:: Kasteel Belle Vue, Belle Vuestraat 70, 3840 Gors-Opleeuw, 012 67 20 31 en 0473 55 07 58, www.kasteelbellevue.centerall.com

De verraste reiziger ontdekt op kasteel Belle Vue zowel de rust als de stijl van vroeger.

Als de eerste indruk de beklijvendste is, dan zitten de gasten van het kasteel Belle Vue perfect. Het elegante gebouw is al van ver zichtbaar, en als het smeedijzeren hek openzwaait, rijden we een echte oprijlaan op. Op het bordes staat de gastvrouw klaar om ons met open armen te ontvangen. Sinds ze haar kasteel een paar maanden geleden openstelde voor bezoek, heeft Gabrielle Willems er de gewoonte van gemaakt de gasten eerst in een van haar salons te installeren. Tussen schilderijen van Rik Van Zuylen, op het water drijvende, geurige rozen en brandende kaarsen schenkt ze koffie of een lokaal appelsapje, terwijl de gasten in de roomkleurige fauteuils van hun eerste verrassing bekomen.

Gabrielle is op het kasteel geboren en haar familie heeft het nu al een eeuw in bezit. Haar opa, die rentmeester was van adellijke families, kocht het aan het begin van de vorige eeuw toen die families er niet echt meer in geïnteresseerd bleken. Het lag toen immers wat afgelegen. Die ligging, op zestig meter boven de zeespiegel, is nu een zegen voor rustzoekers en ’s winters, als de bomen kaal zijn, kan men tot in Genk en Tongeren kijken. Nomen estomen !

Kasteel Belle Vue werd in 1764 opgetrokken voor baron de Copis, een vrijgezel die bij zijn ouders in het kasteel op het dorpsplein woonde en naar wat privacy uitkeek. Verscheidene adellijke eigenaren volgden hem op en die sfeer van vervlogen tijden overvalt de bezoeker al in de gang. Toen de gastvrouw na een leven in het onderwijs met pensioen ging, vond ze het huis wat groot geworden en ook haar vrienden vonden dat ze best wat gezelschap kon gebruiken. In het voorjaar stelde ze op de eerste verdieping drie kamers open, al aarzelt ze een beetje bij dat getal. “Er is voorlopig maar één badkamer, dus verhuur ik eigenlijk alleen alle kamers aan mensen die samen reizen.”

We kiezen voor de kamer Bloeméezoet aan de voorkant, die sober is bemeubeld maar waar wel authentieke oude meubels staan. Dat geldt overigens voor het hele huis, dat de achttiende-eeuwse sfeer wonderwel heeft weten te bewaren. Alleen in die ene badkamer zijn zowel het ligbad als de wastafels nieuwerwets, met stukken plastic her en der. Jammer.

Het ontbijt wordt in een erg mooie keuken opgediend en is meer dan volledig : er komt vers fruitsap op tafel, maar ook net geplukte druiven, een gekookt eitje (ei met spek hadden we de avond voordien afgewezen) en kaas, charcuterie en zelfgemaakte confituren. Te veel om op te eten.

Kasteel Belle Vue telt drie kamers die tegen tachtig euro worden verhuurd en een gemeenschappelijke badkamer op de gang hebben. Voor het ontbijt wordt tien euro per persoon aangerekend.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content