Als de kinderen tevreden zijn, is het succes van een uitstap al half verzekerd. Als zij van tafel mogen en zich in een speelhoek of -tuin met leeftijdgenoten amuseren, ontspannen de ouders snel en genieten van een moment voor elkaar.

Plezantenhof

Reeds in 1860 werd In den Appelboom genoemd als een landelijk gelegen café-laiterie. In deze idyllisch gelegen plezantenhof werden in die tijd geuze, boterhammen met verse kaas en geperste kop geserveerd. Mark de Wilde en Wilfried Lauwens hebben deze traditie weer in ere hersteld. Op de spijskaart treft men nostalgische Belgische gerechten, opgediend in royale porties. Aan de achterkant van de hoeve is een groot terras met uitzicht over het Pajottenland. Daarnaast is er een ruime kinderspeelplaats, waar de kleintjes vrij kunnen ravotten. Voor als het jonge volkje honger heeft, zijn er gerechten als : kip met appelmoes en frieten, hamburgers en kinderspaghetti.

In den Appelboom : Appelboomstraat 401,

1070 Anderlecht. 02 520 73 03. Maandag gesloten.

www.indenappelboom.be

Twintig jaar kinderen als thema

Het Antwerpse restaurant Sensunik profileerde zich twintig jaar geleden al als een conceptueel restaurant. Voor Yannick Berkvens lag het thema kinderen voor de hand en hij zocht een formule waarbij zowel ouders als hun spruiten tevreden zouden zijn. Daarbij dacht hij verder dan het kindermenu met kip en appelmoes. Op de tweede verdieping kunnen ouders hun energieke koters laten ravotten in een ballenbad of zich vermaken met computerspelletjes. Puzzels zorgen voor ouderwets denkplezier. Vanaf 17 uur staat kinderopvang klaar. Tijdens schoolvakanties is dat ook ’s middags. Sensunik heeft zich met de jaren tevens gespecialiseerd in kinderfeestjes met disco en grime. Op het kindermenu onder meer spaghetti bolognaise of wortelpuree met worstjes. Ouders vinden een internationale kaart met oesters, brasseriegerechten tot zelfs dimsumhapjes.

Sensunik : Molenstraat 69, 2018 Antwerpen, 03 216 00 66. Alle dagen open.

info@sensunik.be, www.sensunik.be

Kinderen voor de televisie

Het Eetkafee was van de eerste dag af een succes. Dit moderne en ruime restaurant met grote parking, royale terrassen aan de vijver, gezellige bar en wijnkelder waar je binnen kunt kijken, kon het succes moeilijk de baas. Na een gedegen reorganisatie zit de trein weer op het juiste spoor. Aanvankelijk had het Eetkafee een aparte speelruimte, waar het er vaak wild aan toe ging. Na de reorganisatie is de ruimte verkleind en kijken de kleintjes, rustig op een matras gezeten, naar de televisie. Bij het binnenkomen krijgen de kleuters een tekening, kleurpotloden en een apart menu dat zij zelf kunnen invullen. Zij kunnen kiezen uit typische kindergerechten, zoals tomatensoep, vissticks, kipfilet met puree of patatjes, ministeak en allerlei nagerechten in kleine porties. Voor de ouders staan er kleine en grote klassieke gerechten op de kaart, aangevuld met moderne suggesties. Specialiteit is teriyaki van rundvlees.

Eetkafee : Mechelsesteenweg 318, 2550 Kontich. 03 457 26 31. Keuken open van 11 tot 22.30 uur.

Eet- en praatcafé

Grand Café Toko Karachillio is een sfeervolle plek, waar je op weekdagen van 10.30 uur tot 24 uur en in de weekends van 8 uur tot 02 uur ’s nachts kan binnenwandelen om iets te drinken en/of iets kleins of groots te eten. Toko betekent ‘winkel’ in het Indonesisch en Karachillio staat voor een Spaans koffietje met brandy. Het gaat er, zoals de naam aangeeft, gezellig werelds aan toe. Hier ben je op het goede adres voor Vlaamse gerechten, zoals grootmoeders soep met balletjes of witloofpannetje met puree. Voor culinaire globetrotters zijn er wereldse gerechten, zoals Bami Toko Karachillio met reepjes kip, groenten, oosterse kruiden en kokos- en kerriesaus. Ook de gerechten van de vegetarische kaart, zoals de dagelijks gebakken groentetaart met oregano, zijn populair. In dit laagdrempelige, vrouwvriendelijke grand café voelt jong en oud, arm en rijk, zich vrij. Voor de kinderen is er speelgoed en materiaal om te tekenen en te schrijven. De kinderplek ligt centraal en kan van alle kanten in het oog worden gehouden. Voor de kinderhonger zijn er bereidingen als : ribbetjes, friet met curryworst, hamburger, spaghetti en vissticks.

Grand Café Toko Karachillio : IJzerenleen 35,

2800 Mechelen. 015 34 60 12. Zondag gesloten.

Tartaar en kroket aan zee

Langs de zeedijk vind je vanzelfsprekend makkelijker dan elders kindvriendelijke restaurants met aparte zitjes of kussens om baby’s of peuters van een nieuwe luier te voorzien. Restaurant Exotique op de Zeedijk in Knokke past perfect in dat plaatje en biedt naast stripverhalen, kleurpotloden en ander vermaak ook nog een menukaart die interessant oogt. Gezonde fruit- en groentesapjes worden vers geperst, en naast de traditionele kindergerechten oogst een kleine maar fijne rundertartaar met frietjes bijzonder veel bijval. Exotique geniet bekendheid om de zelfgemaakte garnaalkroketten die voor de kinderen uiteraard speciaal zonder gefruite peterselie of gemengde salade op het bord verschijnen. Vakantie aan zee moet een feest blijven.

