De uitzonderlijk mooie Gentse brasserie Pakhuis neemt een nieuwe start : deze keer met Luc Van Oostende aan de touwtjes.

Het Gentse Pakhuis kwam er op initiatief van Benetton-zakenman Johan Vandendriessche en prêt-à-porter magnaat Robert Geldof (men fluistert dat de investering tussen de 100 à 120 miljoen frank lag). Het oude stapelhuis, verborgen tussen de Predikherenlei en de Veldstraat, werd gestript en door designer-kok Antoine Terlica Pinto heraangekleed. Tussenverdieping en loopbrug worden gesteund en omlijst met sierlijk smeedwerk. Alles werd door Pinto eigenhandig ontworpen : van de vormen van de smeedijzeren balustrades, de motieven in de op maat gegoten ijzeren pilaren, de bronzen muurlampen, de Pak-fauteuils met aluminium voet, het motief in de met koperen biesjes afgezette granieten vloer tot de toiletten in marmer en roestvrij staal. Het overal terugkerende, industrieel ogende ijzerwerk werd volgens eigen procédé gepatineerd : eerst met verschillende tinten groene en blauwe verf, dan met een gesponste laag grafiet en tot slot met een laag vernis, zodat de kleur de schijn wekt van geoxydeerd brons en koper. Pakhuis is een fascinerende, tijdloze eetkatedraal, waar iedereen, op alle niveaus en tot in alle hoeken, betrokken is bij het algemene gebeuren. Omdat het binnenste van dit retro-monument werd opgebouwd uit nobele materialen zoals hout, ijzer, graniet, marmer en leer, krijgt men de indruk dat het er altijd is geweest.

Eigenlijk waren Johan Vandendriessche en Robert Geldof van plan om, in samenwerking met de getalenteerde Pinto, brasserieën te openen in de voormalige Oostbloklanden. Maar de zaken namen een andere wending omdat bleek dat er ondanks het vele volk weinig in de kassa overbleef. De zaak ging failliet, maar werd zoals men dat tegenwoordig wel meer ziet gebeuren onmiddellijk in afgeslankte vorm verdergezet.

Het consortium achter het herboren Pakhuis verhuurde de exploitatie aan horeca-consultant Luc Van Oostende en het ziet ernaar uit dat de dagelijkse leiding nu eindelijk in professionele handen is. Via mini-tel werd een nieuwe chef-kok gevonden en le beau-monde de Gand stroomt weer toe.

Wij proefden van rechthoekige garnaalkroketten met logge vulling (325 fr.), van lenderibstuk (zo dik als de zool van een laars, maar malser en smakelijker, 695 fr.) en lekkere profiteroles, die volgens de regels van de kunst waren gevuld met banketbakkerscrème en oversaust met gesmolten chocolade (250 frank).

Brasserie-oesterbar-café-tearoom Pakhuis, Schuurkenstraat 4, 9000 Gent, tel. (09) 223.55.55. Dagschotel 350 fr., eten à la carte 1250 fr. Parkeerdienst.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Luc Van Oostende geeft een nieuw elan aan de Gentse “eetkatedraal”.

Partner Content