In Sombat, Thai Cuisine kunnen liefhebbers van de rijk gearomatiseerde Zuidoost-Aziatische keuken elke donderdagavond hun hart ophalen met een uitgebreid Thais buffet.

Het elegante oosterse eethuis Sombat, Thai Cuisine bezet het gelijkvloers van een monumentaal pand, gelegen tussen het Antwerpse Steen en het Vleeshuis. Achter een met ijzer en staal geblindeerde poort bewaken Khmer-beelden een ruime en aantrekkelijk gedecoreerde eetzaal, waar de zoldering is afgedekt met witte parasols en de pilaren zijn bedekt met bladgoud. Sobere sfeergevers zijn enkele oosterse siervoorwerpen, zoals een houten huisje dat werd geplaatst als teken van respect voor de vorige bewoners. De achtermuur is versierd met ingelijste portretten van leden van de Thaise koninklijke familie. Voor deze muur staat de riantste bar van Antwerpen : de toog heeft een breed blad uit exotische houtsoorten en men zit er gezellig op decadente zitbankjes met parmantige voetjes. Het Thaise eethuis opende zo’n vijf jaar geleden als Les Larmes du Tigre en was het tweede restaurant van het duo Marc Beukers en Sombat Sirisuk. De vrienden kregen onenigheid en verdeelden de koek : sindsdien gaat Marc Beukers verder met de Brusselse Tijger (Wynantsstraat 21, 1000 Brussel) en veranderde zijn voormalig vennoot de Antwerpse Tijger in Sombat, Thai Cuisine. Sombat Sirisuk komt uit Bangkok, studeerde daar af in hotelmanagement en liep zowel stages in het plaatselijk Oriental Hotel als in het Brusselse Hilton Hotel. Sinds hij alleen de zaak runt, liggen kraakwitte kleden op tafel, voor de rest veranderde er uiterlijk weinig. Wij werden onthaald door Thaise meisjes en jongens in klederdracht, die gebrekkig Antwerps en Engels spreken. Op de achtergrond klonk rustgevende Thaise tingeltangel-muziek. Het was donderdagavond en op het gepolijste graniet van de lagergelegen open plaats stond een vorstelijk buffet te wachten. Om aanschuivers te helpen, waren alle gerechten van een Thais naamkaartje met bijbehorende vertaling voorzien. Wij proefden van : ter plaatse samengestelde geurige soep, in honing gemarineerde kip verpakt in banaanblad, nam-nam dim-sum met vulling van langoustine, spiesjes met kip en notensaus, Thaise deegwaren, varkensvlees met gember en paddestoelen, zeebrasem met zoetzure saus en gebakken groenten met tofu. De smakelijke Thaise maaltijd werd afgesloten met sojamarsepein, gelei van jasmijnbloem, flan en exotisch fruit. Wil men à la carte eten dan beschikt het restaurant over een uitgebreide spijskaart. Naast bekende Thaise gerechten, zoals tom kha khai (pikante soep met kokosnoot, kip, koriander en limoen, 340 fr.) en lab khai (pikante kruidensalade van gehakt kippenvlees, 430 fr.) treft men ook eigen specialiteiten, zoals hao mok thale (in banaanblad gestoomde kabeljauw met curry, 620 fr.).

Sombat, Thai Cuisine : Vleeshuisstraat 1, 2000 Antwerpen. Tel. & fax : (03) 226.21.90. Maandag gesloten. Donderdagavond buffet à volonté 1090 fr., tot december iedere tweede en vierde vrijdagavond live jazz en blues.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content