Château de Vignée, Rue de Montainpré 27-29, 5580 Vignée, 084 37 84 05, fax 084 37 84 26, www.chateaudevignee.be, chateaudevignee@skynet.be

De eerste indruk is een beetje verwarrend. De reiziger die de E411 via afrit 22 verlaat, duikt meteen in de grootsheid van de Ardennen, en vindt 800 meter verder ook een kleine weg die hem in een paradijselijke intimiteit brengt. De kasteelhoeve van Vignée oogt er als een prachtig, ommuurd geheel met daarvoor een uitgestrekt gazon. Maar eenmaal uit de auto, hoor je ook het zoeven van het verkeer op de snelweg vlakbij.

“Het hangt van de wind af”, zegt Roland Blondeel, die, zo lang hij zich kan herinneren, altijd al met antiek bezig geweest is. Zijn vrouw Véronique studeerde tegen haar zin af als sociaal assistente, omdat het moest van thuis. “Maar drie maanden later dook ik in het restaurantleven, en ik ben er nooit meer weggegaan.” Beiden streken ze veertien jaar geleden op deze uitzonderlijke plek neer, waar we ’s avonds op het gazon van het diner genieten. Het duurde nog eens vijf jaar voor de kasteelhoeve, die tot in 1983 als dusdanig functioneerde, zijn vroegere glans terugkreeg en ze van start konden gaan met hun hotel-restaurant.

Het gebouw, waarvan de tuin afloopt naar de boorden van de Lesse, werd in 1756 heropgebouwd, nadat het 52 keer onder de voet was gelopen, elke keer als er een leger door de streek trok. In de vorige eeuw was zelfs architect Horta even bezig met de aanpassing van het interieur, maar het was uiteindelijk Roland zelf die het voor de ondergang behoedde. Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw liggen de vier meest authentieke kamers. Zelf slapen we onder de dakhelling in nummer vijf, boven de vroegere stallingen, die in het verlengde van het hoofdgebouw liggen. Aan de voorzijde kijken we uit over het gazon, aan de achterzijde over de binnenkoer, waarrond verscheidene bijgebouwen liggen en waar de overige kamers een plaats kregen. De onze is ruim, met een grote zithoek waar een prachtig antiek meubel en een vergulde spiegel staan. Maar ook het restaurant en de bar met de antieke tapkast getuigen van het verleden.

Wie voor wat meer intimiteit kiest, kan naar de Lesse wandelen, voor één van de kamers opteren die aan de achterzijde liggen en over een geheel groen decor uitkijken, of in de sauna duiken. Maar het allermooist is de valavond op een zomerse dag, als chef Philippe carpaccio en een stukje gegarneerde tarbot heeft klaargemaakt. Zelfs het geluid van de moderne tijden kan dan de pret niet verstoren.

Het Château de Vignée telt zestien kamers die tussen 90 en 136 euro kosten, afhankelijk van ligging en grootte. Voor het ontbijt wordt 9 euro per persoon aangerekend. Voor een gastronomisch weekend (twee nachten met ontbijt, twee gastronomische diners) betaalt men 186 tot 240 euro per persoon.

In deze reeks wordt enkel ruimte gemaakt voor kleine hotels in een historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content