Toni Coppers werkte lang als toeristisch journalist bij de VRT Radio, vandaag is hij media-adviseur in de reissector. Samen met gastronoom Etienne Cocquyt bedacht hij een originele reeks gidsen: Reizen met de kleine koffer (BMP, 695 fr.). Handige boekjes die de weg wijzen naar restaurants, hotels en bezienswaardigheden op minder dan dertig minuten van de uitritten van de autostrade. Het eerste deel geeft zo’n adresjes over de hele lengte van de Autoroute du Soleil. Wil je bijvoorbeeld liever niet het drukke Lyon inrijden, weet dan dat er in Chaponost, op amper 10 km, een hotelletje is temidden van de velden, waar je een authentieke ‘cervelas’ kan eten. Het adres van Bocuse staat er in, maar ook tips voor wie rustig wil picknicken. Kortom een gids voor wie de reis even aangenaam wil maken als de vakantie zelf. Begin juni verschijnen de delen over ‘Frankrijk Centraal’ en ‘Frankrijk West’.

Eten in Frankrijk (Het Spectrum, 520 fr.) van Onno H. Kleyn lijkt meer voor Nederlanders dan voor Vlamingen geschreven. Er worden dingen in uitgelegd die wij eigenlijk toch wel weten: dat je niet voor zeven uur op restaurant gaat, en dat het gebruikelijk is te wachten tot men je een tafeltje aanwijst. Frankrijk voor beginners dus, al valt er uit de hoofdstukjes over de verschillende regio’s toch wel wat te leren. Dat Ménetou-Salon een uitstekend alternatief is voor Sancerre bijvoorbeeld, kan alleen maar bevestigd worden. Er zit ook een apart boekje bij met een culinaire woordenlijst.

Op stap met de kids in Nederland en Vlaanderen (Kosmos-Z&K, 465 fr.) verscheen in een geactualiseerde versie. Met nieuwe adressen van kabouters en trollen, astronauten en clowns, vlinders en virtuele wezentjes. Een tikje vreemd te vernemen dat je in het Brusselse Legermuseum ook kinderfeestjes kan organiseren.

Mallorca lokt jaarlijks zo’n zeven miljoen toeristen en toch zijn er nog vele rustige plekjes te vinden. In de Verken De Wereld-reeks (Het Spectrum, 360 fr.) verscheen een deeltje over dit Middellandse-Zee-eiland met een uitneembare wegenkaart. De mededeling dat het prachtige dorpje Deià overspoeld wordt door busladingen Duitsers moet je niet geloven: het gemeentebestuur was zo verstandig alle autocars (behalve de lijnbus Palma-Soller) te verbieden in dit idyllische oord halt te houden.

Pol Moyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content