de extra olie in de pot en laat warm worden. Voeg hier de mloukhia aan toe en roer tot je een groen papje krijgt. Voeg de ui en het vlees opnieuw toe. Voeg voldoende kokend water toe om het vlees ruim onder te zetten.

3. Kruid met de laurier, look, koriander en venkel en zout. Laat de stoofpot twee à drie uur sudderen op een zacht vuurtje. De inhoud zal reduceren en de olie zal komen bovendrijven. De consistentie van de saus zal lijken op die van bechamelsaus (maar met een donkergroene kleur)

4. Serveer het gerecht met veel brood en eventueel wat verfrissende salades.

*Mloukhia is de naam van het gerecht, maar ook van het groene poeder dat dit gerecht zijn kleur geeft. Het groene poeder is gemaakt van gedroogde en vermalen bladeren van een type wilde spinazie, met een aromatische en lichtjes zure smaak. Je kunt het vinden in winkels met specialiteiten uit Tunesië of Egypte. Vaak vind je het nog in de vorm van hele bladeren (zo wordt het vaker gebruikt in Egypte). Dan kun je de bladeren zelf in een keukenmachine tot een fijn poeder malen. Een andere naam voor dit kruid dat vaak gebruikt wordt is corette.

TIP: als je geen merguez gebruikt, kun je wat anijszaad en een kneepje harissa nemen om de smaak van de merguez in het gerecht te krijgen.

Mloukhia Jean Touitou van A.P.C.
© ANAÏS LESY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content