Dirk Hendrickx is in Hasselt geen onbekende. Hij ontpopte zich van caféhouder tot restauranthouder. Na succesvolle horecaexploitaties als brasserie De Groene Hendrickx en het ambiancecafé De Kroon, zei de succesvolle ondernemer het nachtleven vaarwel en opende vier jaar terug, in een pand uit 1750, in het verlengde van de chique Kapelstraat, de rotisserie De Goei Goesting. Het elegant gedecoreerde restaurant met open keuken viel vanaf de eerste dag in de smaak bij winkelende dames, bediendes en dagjestoeristen. Na vier succesvolle jaren verhuisden potten en pannen recentelijk naar een monumentaal pand aan de Zuivelmarkt, het epicentrum van het Hasseltse uitgaansleven. Meer ruimte en een betere ligging met veel passage lagen aan de basis van deze ingrijpende beslissing. Het nieuwe pand wordt door de bewoners van de stad het Martenshuis genoemd, omdat brouwerij Martens op deze plek ooit het mooiste grand café van Limburg openhield. Met de verhuis werd de formule aangepast en uitgebreid.

De nieuwe Goei Goesting is een laagdrempelige, moderne en sierlijk gedecoreerde stadsbistro, met Vincent Sheppardstoelen en teakhouten meubilair. Jong en oud kunnen er van 9.30 tot 22 uur binnendwarrelen voor een koffie met in huis bereide taart of een drankje met een hartige hap. Van 11.30 tot 14.30 uur kan de bezoeker kiezen uit gerechten van de kleine of grote spijskaart. Van 14.30 tot 17 uur is er alleen de kleine kaart, die aansluitend wordt vervangen door een ’tapaskaart’, samengesteld uit Europese degustatiegerechten. De tapaskaart blijft tot de sluiting op tafel (drie gangen tapas 18 euro, vier gangen 24 euro, vijf gangen 30 euro). Dirk Hendrickx speelt met zijn tapasformule in op hedendaagse behoeftes : veel mensen geven er de voorkeur aan om gezellig te zitten en op een ongedwongen manier van zoveel mogelijk verschillende kleine hapjes te peuzelen.

Vanaf 18 uur komt ook de grote spijskaart op tafel met specialiteiten als : in olijfolie gebakken kreeft met een zuiders sausje van kerstomaat, Franse sjalot en jonge ui in een bouquet van verse kruiden (prijs volgens gewicht), steak tartaar (17 euro) en Ierse ossenhaas (23 euro). Met de verhuis kwam ook de indrukwekkende rotissoir van Molteni mee, en was er geen dreiging van vogelgriep, dan was ook het gegrilde haantje met een saus van Franse sjalot en rode wijn specialiteit geweest (17 euro).

Elegante stadsbistro

Keuken 7

Decor 7,5

Comfort 7,5

Service 6,5

Prijs/kwaliteit 7

ROYALE ENTREES

Wij proefden : kerstomaat gevuld met aardappelsla als lompe welkomsthap met een glaasje marsanne als correcte huiswijn (3,50 euro). Twee voorgerechten : gebraiseerde kwartel op zuurkool met spek, geroosterde noten en mosterdsaus (14,50 euro) en gebakken kabeljauwhaas met prei en gerookt spek met champagnemousseline (15 euro). Beide voorgerechten hadden door hun volume ook als hoofdgerecht kunnen dienen.

Hoofdgerechten : steak tartaar met gemengde sla en een zak eersteklas handgesneden frieten (17 euro) en Ierse ossenhaas met slappe wokgroenten, prima frieten, vleesjus en bearnaise (23 euro). In het glas : een robuuste Tempio di Giano, Negro Amaro, als zonnige wijn uit Salento (20,50 euro).

GOEI GOESTING

Zuivelmarkt 18, 3500 Hasselt.

011 32 52 82.

Alle dagen open van 9.30 uur tot 22 uur.

Lunchmenu : 25 euro, driegangenmenu 35 euro, viergangen-verrassingsmenu 42 euro, vijfgangenmenu 55 euro.

Terras aan voor- en achterkant.

www.degoeigoesting.be

www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content