Haddock is nieuw in Antwerpen. Toch wekt het gemoedelijke café-restaurant de indruk dat het er altijd is geweest.

Hoewel Haddock pas onlangs openging, oefent de plek een bijzondere aantrekkingskracht uit op tal van nieuwsgierigen. Vanaf de eerste dag wordt het café-restaurant druk bezocht door een kleurrijk, heterogeen publiek. Merkwaardigerwijs schept Haddock de indruk alsof het al decennialang bestaat. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het aangenaam ouderwetse burgerinterieur, dat te voorschijn kwam achter uitgebroken valse plafonds en muurpanelen. Buiten wordt het grand-café gesignaleerd met rode neonreclame. Binnenin is er een mooie ruimte met hoog plafond. Lambriseringen, spiegels, met pluche beklede muurbanken, een houten vloer, een goudgeverfde gietijzeren kolom en een leestafel bezet door besnorde sinjoren, geven Haddock iets tijdloos. Het is er gezellig toeven, zonder stijfdeftige omgangsvormen en de hele dag door is er een levendige va-et-vient. Vanaf 8 u.30 staat het ontbijt klaar. Voor de lunch is de dagschotel met soep vooral populair bij advocaten uit het naburige justitiepaleis (360 fr.) en ’s avonds zijn de op leien bord genoteerde suggesties troef.

Het idee kwam van huizenrestaurateur en vastgoedexpert Marc Morel, die zijn carrière begon in het uitgaanscircuit in de jaren ’60. Vennoot is Eddie Van Tilborg, bekend van de Antigoon op de Grote Markt. De monumentale ?barmoeder” is Nicole, die met een halsdoek haar wilde haren in toom probeert te houden. Wij kregen een tafeltje in de buurt van de drukbezochte bar en zaten bijna op de schoot van een bodybuilder in trainingspak, die zogenaamd op dieet was, maar die na een groot stuk vlees te hebben verorberd, de ene Irish coffee na de andere dronk. Vooraf kwamen blinis met een toefje namaak-kaviaar, gerookte zalm en kruidenroom (260 fr.). Daarbij kwam een glaasje landwijn, Côtes de Gascogne (75 fr.). Het hoofdgerecht bestond uit rosé gebakken kalfsnieren met een smakelijke mosterd- en jeneversaus en bonte garnituur, waaronder vreemd ogende aardappelkroketten en wortelschijfjes, die door hun gelijkvormigheid verraadden dat zij uit de diepvries kwamen (520 fr.). Daarbij werd de rode huiswijn geschonken, een zonnige en zuivere Roque Faugères ’94, die zelf bij een bevriende producent in de Languedoc wordt gehaald (450 fr./fles). Tenslotte is er tarte tatin met gekonfijte appels, een bolletje ijs en een scheutje calvados, beide op industriële wijze geproduceerd (220 fr.)

Café-restaurant Haddock, Amerikalei 8, 2000 Antwerpen, tel. (03) 237.78.01. Dagelijks open vanaf 8 u.30, zaterdag en zondag vanaf 17 u. Laatste bestellingen voor de keuken om 23 u. Reserveren aanbevolen.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Marc Morel, barmoeder Nicole en vennoot Eddie Van Tilborg.

Partner Content