Hoe maakt u het ?

Riki Pinxten maakte van koken haar hobby: zij is lid van een Culinaire Gilde en dingt binnenkort bij het kookexamen mee voor goud.

PIETER VAN DOVEREN FOTO’S DIANE HENDRIKX

Riki Pinxten is een bezige vrouw met een eigen fiscaal en boekhoudingskantoor. Deze hard werkende, enthousiaste vrouw heeft koken als hobby. Zij houdt van lekker eten en kiest resoluut voor de Franse en de Italiaanse keuken. Riki vormt een goed team met haar echtgenoot, die de wijnen verzorgt. De belangstelling voor de kookkunst ontstond toen Riki, die actief is in het verenigingsleven, een telefoontje kreeg met het verzoek om in Hamont-Achel een onderafdeling van de Culinaire Gilde Brabançonne op te richten. Riki vond een zestiental kooklustigen en de afdeling was gesticht. Vanaf dat moment kreeg de groep regelmatig kookles van een meesterkok. Tijdens de kooksessies wordt het gezelschap opgedeeld in groepjes van twee, waarna er een viergangenmaaltijd wordt bereid. Naderhand degusteert men gezamenlijk het resultaat. Het is mogelijk om in de kookvereniging examens te doen. Riki heeft al brons en zilver binnengehaald en hoopt dit najaar op te gaan voor goud. Het gerecht met gestoomde kabeljauw en zeekraal (zie recepten) maakte deel uit van haar examen voor zilver. Thuis organiseert Riki Pinxten regelmatig diners. Dan doet zij ’s ochtends haar belangrijkste inkopen en haalt zij de bouillons, die zij eerder trok, uit de diepvriezer. Riki begint om 15 uur te koken. Tussendoor vraagt zij haar man Theo om de wijnen uit te zoeken en dekt zij de tafel. De kinderen, Laura en Isabelle, helpen vaak mee in de keuken en als de gasten er zijn, serveren zij de aperitiefhapjes. Soms droomt Riki Pinxten ervan om bij Paul Bocuse of een andere grote chef-kok een dag mee te mogen draaien in de keuken, dat lijkt haar een fantastische ervaring. Met familie op vakantie in het buitenland kookt Riki voor vele mondjes. Zij kiest dan voor lokale producten die zij vindt op de dorpsmarkt. Soms zegt zij tegen haar man: “Als we niet meer weten wat we moeten doen, kunnen wij nog altijd zelf een restaurant beginnen.” Voor bij de gepubliceerde recepten, koos Theo twee wijnen. Bij de gestoomde kabeljauw gaat zijn keuze naar een Chardonnay Goldwater Roseland Marlborough 1998 uit Nieuw-Zeeland, te koop bij Ad Bibendum ( 011 26 27 65) voor 11,95 euro. Bij de salade met lamsoren haalt Theo een Gigondas Domaine Santa Duc 1996 boven, te koop bij Cavens (03 237 87 87) voor 12,42 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content