THE NEXT WAVE

Het Impulse !-label dat destijds belangrijk werk van Coltrane en Shepp uitbracht, herrijst. De cd-design herneemt de luxueuze stijl van de beroemde elpees met de klaphoezen uit de jaren zestig. De slogan “The new wave of jazz is on Impulse ! ” heet nu “The next wave of jazz…”. Allemaal mooi, maar wel een beetje ironisch dat de eerste uitgave er een is van McCoy Tyner, de pianist die dertig jaar geleden ook al voor het label opkwam, met Coltrane en onder eigen naam. Zijn trio krijgt op “Infinity” het gezelschap van saxofonist Michael Brecker en, soms, een diskrete perkussionist. Er wordt knap gespeeld, dat wel, met veel dubbele salto’s en trapezewerk. Monks “I mean You” krijgt even vaart en Tyner treft op “BluesStride” en “Good MorningHeartache” even een warme, melancholische toets. Maar je krijgt zelden de indruk dat de heren die dag zo nodig hoefden. Infinity zo zouden ze inderdaad nog uren kunnen doorgaan, maar van een next wave valt niet veel te merken.

– McCoy Tyner Trio & Michael Brecker, Infinity (Impulse/GRP).

DE OUDE BLUES

Capitol ging eindelijk eens rommelen in de rijke bluesarchieven en kwam te voorschijn met een prachtige reeks. De Capitol Blues Collection telt voorlopig zeven titels met als uitschieter “Delta Blues and Spirituals” van Son House. Prachtig zijn ook twee kollekties op de grens van de blues en de rock’n’roll, “The Complete Capitol/Black & White Recordings” van T Bone Walker (3 cd’s) en de volledige Imperial-sessies van Roy Brown (2 cd’s).

Ook nog : “The Complete Imperial Recordings” van Lil’ Son Jackson, “Whoopin’ the Blues” van Sonny Terry, “Chicago Blues Masters, Vol.1” met Muddy Waters en Memphis Slim, en “Rediscovered Blues” met Lightnin’ Hopkins, Brownie McGhee, Sonny Terry en Big Joe Williams, en een mooie sampler. Sobere maar schitterende packaging met stemmige hoesillustraties van Joe Ciardiello. (Zie ook “Pop” in Weekend Knack nr. 34).

– The Capitol Blues Collection wordt verdeeld door Emi.

PODIUM

– Aanbevolen : Mal Waldron Trio & Steve Lacy in deSingel (Antwerpen, 30/9) ; Charles Gayle Trio met de hallucinante sax Gayle, Wilbert de Joode en Sunny Murray, in De Werf (Brugge, 1/10).

– Ook nog : Trilok Gurtu’s Crazy Saints, CC Luchtbal (Antwerpen, 28/9).

– Tournee : Lew Tabackin Trio, in Jazzclub (Lokeren, 7/10) en in L’Archiduc (Brussel, 7 en 8/10 om 17 uur).

– Op komst : Karnataka College of Percussion met Charlie Mariano en Jasper Van ’t Hof, in CC Luchtbal (Antwerpen, 10/10) ; Rova Saxophone Quartet & Guests, in Vooruit (Gent, 10/10) ; Audi Jazz, in heel België (16/10 11/11).

– tel. deSingel, (03) 248.38.00. De Werf, (050) 33.05.29. CC Luchtbal, (03) 542.49.40. L’Archiduc, (02) 512.06.52. Jazzclub Lokeren, Gasstraat 27 in 9160 Lokeren (geen telefoon). Vooruit, (09) 267.28.28. Audi Jazz, (02) 534.22.00.

ROB LEURENTOP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content