Lekker eten en drinken met zijn tweeën voor minder dan 100 euro : jarenlang lukte het zonder veel problemen om interessante nieuwe adresjes te vinden waar je voor die prijs de koning te rijk was. De laatste tijd wordt het echter lastiger om binnen dit budget te blijven, zelfs wanneer men zijn toevlucht neemt tot menuformules, die toch bedoeld zijn om de prijs te drukken en natuurlijk ook om het de restaurateur makkelijker te maken.

Deze keer gooiden wij het anker uit in D’Oude Pastorie, een nieuw adresje waarover goede berichten de ronde doen. Het restaurant heeft zijn onderkomen in een pastoorswoning uit 1939. “Als je het toch doet, dan kan je het beter goed doen” : van dit principe vertrokken Jan Audenaert en Ann Stevens. Zij zijn de nieuwe, jonge eigenaars, die het gebouw van boven tot onder renoveerden. De twee zijn namelijk vastbesloten om er iets blijvend goeds van te maken. Jan Audenaert laat zijn keuken twee keer per week vanuit Rungis bevoorraden met superproducten en heeft zich tot doel gesteld om creatief met de eersteklas ingrediënten om te springen. Omdat D’Oude Pastorie vanaf de eerste dag druk wordt bezocht, blijft er niets lang in de koelkast en kan de kok altijd met optimaal verse ingrediënten werken. In zijn bereidingen is de invloed van zijn leermeester, Geert Vanderbruggen van de Lijsterbes in Berlare, duidelijk te herkennen. Wanneer je vier jaar intensief hebt samengewerkt met een sterke kok, heb je tijd nodig om je los te weken en je eigen keuken te ontwikkelen.

Spijs- en wijnkaart van D’Oude Pastorie zijn beknopt. Er is een aantrekkelijk geprijsd menu dat in de versie met vier gangen 45 euro kost (60 euro met wijnen) en met vijf gangen 55 euro (72,50 euro met wijnen). Wij kozen vier gangen en kregen in afwachting vier hapjes : een stukje pizza (te vet voor een amuusje), oester in gembergelei, crème brûlée met eendenlever en consommé van langoustine. Als voorgerecht was er mooi gepresenteerde tartaar van makreel met krokante glasnoedels, gestoofde tomaat, kruidensla en groene asperges. Dit smakelijke gerecht werd gepast begeleid door een fris-droge en elegante Rey Santo 2004 uit het Spaanse Rueda. Een stukje zeebarbeel kwam op het bord met venkel, bloedsinaasappel en pureestrepen van artisjok en vanuit de fles kwam een lichtbloemige Gracia de Chile 2005, Bio-Bio, gemaakt van 100 procent chardonnay. Het succulente vlees van geroosterd kalfsribstuk werd feestelijk begeleid door loempia van rode paprika, jonge wortelen met gember en andijvie, schorseneer in room en aardappelwafel met rozemarijn. Van onder de kurk kwam deze keer een D&G Bergasse-Milhé, Château Virandel 2002, Saint-Chinian als goed gekozen sappige en zonnige rode uit de Languedoc. Biscuit van witte chocolade met passievruchten, schilferijs van aardbeien en kerrieroomijs vormden het sluitstuk. Wij betaalden 120 euro en gingen tevreden buiten.

+

CREATIEF MET SUPERPRODUcTEN

Keuken 7,5

Decor 7,5

Comfort 7

Service 7

Prijs/kwaliteit

geproefde menu7

MET VIER VOETEN OP DE GROND

Jan Audenaert (27) en Ann Stevens stonden zelf verwonderd te kijken van het snelle succes. Vanaf de eerste dag dat d’Oude Pastorie zijn deuren opende, meldden zich spontaan klanten : voor de lunch zakenlieden uit de Gentse kanaalzone en ’s avonds en in het weekend feestvierende bewoners uit de omliggende dorpen.

Jan Audenaert en Ann Stevens volgden beiden hotelschool in Ter Groene Poorte in Brugge en hadden alletwee al vroeg een passie om zelfstandig te worden. Zij werkten lang samen in restaurant De Lijsterbes in Berlare : Jan in de keuken en Ann in de eetzaal. De twee laten zich niet overrompelen door het snelle succes en zijn van plan om een mooie zaak uit te bouwen.

RESTAURANT D’OUDE PASTORIE

Hyfte-center 40

9080 Lochristi.

09 360 84 38.

Zondagavond, woensdag

en zaterdagmiddag gesloten.

Lunchmenu drie gangen : 30 euro

www.doudepastorie.com

Pieter Van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content