Gilbert Deceuninck en Iris Landuyt sloten een verbond en staan sindsdien samen in voor de exploitatie van Faim de Toi.

:: Restaurant Faim de Toi : Belfortstraat 10, 9000 Gent. 09 223 63 93. Open van 12 tot 14 en van 18 tot 23 uur.

Zaterdag-, zondag- en maandagmiddag gesloten.

Gilbert had ervaring opgedaan bij het opstarten van Gentse eatery’s als Food On en Faim Fatale. Irisje werkte aan de Vlerick-school, waar zij coördinatrice was van managementopleidingen. Om onder de mensen te zijn, is zij in de weekends in Faim Fatale komen werken. Toen het nieuwe project Faim de Toi op tafel kwam, is Irisje er mee ingestapt. In de nieuwe opzet vullen de twee elkaar perfect aan en vormen zij, samen met een groepje jonge, jeansdragende mensen een hecht team. Plaats van gebeuren zijn twee, in eclectische stijl opgebouwde herenhuizen uit het begin van vorige eeuw. Faim de Toi begon in het linkerhuis, waar nu het rookvrije gedeelte en de keuken is. Na zes maanden werd er uitgebreid naar het rechterhuis, waar een grote ruimte wachtte met verschillende niveaus. Het is daar waar het tegenwoordig gebeurt.

Wij reserveerden rookvrij en kregen een tafel in het oude gedeelte toegewezen. Omdat wij daar alleen waren met de jassen in de garderobe en de koks in de keuken, verhuisden wij naar een kijktafeltje op de tussenverdieping. Met Faim de Toi kan je als klant heel wat kanten op : de ruimte onder de bar is voor bedrijven en feestjes gereserveerd, het gelijkvloers is er om in grootstedelijke brasserie-ambiance iets te eten of een exotische cocktail te drinken aan de sfeervolle bar, op de tussenverdieping kunnen nieuwsgierige kijkers terecht en de open bovenverdieping is ingericht om relaxed te loungen. Omdat het oude gedeelte in onmin is geraakt, wordt de ruimte binnen afzienbare tijd omgebouwd tot één grote keuken.

Eerlijk en pretentieloos

Chef-kok is Glenn Nicque. Hij is in huis opgeleid en krijgt de boodschap mee om eerlijk en pretentieloos te kokkerellen. Zijn specialiteiten zijn onder meer : eigenzinnige tonijncarpaccio met pure arbequino-olijfolie en balsamicodressing (11 euro), gebakken zeetong met citroen en verse frieten (19 euro), en Ierse entrecote met saus naar keuze (19 euro).

Wij bestelden twee voorgerechten, die in een mum van tijd op tafel stonden. Aan de ene kant kwam een dikke snede snel aangekorste en flauw gekruide tonijn, ten onrechte op de spijskaart vermeld als carpaccio en opgediend met salade van kruiden en sojascheuten en schilfers parmezaan (11 euro). Aan de andere kant verschenen krokante scam-pi’s en groentemengeling uit de wok in zoet-pikante chilisaus (11 euro). Het glas werd gevuld met een Accademia del Sole Sicilia, gemaakt uit vooral nero d’Avola-druiven en 25 procent cabernet sauvignon (18,50 euro). Naarmate het niveau in de fles zakte, werden wij meer verknocht aan deze karakterwijn met lange afdronk !

Hoofdgerechten waren : lendenribstuk van goede kwaliteit, met schuimige bearnaise, een kom gemengde salade en slappe frieten (19 euro) en het succulente vlees van rosé gebraden en in plakken gesneden eendenborst op z’n Aziatisch, met krokante groenten, aardappel in de schil en fletse, warme partjes mandarijn in zoetzure saus (21 euro). Vanille-ijs met warme chocoladesaus en een potje room sloten deze gevarieerde maaltijd af (7 euro).

Faim de Toi is een vlotte, wereldse brasserie met een goede sfeer en een redelijke kwaliteit van eten dat voor een stadsbrasserie misschien een beetje te hoog geprijsd is.

Wereldse stadsbrasserie

Keuken: 6,5/10

Decor : 7/10

Comfort : 6/10

Service : 6,5/10

Prijs/kwaliteit : 6/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content