In wat ooit een privé-woning was van de familie Guerlain, huist al decennia lang een parfumerie annex schoonheidsinstituut. Hier zijn dochters klant omdat hun moeders en grootmoeders het ook waren. In dit traditioneel kader wordt er gewerkt met hightechproducten volgens avant-gardemethodes.

Een merk als Guerlain heeft tegelijkertijd iets klassiek en iets modern, en dat is al zo sedert de stichting van het huis door Pierre-François-Pascal Guerlain in 1828. In de parfumwereld speelt de familie Guerlain een belangrijke rol, en de Franse parfumerie zou niet zijn wat ze is zonder illustere parfums als Shalimar, L’Heure Bleue, Mitsouko, Samsara of Jicky, een geur uit 1889 en het oudste parfum dat nog courant wordt verkocht.

Op het eind van vorige eeuw, toen de Champs-Elysées niet meer was dan een zandweg die door de velden naar de Arc de Triomphe leidde, was de fabriek van de Guerlain er gevestigd op de hoek van de Place de L’Etoile. De stichter zelf distilleerde hier zijn planten en kruiden. Op 2 augustus 1914 opende Guerlain een winkel ter hoogte van nr. 68 op de Champs-Elysées. De appartementen op de verdiepingen werden tot 1939 bewoond door familieleden. In het salon aan de straatkant staan nu de originele manicuretafeltjes van Jean Michel Franck. Giacometti en theaterdecorateur Christian Bérard maakten het Institut Guerlain tot het stijlvoorbeeld van een klassiek interieur, met lambrisering en geboend ingelegd parket, met stucwerk en mozaïek, marmeren sierschouwen, kristallen luchters en sierlijke Lodewijk-meubels. Hier werken 13 estheticiennes in 2 lichaamsverzorgings-, 4 epilatie- en 5 gelaatsverzorgingscabines, en hier is Myriam Allard patronne.

“Vier cabines waar geëpileerd wordt lijkt veel, maar Guerlain heeft dan ook faam op dat vlak. De gebruikte warme was wordt altijd vervangen en niet gefilterd, zoals meestal het geval is.”

Wie het Instituut Guerlain binnenstapt, treedt binnen in een wereld vol traditie, en mag zich verwachten aan een warm en gepersonaliseerd onthaal. Beroemde Parijse esthetisch chirurgen sturen hun patiënten hierheen voor een vier weken durende postlifting-behandeling, zodat oedemen en blauwe plekken sneller verdwijnen. En wie (nog) niet aan een chirurgische ingreep toe is, kan er terecht voor een huidverstevigende antirimpelbehandeling met ultrasonen, die ervoor zorgen dat de actieve bestanddelen van de crèmes tot in de diepere huidlagen doordringen.

“De verzorgingsproducten die gebruikt worden, zijn speciaal gemaakt voor een schoonheidsinstituut, en hebben hogere concentraties dan wat in de parfumerie beneden of elders over de toonbank gaat”, aldus Myriam Allard. “Met deze producten worden diverse aan het huidtype aangepaste behandelingen uitgevoerd, met als climax de Guerlain-massage, een drukpuntmassage die volgens een specifiek model verloopt, waarbij elke gezichtsspier wordt bewerkt en die 38 minuten duurt.” Deze massage is heel belangrijk, en wie als Guerlain-schoonheidsspecialiste wil werken, wordt door mevrouw Allard zelf getest op haar touché. Hier werken de meest bedreven manicure- en pedicurespecialistes; hier ook staat visagiste Rose Joie, die jetsetters en filmsterren tot haar klanten mag rekenen, in voor een gepersonaliseerde make-up die volgens de wensen van de klant 30 minuten of anderhalf uur duurt, make-uples inbegrepen.

“Wij streven naar het nec plus ultra, en je kan enkel het beste bieden wanneer je de beste mensen in huis hebt”, stelt Myriam Allard “En dat geldt ook voor de parfumerie op het gelijkvloers. Een klant is hier geen koningin maar keizerin.”

Instituut Guerlain, Champs Elysées 68, Parijs, Tel. (00-33) 01-45.62.11.21. Manicure vanaf 210 FF, pedicure 480 FF, lichaamsverzorging vanaf 590 FF, gelaatsverzorging vanaf 620 FF.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content