Ligging: in het hartje van de stad I Sfeer: middeleeuws met enkele hedendaagse toetsen I Reistijd: een uur rijden van Brussel I Prijzen: in overeenstemming met de geboden kwaliteit

Vanavond slapen we in een juweeltje van een B&B in Brugge. Lyne Vanhaecke is dan ook niet de eerste de beste. Haar moeder maakte van het Pandhotel (tegenwoordig The Pand) een absolute topper, waar Lyne na een internationale carrière in de hotellerie sinds een paar jaar general manager is.

Haar tweede project, Bonifacius, bevindt zich in een huis met een zestiende-eeuwse voorgevel en achteraan een onwaarschijnlijke uitkijk op de reien en het Bonifaciusbrugje. Door zijn ligging tussen de musea van Gruuthuuse en Groeninge is het er tijdens de weekends wel druk : aan de voorzijde passeren talloze koetsen, aan achterzijde varen de bootjes met welbespraakte gidsen voorbij. Maar eens de avond is gevallen, keert de volstrekte rust weer. De inrichting van het geheel, dat door de familie Vanhaecke werd gerestaureerd nadat het vier jaar had leeggestaan, is zonder meer buitengewoon. Veel materialen werden hergebruikt, de glas-in-loodraampjes werden met behoud van het oude glas geheel herzet, en veel inspiratie werd gezocht in de schilderijen van de Vlaamse Primitieven. Het geheel werd aangevuld met antiek uit Engeland, Frankrijk en Italië.

Op de benedenverdieping bevindt zich een zitruimte met open haard (wel op gas), een espressomachine en antieke meubels, van dago- berts tot os de mouton-stoelen : een middeleeuwse sfeer met frisse toets. Op de eerste verdieping liggen aan de voorzijde de kamers met het meeste licht : Aubusson, dat in lichtgrijs is gezet en een heerlijk klein salonnetje heeft, en Guinevere. Zelf slapen we in Clair-Obscure, de enige kamer aan de achterzijde waar eenzelfde middeleeuwse sfeer heerst als beneden, zij het wat drukker door de toile de Jouy-aankleding.

Heel bijzonder is ook het dakterras, dat je via een wenteltrapje op de eerste verdieping bereikt en vanwaar je een bijna gênante inkijk hebt in de historische intimiteit van de stad.

Het ontbijt is een beetje zoals we het hadden verwacht, met een genereuze fruitsla, vers fruitsap, een eitje naar keuze en diverse broodjes en boterkoeken. Terwijl aan de overkant van de straat de Gouden Haerynck ligt, naar onze mening nog altijd het beste restaurant van de stad. Kortom, wie wat te vieren heeft of enkele bijzondere dagen in Brugge wil doorbrengen, weet waarheen.

TIP!

De O.L.V.-kerk met het beeld van de madonna met kind van Michelangelo.

Info

Bonifacius telt drie kamers die tegen 225, 250 en 275 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Bonifacius, Groeninge 4, 8000 Brugge, 050 49 00 49, www.bonifacius.be

door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content