KLASSIEK

SNORREBOT

Voor jonge muziekliefhebbers bestaat er een heel leuk driemaandelijks tijdschrift. Het heet Snorrebot, en is een uitgave van de Jeugddienst voor Muziek van Mallemuze in Peer. En het is nog gratis ook. Het is helder en duidelijk geschreven, en ook uitstekend voor veel grote mensen, zeker voor ouders. In het juninummer worden kinderen aangezet om zelf te komponeren. Het resultaat kunnen ze dan opsturen. Zelf een liedje of muziekstukje maken, is het belangrijkste en kreatiefste in de muzikale opvoeding. Verder is er ook een bijdrage over hedendaagse muziek. Het gaat over de speelgoedpiano van Kyörgy Kurtág uit Hongarije. Het begint met een fijne situatieschets van de muziekopvoeding in dat Hongarije. Om jaloers op te worden. Kurtág vindt het belangrijk dat de piano nog een beetje een stuk speelgoed blijft. Zo moet het ook. Verder is er nog een bladzijde over het Neerpelt-festival, en een pak nuttige informatie over vakantiekursussen.

– Mallemuze, Jeugddienst voor Muziek, Postbus 45, 3990 Peer, (011) 63.21.64, fax (011) 63.49.11.

BRUGGE 1

Op zaterdag 29 juli begint het mooiste festival van het jaar. U raadt het al : het Festival van Vlaanderen Brugge, vol Oude Muziek. Het duurt tot 12 augustus. Traditiegetrouw is er een tentoonstelling rond klavecimbel en pianoforte met medewerking van een zestigtal ateliers uit heel Europa en Noord-Amerika. De internationale wedstrijd voor klavecimbel en pianoforte is er weer, zoals ook de seminaries, referaten, demonstraties en recitals.

Het belangrijkst voor het grote publiek blijven uiteraard de koncerten, dit jaar opgebouwd rond vier tema’s. Het eerste tema is de reeks met oude toetsinstrumenten. Die wordt dit jaar aangevuld met de piano uit de 19de en begin 20ste eeuw. Uitvoerders zijn Jos van Immerseel, Bart van Oort en Paul Komen. In het tweede tema staat traditiegetrouw J.S. Bach centraal. Dit jaar werd geopteerd voor de eigenzinnige visie van Philip Pickett met zijn New London Consort op de Brandenburgse concerti. Bachs gambasonates komen aan bod, zijn orgelwerk en de h-moll-Messe door het Kammerchor en het Barockorchester Stuttgart onder leiding van Frieder Bernius, een coproduktie met de Salzburger Festspiele. Als derde tema vanzelfsprekend bijna is er de herdenking van Henry Purcell, die driehonderd jaar geleden overleed. Het vierde tema ten slotte zoekt de originaliteit, en die ligt dit jaar in een Spaanse, Italiaanse en Provençaalse bijdrage.

Er gebeurt ontzettend veel in Brugge. Het vraagt twintig Weekend Knack-bladzijden om het allemaal op te sommen. Hieronder enkele tips voor avondkoncerten. Vraag de folder aan op onderstaand adres.

– Festival van Vlaanderen Brugge, Dienst voor Toerisme, Burg 11, 8000 Brugge, (050) 44.86.86. Of : Sekretariaat Festival van Vlaanderen Brugge, C. Mansionstraat 30, 8000 Brugge, (050) 33.22.83, fax (050) 34.52.04.

BRUGGE 2

Enkele avondkoncerten. Het gereputeerd barokorkest Musica Antiqua Köln opent het Brugse Festival op zaterdag 29 juli om 20 u.30 in de Sint-Jacobskerk. Het speelt concerti uit Dresden, onder meer van Heinichen en Zelenka. Op 31 juli vindt in diezelfde kerk om 20 u.30 het fameuze optreden plaats van het New London Consort onder leiding van Philip Pickett. Op het programma de Brandenburgse concerti van Bach. Op 1 augustus om 20.30 u. en alweer in de Sint-Jacobskerk : Der Tod Jesu van Telemann door solisten, het vokaal ensemble Ex Tempore en het Franse barokorkest Le Mercure Galant. Florian Heyerick dirigeert.

– Info : (050) 44.86.86 of (050) 33.22.83, fax (050) 34.52.04.

Fons de Haas

Philip Pickett : een nieuwe kijk op Bachs Brandenburgse concerti.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content