Michel Daelman houdt van de klassieke, Franse keuken.

De hobbykok geeft drie recepten van succesbereidingen vrij.

Michel Daelman is opticien in Londerzeel. Zijn vrije tijd besteedt hij graag aan een gezellig etentje buitenshuis, een film bekijken of zo nu en dan een boeiende reis. Er wordt thuis veel vegetarisch gegeten. Michels persoonlijke voorkeur gaat uit naar visgerechten uit de klassieke, Franse keuken. Ook voor een etentje met gebakken ganzenlever met appel en calvados, lamskroon met seizoengroenten en aardappelgratin en, om in stijl af te sluiten, soesjes gevuld met banketbakkersroom en warme chocoladesaus, wil hij op elk moment van de dag zijn stoel onder tafel schuiven. De liefde voor de Franse keuken heeft hij via zijn ouders met de paplepel toegediend gekregen. De hobbykok herinnert zich nog levendig de momenten dat hij als jongetje zijn moeder in de keuken mocht helpen bij het kokkerellen. Zijn vader had een tijdje zelf een restaurant. Ook daar kwam vooral de Franse keuken aan bod. Michel werkte in de zaal en in de keuken stond een professionele kok. Wanneer het mogelijk was hielp Michel bij de voorbereidingen van het eten : zo heeft hij veel geleerd. Ook nu hij zijn eigen optiekzaak heeft, droomt Michel Daelman nog van een eigen restaurant. Misschien zou hij daar nu meer internationale bereidingen op de kaart zetten en zelfs de fusion kitchen aan bod laten komen. Gaat Michel zelf uit eten, dan probeert hij regelmatig een ander adresje uit. In Parijs ontdekte hij Monsieur Lapin, een piepklein, romantisch eethuisje met een echte Franse sfeer.

Michel Daelman heeft enkele goede kookboeken, zoals het boek van de Boerinnenbond en The Naked Chef van Jamie Oliver. In de keuken gebruikt hij deze boeken zelden : hij geeft de voorkeur aan persoonlijke bereidingen. Het recept van de paprikasoep heeft hij voor het eerst bereid tijdens een culinaire happening in Antwerpen. Het recept van de vis in bladerdeeg is een eigen creatie : het onstond bij toeval, zoals heel wat grote uitvindingen. De chocoladefondue presenteerde Michel voor het eerst in de kerstperiode. Het was een collega die hem de tip gaf. Je kan er aan tafel lekker lang mee bezig zijn, het creëert een amicale sfeer en kinderen zijn er dol op, vooral wanneer het fruit van de spies in de chocolade valt. Michel kan met deze zoete fondue ook zijn behoefte aan chocolade stillen. Hij is namelijk een echte chocoholic : er gaat geen dag voorbij zonder chocolade. Melk, fondant, met nootjes : het maakt niet uit, zolang het maar chocolade is.

De keuze van de wijn bij het hoofdgerecht gaat naar een Chablis ‘Les Boucherands’, Domaine H. Laffay 2001, een fris-fruitige witte wijn, die voor 10,29 euro te koop is bij de Wijnmakelaarsunie (011 23 06 10).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content