DESIGN VAN VROEGER, NU EN HEEL BINNENKORT. DAT HEBBEN DEZE VIER, VOOR U GESELECTEERDE TENTOONSTELLINGEN TE BIEDEN.

LAVERNE HERONTDEKT

Ze worden zelden in één adem genoemd met de beroemde designers van de 20ste eeuw. Toch zijn Estelle en Erwine Laverne cultfiguren. Het designduo was eind jaren ’40 al actief in de interieurbranche en werkte met enkele namen die later bekend zouden worden, zoals Litell en Kelley. In de late jaren ’50 en ’60 hadden ze een eigen productiemerk, Laverne International, met een collectie van transparante meubels. Hun beroemdste zit is de Tulpzetel (120 LF) uit ’59 met een design verwant aan het werk van Alexander Calder. (PS)

Tot 25 juni in de Galerie de Casson, 21 rue de Seine, Parijs. www.galeriedecasson.com.

HANDGEMAAKTE SCHOOL

Het is een mythe dat de hedendaagse architectuur niet kan zonder glas, staal en beton. Architecte Anna Heringer verkiest ecologische materialen en traditionele technieken. In Bangladesh bouwde ze onder meer een ‘handgemaakte school’ van bamboe, leem en stro. Ze is een van de tenoren van de alternatieve hedendaagse architectuur en kreeg in 2007 de prestigieuze Prijs Aga Khan. Met een expositie bewijst de Brusselse Fondation pour l’Architecture dat hedendaags bouwen meer is dan virtuoze ingenieurskunst. (PS)

Tot 28 augustus in De Loge, Kluisstraat 55, 1050 Brussel. www.fondationpourlarchitecture.be.

BRUSSEL ANDERS BEKEKEN

In 1830 had Brussel nog de allures van een middeleeuwse stad aan de Zenne. Ingrepen zoals het afbreken van de omwalling, de overwelving van de Zenne en de aanleg van de Noord-Zuidas bepalen intussen het gezicht van onze hoofdstad. Hoe die gebouwen en tunnels bouwtechnisch in elkaar zitten, ontdekt u op de expo Brussel. De tentoonstelling brengt een mix van verklarende schetsjes, teksten, maquettes en 3D-simulaties. Met de praktische wandelgids kan u nadien zelf op stadsverkenning. (EH)

Tot 2 oktober in CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Elsene. www.civa.be.

DE NIEUWE OOGST

Benieuwd naar de ontwerpers van morgen ? Design Vlaanderen erkende 25 beloftevolle vormgevers uit verschillende disciplines van de toegepaste kunsten en nam hun producten op in zijn uitgebreide database. Op de tentoonstelling De Nieuwe Oogst wordt dit kersvers talent aan het publiek voorgesteld en kan u zelf het werk ontdekken van onder meer Kaspar Hamacher, winnaar van de Henry Van de Velde Award Publiek 2010, en illustratrice Ellen Van Engelen. (KS)

Van 9 juni tot 17 augustus, Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel. www.designvlaanderen.be.

PS/EH/KS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content