Exotique : Zeedijk 695, 8300 Knokke, 050 61 12 30.

September tot en met maart dinsdag en woensdag

gesloten, april tot en met juni woensdag gesloten,

juli en augustus alle dagen open.

Op een eiland

In de vesting van Ieper liggen groene eilanden, die dateren uit tijden toen de stad werd bezet door vreemde mogendheden. Nu zijn het groene plekken, die uitnodigen om te ontspannen. Notariszoon Robert Van Eygen doopte een van deze eilanden om tot Pacific Eiland. Een privébrug brengt je naar het eiland. Iedereen is welkom : de dagtoeristen voor koffie of thee, de student voor een stevige hap en de lekkerbek voor een bereiding met kreeft in het gastronomisch restaurant Pacific. In de bistro Eiland staat het personeel klaar voor een snelle hap, zoals croque boem boem met spaghettisaus, of vijf soorten vlees die men zelf op de stone grill mag bereiden. Nieuw is het mooie terras. Voor de kinderen is er een speelplein met, binnen de omheining, eersteklas speeltuig (glijbaan, klimrek, enz.). Aan de steiger wachten twaalf roeibootjes.

Pacific Eiland : Eiland 2, 8900 Ieper. 057 20 05 28.

De tearoom is open vanaf 9 uur.

Gesloten op maandagavond en dinsdag.

Fondue of kasteel

Gent telt bijzonder veel fonduehuizen en ondanks de grote keuze komen er nog steeds bij. Een adresje dat ook aan de kinderen meer dan gewone aandacht schenkt, bevindt zich op een paar honderd meter van de Vrijdagmarkt. ’t Fondueloft, ondergebracht in een oude sigarenfabriek, heeft ruimte zat om jonge consumenten achterin in een heus kasteel te laten wegdromen. Kinderen tot tien jaar eten van maandag tot donderdag gratis en de ‘gehaktfondueformule’ naar believen, met vleesballetjes gedraaid in drie verschillende kleurige kruidencombinaties, slaat ook bij het volwassen publiek aan. Voor echt moeilijke eters wacht een chocoladefondue met fruit, ijs, cake en ander zoets.

’t Fondueloft : Baudelostraat 29, 9000 Gent, 09 223 81 00,

alle dagen open vanaf 18 uur.

Kunstzinnige speeltuin

Den Groenen Staek in de groene Gentse stadsrand toont dat kinderen zich ook in een fraai, kunstzinnig interieur kunnen thuis voelen. Bij mooi weer lonkt buiten de speeltuin waar beeldende kunst van Jan Desmarets voor een onverwacht maar fel gesmaakt contrast zorgt. Kinderen malen er in ieder geval niet om dat helden uit hun leefwereld niet massaal aanwezig zijn. Om hun honger te stillen staat op de klassieke kaart, naast onder meer steak en kip, ook een voortreffelijke uitgave van Gentse stoverij die kinderen al op vroege leeftijd weten te appreciëren. Meerwaardezoekers heb je in alle leeftijdscategorieën.

Den Groenen Staek : Groenestaakstraat 70,

9030 Mariakerke, 09 226 59 44.

Gesloten op maandag en dinsdag.

Kinderen eerst

DeNieuwpoorthoeve in Lokeren is een typisch familierestaurant waar chef Filip Dierinck begaan is met de verwachtingen van groot én klein. Daarom serveert hij het eten van de kinderen eerst, zodat de ouders hun lievelingen kunnen helpen bij het snij- en smulwerk. Als hun bordjes leeg zijn, wacht de speeltuin, zodat de volwassenen in relatieve rust zelf kunnen genieten. Het shiftsysteem werkt voorbeeldig en maakt dat De Nieuwpoorthoeve voor allerlei familiefeesten bijzonder in trek is. Voor de kinderen is er pasta, steak of kip, naast in huis gemaakte ‘visvingerlingen’ van verse kabeljauwhaasjes.

De Nieuwpoorthoeve : Nieuwpoortstraat 14,

9160 Lokeren, 09 348 85 26.

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Gewoon gezellig

Bistro-restaurant Ruyterhof geniet een goede reputatie in de streek. Je komt er voor een ongecompliceerde en royale Vlaamse hap, zoals steak met frieten en drie sausen of voor de dagschotel (11 euro) en het seizoenmenu van vier gangen dat voor 35 euro wordt opgediend. Het restaurant is open van 12 tot 22 uur. Er is een groot terras dat uitgeeft op een kindertuin met speeltuig, zoals een houten trein, een klimrek, schommels en een houten kasteel met glijbaan. Bij mooi weer kunnen de kinderen heerlijk ravotten, terwijl de ouders op afstand toekijken. De spijskaart vermeldt een afzonderlijk hoofdstuk ‘voor de lieve kindjes’ met kinderaperitief, croquehapjes , kroketjes met frieten, spaghetti, vol-au-vent, steak en junior dame blanche.

Bistro-restaurant Ruyterhof : Grote Baan 159,

9250 Waasmunster. 03 772 69 09.

www.ruyterhof.be Maandag gesloten.

(De restaurants zijn geordend volgens stijgende postnummers).

Door Willem Asaert en Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content