Kortrijk-Leuven
Toen dit blad drie jaar geleden met de Weekend Knack Ladies Run startte, hadden we nooit gedacht dat de respons zo groot zou zijn. Maar deze Ladies Run heeft ondertussen al een vaste plaats verworven op de agenda van veel loopsters. De sfeer tijdens de vorige edities was telkens geweldig. Haalbare afstanden en nauwelijks competitiedrang, aankomen is belangrijker dan winnen. Volgens onze personal coach Mieke Boeckx is zo’n vrouwenwedstrijd inderdaad veel gemoedelijker.
Ook dit jaar wordt u weer aangemoedigd door een Dream Team (“Wie de sportschoen past”, pagina 22) dat al druk aan het trainen is. Vanaf 5 maart kunt u wekelijks de conditievorderingen volgen in Radar. Trainingsschema’s vindt u op www.weekend.be.
Zelf kijk ik in ieder geval uit naar het nieuwe loopseizoen. Tijdens de voorbije winter is er van trainen weinig in huis gekomen. Verbouwingen, kinderen, een job, ik had een arsenaal aan excuses. Maar met 12 mei in zicht, ben ik toch aan de slag gegaan. Want met de goede herinneringen aan vorig jaar, zou ik onze Kortrijkse loop voor geen geld willen missen.
Van Kortrijk naar Leuven is voor mij maar een kleine stap. Als West-Vlaamse ben ik nu al meer dan twintig jaar geleden neergestreken in de Brabantse universiteitsstad en zoals zovelen daar blijven plakken. Na een intermezzo net over de taalgrens, ben ik zeer enthousiast om er opnieuw te wonen. De stad is levendig en leefbaar, niet ondraaglijk hip en de gaten in het modespectrum – dat nogal traditioneel en klassiek was – zijn ondertussen gedicht. Je kunt er nu ook Prada en Martin Margiela vinden. O ja, en West-Vlamingen worden er niet met de nek aangekeken. Je hoeft geen Algemeen Leuvens te leren, terwijl je nooit een echte Antwerpenaar wordt als je hun rare taaltje niet spreekt. Of neem Gent, de officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen. Een programmapunt van de ludieke neppartij Nieuw Gentse Alliantie is het buitenzetten van alle West-Vlamingen. Geen nood, ik ben zeker dat ze in Leuven politiek asiel kunnen krijgen. Om hun ‘inburgering’ te vergemakkelijken en vooral aangenamer te maken, lezen ze het best de reportage van Pieter Van Doveren (“Leuven geproefd”, pagina 61).
Onze culinaire redacteur fietste een paar dagen door Leuven op zoek naar de beste culinaire adressen. Hij vond een “studentenstad met Oxfordiaanse allure en een Bourgondisch hart”. Hij praatte ook met bekende Leuvenaars (al dan niet ‘ingeweken’) als Patricia Ceysens, Rik Torfs, Jeroen Meus en Francesca Van Thielen over hun favoriete plekken. Het werd uiteindelijk een frustrerende taak om al zijn ontdekkingen te reduceren tot een dertigtal adressen. Op onze website geeft Pieter Van Doveren daarom nog extra tips. Welkom in Leuven.
trui.moerkerke@knack.be
Trui Moerkerke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier