Jachtparade te land

Van opblaasboten tot rekordbrekende catamarans, van initiatiekursussen tot de nieuwste navigatieapparatuur : negen dagen lang is Euronautics de grootste jachthaven van ons land.

PIT DE JONGE

Jaarlijks groeit de vraag naar een degelijke introduktie in alle takken van de watersport. Zowel de ervaren yachtman als de entoesiaste rekreant, de zeiler, de motorbootvaarder, waterskiër, duiker, sportvisser, windsurfer of kanovaarder, vindt op Euronautics alles wat momenteel op het gebied van watersport en aanverwante rekreatie geboden wordt. Van de nieuwste modellen zeil- en motorjachten, opblaasboten, sportvisboten, waterscooters, tot reddingsvlotten. Voor de die hards zijn er de nieuwste snufjes op het vlak van satelliet-navigatieapparatuur, speciale zeilkleding waarmee je de zwaarste stormen doorstaat, of de nieuwe catamarans die alle rekords breken.

Toch besteedt Reginald de Schepper, commercieel koördinator en stuwende kracht achter het nationaal watersportsalon, ook bij deze vijfde editie extra aandacht aan de beginner. Want velen zitten met de vraag : ?Hoe begin ik eraan ?” Op Euronautics krijgen zij van verschillende organizaties en bedrijven een antwoord.

De watersportverbonden, zoals Verbond van Vlaamse Watersportverenigingen en Landelijke Bond van Watersportverenigingenvan België, adviseren beginnelingen om aan te sluiten bij een van de ruim 200 lokale watersportklubs in Vlaanderen. Bloso bijvoorbeeld, organizeert allerhande opleidingsstages voor zeilen, windsurfen, waterskiën, enz. De Landelijke Windsurf Federatie geeft specifieke windsurf-kursussen voor scholen en groepen maar ook voor de meer gevorderde surfer. De Landelijke Federatie voor Waterski leert alle disciplines in het waterskiën aan, het Nelos begeleidt kandidaatduikers tot op de grootste diepten. En dan zijn er nog kanovaarders en kajakkers, zeilwagenrijders, enz., die alle geïnteresseerde beginners met hun ervaring op weg helpen. Verder zijn er ook een twintigtal bedrijven die jachten verhuren, al dan niet met een ervaren schipper. De stap naar vaar- en navigatiescholing is klein en meestal kan men ook hiervoor bij de charterfirma’s terecht. Sommige werken met grote internationale bedrijven die vloten jachten hebben liggen op de meest uiteenlopende plekken, van Patagonië, Polynesië en de Caraïben, tot de Middellandse Zee of de Waddenzee.

Dat er een groeiende interesse is voor klassieke jachten, en scheepvaart in het algemeen, merkt men op het Klassiekerseiland. Er worden restauratieprojekten voorgesteld en men kan er kennismaken met organizaties die zich bezighouden met maritiem erfgoed of manifestaties waarbij klassieke schepen voor het grote publiek verzamelen. Eén van de grote trekpleisters op het watersportsalon wordt ongetwijfeld de 17 meter lange, houten schoener die in het kader van een werklozen-herscholingsprojekt in Boom werd gebouwd. Hij zal op Euronautics, in avant-première voor de officiële tewaterlating, worden voorgesteld. Het merendeel van de tentoongestelde boten kan overigens door het publiek worden bezocht.

Ook in de randanimatie krijgt de beginner de volle aandacht. Zo toont Nissan bijvoorbeeld hoe je boten op aanhangwagens moet vervoeren. Dagelijks zijn er lezingen die klaarheid brengen in minder gekende materies zoals vaarbewijzen, reddingsmateriaal, lange afstandszeilen, enz.

Euronautics : van 10 t/m 18 februari ’96 in Flanders Expo, Gent. Dagelijks van 10 tot 18 u., vrijdag nocturne tot 22 u., nadien Nacht van de Yachting. Inkom : 300 fr. ; kinderen van 6 tot 12 j. en vooraf aangekondigde groepen van min. 20 personen : 150 fr. p.p.Formule 1 + 1 = 1, van maandag tot donderdag : elke betalende bezoeker mag een gratis bezoeker meebrengen. Info : tel. 0800/97777.

Zowel voor zeerotten als voor beginnelingen : Euronautics geeft een overzicht van al wat de watersport momenteel biedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content