Wanneer broer en zus Jo en Riet De Vos samen in de keuken staan, wordt er niet alleen gekokkereld maar ook gezellig gebabbeld.

Riet De Vos gaf les in plastische kunsten. Momenteel is zij met honderd-en-één verschillende dingen bezig en gaat de meeste tijd naar mode ontwerpen, het gezin en koken. Iedere dinsdag trekt zij naar de markt om verse groenten en vis in te slaan. De kruiden, en in de zomer ook sla, tomaten en aubergines, kweekt zij in haar serre. Riet kookt dagelijks voor de familie en raadpleegt regelmatig de vereenvoudigde uitgave van het kookboek van de grote Franse chef-kok Escoffier. Riet geeft de recepten altijd een eigen draai. Succesnummers zijn: beursje van gerookte zalm met zeegras, citroen en tomaat, en amandeltrio (zie recept). Op familiefeestjes kookt Riet met haar broer Jo. In de keuken heerst er op die momenten een goede sfeer: al babbelend en zonder taakverdeling worden de gerechten in elkaar gezet. Het liefst koken broer en zus voor zes tot acht personen, doch het is ook al gebeurd dat er vijftien hongerigen rond de tafel zaten. Jo De Vos beschouwt koken als zijn grootste hobby: wanneer je van 7 tot 19 uur werkt, is er niets beter dan koken om te ontspannen. Jo loopt na de werkdag de supermarkt binnen en hij is amper de drempel over of hij voelt zich reeds een ander mens. Hij kijkt wat er te koop is, stelt in gedachte het avondmenu samen en vult zijn mandje. Jo kokkerelt graag met seizoengebonden producten en vis. Hij geeft gerechten uit de klassieke keuken een persoonlijk accent. Ook de fusion-kitchen boeit hem. Toch ligt het exotische hem minder: door toedoen van een vriend die in China werkt, heeft hij ooit pekingeend bereid. Het is helaas op een mislukking uitgelopen. Wanneer Jo De Vos uit de supermarkt thuiskomt, heeft hij precies één uur de tijd. Dan komt zijn vrouw thuis en moet het eten klaar zijn. Heimelijk droomt Jo ervan, dat hij ooit nog eens als een professionele kok in de keuken van een restaurant zal staan.

De liefde voor de kookkunst kregen broer en zus mee van hun moeder, die veel kookte en graag experimenteerde. Wanneer moeder naar de kookles ging, wisten de kinderen dat er ’s avonds iets speciaals op tafel zou komen. Het beste gerecht dat zij bereidde, was een onvergetelijke garnaalcocktail. Niemand anders kon dat zo goed als zij: de garnalen pelde ze met de hand, de sla sneed ze in reepjes en de tomaten werden in kokend water gedompeld, waarna vel en zaden werden verwijderd en het vruchtvlees in blokjes werd gesneden. De cocktailsaus was op basis van zelfgedraaide mayonaise en in de coupe waarin de garnaalcocktail werd opgediend, kwamen ook laagjes hardgekookt geplet eiwit en verkruimeld eigeel. Wanneer er bezoek kwam, hielpen Riet en Jo hun moeder in de keuken. En als de ouders uit huis gingen, dan was het feest want dan mochten broer en zus zelf iets klaar maken.

De wijn heeft Riet gekozen in Rheinland Pfalz. Zij heeft enkele jaren in de streek gewoond en voert sindsdien zelf haar wijn in. De kurk gaat van een Riesling Spätlese Trocken, afkomstig van het Weingut Knipser Johannishof (Großkarlbacker Burgweg, 67229 Laumersheim/Pfalz Tel. 00-49/6238.742). De fles werd voor 260 fr. aangekocht.

Pieter Van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content