De non-conformistische restaurateur Frédéric Nicolay opende samen met zijn vennoten Paul en Françoise, Bonsoir Clara, een restaurant met twee magische eetruimtes en een satellietkeuken.

Over Bonsoir Clara schrijven, houdt risico’s in. Eethuizen van deze soort zijn vandaag the place to be en morgen a place not to be. Als het trendy volkje dat er momenteel over de vloer komt, uitgekeken is op het interieur en op elkaar, duikt er ergens anders een nieuwe locatie op en moet je als wakkere trendhopper runnen om er weer bij te horen. Maar voorlopig is er geen sprake van een Au Revoir Clara, want het restaurant is amper vier maanden open en heeft kwaliteiten genoeg om een tijdje mee te gaan. Eerst en vooral is er het magisch mooie decor, dat onder het reizen ontstond in het brein van Fréderic Nicolay, Brussels meest non-conformistische restaurateur. ?Maffe Fred” kreeg een gedegen koksopleiding, begon zijn carrière in Le Pain et le Vin en opende later de amusante Brusselse eethuisjes Marie-Marie en Gala Cantina. Bonsoir Clara groeide uit Gala Cantina, en heeft twee verschillend ingerichte eetzalen. De kleinste ruimte kreeg een in de lucht hangend latjesplafond en een kleurrijke vloer van Marokkaanse tegels. De grote ruimte heeft een industriële betonvloer en de muren zijn van baksteen of bedekt met fluwelen patchwork. Een kitscherige avonturenbar is de trait d’union tussen de twee eetzalen. Sfeerbepalend zijn de geconcentreerde uitlichting van de witte linnen tafelkleden en de drukte in en rond de open keuken. Aan het fornuis staat Pascal Ledroit (vroeger tweede in L’Idiot du Village). De chef-kok stelt uit het marktaanbod een beknopte spijskaart samen met overwegend klassiek georiënteerde bereidingen, die door hun alledaagsheid eigenlijk niet bij de omgeving en de mensen passen. Ook de vermelding ?voorgerechten worden enkel met een hoofdgerecht geserveerd” is niet op zijn plaats in tijden dat restaurantbezoekers afkerig zijn van opgelegde regels.

Tijdens onze lunch krijgen we bezoek van Fred, die net is opgestaan en die zich aan onze tafel komt uitrekken. De kurk gaat van een Château Potensac ’89, een stugge en toch aangename rode wijn uit de Médoc (met 1290 fr. de duurste wijn van de kaart). In het bord komt een plak halfgegaarde zalm als deken rond blokjes halfrijpe mango (230 fr.). Bij dit vriendelijk geprijsde voorgerecht komt een ouderwetse en rijke champagnesaus. Het machtige hoofdgerecht is samengesteld uit gebakken medaillons van zeeduivel met krielaardappels in veldkleed, julienne van spek en snijbonen, en een stevige mosterdsaus (550 fr.). Bonsoir Clara heeft een ruime keuze aan nagerechten. Wij lieten ons verleiden door verloren brood met esdoornstroop : om je kleverige vingers bij af te likken (180 fr.).

Bonsoir Clara, Dansaertstraat 22, 1000 Brussel. Tel. (02) 502.09.90. Dagelijks open. Spijskaart en bediening in het Frans. Lunch met voor- en hoofdgerecht 450 fr. Huiswijn : 85 fr. per glas en 500 fr. per fles.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Frédéric Nicolay : verrassend klassieke bereidingen in een ongewoon decor.

Partner Content