In zijn folkloristisch estaminet

’t Kelderke en in zijn brasserie Roue d’Or, serveert Jef Stoemp smakelijke kost met een portie Brusselse gezelligheid.

Jef De Gelas, alias de koning van de stoemp, is een sociabele bon-vivant en behoort tot de weinige karakterfiguren die Brussel nog telt. Deze man met een postuur dat respekt afdwingt, was telegrafist bij de marine en werd op aandringen van zijn ouders boekhouder. Om de verveling tegen te gaan, nam Joseph een weekendcafé over en stortte zich in het uitgaansleven. In zijn Auberge des Chapeliers bij de Brusselse Grote Markt bracht hij hele bataljons nachtbrakers weer op krachten met ladingen stoemp. Van de herberg van de hoedenmaker verhuisde Joseph naar een onderaards gewelf aan de markt. De mooie ruimte werd ingericht als estaminet en sindsdien zijn de stoelen van lunchtijd tot diep in de nacht bezet. Burgers, buitenlui, ministers en Toots Thielemans komen in ’t Kelderke voor eenvoudige kost uit de oude doos, zoals bloedpens (195 frank), gegrillde varkenspoot (240 frank), 10 stoempvariaties (vanaf 275 frank), hutsepot (445 frank) en kalfskop in tomatensaus (425 frank). Meer voor het plezier en voor de vrienden dan voor de poen, opende Jef De Gelas in het laatste buurtcafé in de Hoedenmakersstraat een autentieke brasserie. De ruimte werd speels ingericht met midden in de eetzaal een manshoge, zilveren gebakschaal uit de glorietijd van Wiskemann. De Roue d’Or wordt onder meer bezocht door superkoks als Pierre Wynants, Jean-Pierre Bruneau en Claude Dupont. Het is een “maison de bouche” met een ziel, veel lawaai en een spijskaart vol smakelijke en, naar brasserienormen, elegant geprezenteerde bereidingen. Op het granieten tafelblad komen borden vol met : salade met het lekkere glibbervlees en de knoken van lauwe varkenspoten (295 frank), in roomwitte plakken uiteenvallende pavé van kabeljauw met puree van aardappels en olijfolie (575 frank), in crépine (darmnet) verpakte, gevulde konijnebout met een machtige saus van ambachtelijk gemaakte mosterd (525 frank) en een met karamel overgoten eiwitwolk, drijvend in zachte vanillecrème als een île flottante in al zijn splendeur (195 frank). Zowel in brasserie La Roue d’Or als in estaminet’t Kelderke zijn de porties afgestemd op de grote honger.

La Roue d’Or, Hoedenmakersstraat 26, 1000 Brussel. Tel. (02) 514.25.54. De keuken is non-stop geopend van 12 tot 0 u.30 uur. Reserveren aanbevolen.

’t Kelderke, Grote Markt 15, 1000 Brussel. Tel. (02) 513.73.44. Dagelijks non-stop geopend vanaf 12 uur, laatste bestelling om 02 u. Reserveren kan niet.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Jef De Gelas in zijn brasserie “La Roue d’Or” : een “maison de bouche” met een ziel, veel lawaai en smakelijke gerechten.

Partner Content