Als Afrikaans pronkstuk van Relais & Châteaux is Londolozi Private Game Reserve een luxueuze oase om de verlokking van de bush te genieten

Paleizen, luxeverblijven, kastelen : wie zich lid noemt van Relais & Châteaux moet kwaliteit in huis hebben. En wie de harmonie zoekt tussen die titel en het Afrikaans continent komt niet bedrogen uit : in Zuid-Afrika, in de schaduw van het befaamde Kruger Park, strijkt Londolozi de eer op als eerste lodge met het wapenschild van R&C te pronken.

In wat in de jaren twintig nog Sabi Sand Wildtuin heette, kocht Charles Varty de eerste lappen grond als privéjachtdomein. In 1973 werd Sparta Camp omgetoverd tot Londolozi, een Zoeloewoord voor ‘beschermer van alle levende dingen’. Jacht maakte plaats voor safari’s. Vandaag telt Londolozi Private Game Reserve vijf kampen, elk met een eigen karakter. Allemaal kijken ze met hun chalets en suites uit over de Sandrivier met palmen en granietrotsen. Het waardige Bateleur Camp, het intimistische Founders Camp, het elegante Pioneer Camp met zijn bushatmosfeer, het afgelegen Safari Camp.

Voor ontbijt en lunch pronkt Tree Camp met een balkon onder een ebbenboom, een weelderige leefruimte bij de open haard, een poel tussen zwarte rotsen, een boma voor een diner met pan-Afrikaanse gerechten, zes suites met Afrikaanse huisraad en textiel, een privézwembad, een openluchtdouche en een verleidelijke, met kandelaars en rozenblaadjes gesmukte badkamer. Dat is de politiek van het huis : luxueuze accommodatie voor weinig gasten, lage impact op het milieu, geïndividualiseerde bediening en stevige tarieven. Londolozi is niet goedkoop. Maar behalve de voortreffelijke bediening en het exquise verblijf zijn er safari’s in een van de rijkste biotopen van Zuid-Afrika, met als troef de aanwezigheid van luipaarden.

Tweemaal per dag zijn er game drives met jeep, maar ook bush walks en sundowners. Het is de perfecte combinatie van genot en natuurbehoud. Sinds haar ontstaan in 1990 werkt Londolozi ook samen met de lokale dorpsgemeenschap. Niemand minder dan Nelson Mandela had woorden van lof : “Daar zag ik mensen van alle rassen in harmonie leven te midden van de schoonheid die Moeder Natuur ons geeft. Londolozi vertegenwoordigt een model van de droom, die ik koester voor de toekomst van het natuurbehoud in ons land.”

Samengevat

4 Design

4 Authentiek

4 Rustig

4 Romantisch

4 Zwembad

4 Restaurant

IN DE BUURT

Private lodges in het Sabi Sands Game Reserve staan garant voor voortreffelijke safari’s en observaties van het wildbestand. Aansluitend ligt het Kruger Park, met meer dan twee miljoen hectare Zuid-Afrika’s beroemdste wildpark.

In de buurt liggen enkele van de indrukwekkendste landschappen van Zuid-Afrika : de Drakensberg in de provincie Mpumalanga, met de kloof van Blyde River Canyon, de Three Roundavels en God’s Window.

BEZOEKERSTIP

Toerisme is wereldwijd complex geworden : vooral in Afrika is de oplossing het duurzaam toerisme, waarbij lokale dorpsgemeenschappen werkgelegenheid, medezeggenschap en profijt halen uit de parken en hun fauna, de natuurlijke rijkdommen van het zwarte continent. Om kennis te vergaren en deze gemeenschappen beter te leren kennen, kunnen de gasten van Londolozi zowel het aanpalende dorp als een school in de omgeving bezoeken.

PRAKTISCH

Geen visum, wel een internationale reispas, die nog zes maanden geldig is na terugkeer. Londolozi ligt zo’n 500 kilometer oostelijk van Johannesburg, maar is met een huurauto gemakkelijk bereikbaar over goede wegen.

British Airways verzorgt vanuit Zaventem via London dagelijks twee vluchten naar Johannesburg.

Voor inlichtingen en reservering : 02 717 32 17 of www.ba.com

Het verblijf in een van de vijf kampen is exclusief en geïndividualiseerd, maar ook prijzig : reken op 420 euro per persoon per nacht. Londolozi wordt in Afrika vertegenwoordigd door Conservation Corporation Africa, een onderneming die zich onder het motto Care of the Land, Care of the Wildlife, Care of the People toelegt op exclusieve safari’s, natuurbehoud en samenwerking met lokale gemeenschappen (zie www.ccafrica.com ). In België aangeboden door Terre d’Afrique. Voor inlichtingen en brochures : uw reisagent of Terre d’Afrique, Kleerkopersstraat 17, 1000 Brussel, 02 218 03 55, www.terredafrique.com

Tekst en foto’s Mark Gielen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content