In restaurant 6 Zinnen in Hasselt laat Jan Wouters met brio zien dat hij de klassieke kookkunst beheerst en op een moderne manier weet te interpreteren. Streekproducten spelen in zijn keuken een grote rol.

Jan Wouters (28) studeerde af aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde en ging aan de slag in ’t Zilte waar hij leerde wat eten moet zijn. Bij Luc Bellings leerde hij organiseren en bij Vous lé Vous, waar hij carte blanche kreeg, kon hij zich verder ontplooien. Karoline Juvyns (26) volgde beroepsschool in Herk-de-Stad en werkte bij Magis en Couvert Couvert. De twee openden samen restaurant 6 Zinnen. Zij delen hun passie voor de horeca en zijn harde werkers die zich honderd procent inzetten. Hun eethuis was van de eerste dag van de doorstart een succes. Dat komt omdat alles klopt : de moderne inrichting van architect Langendries sluit aan bij de moderne gerechten die op de borden verschijnen. Daarbij komt nog een vriendelijke en efficiënte bediening en prijzen waaraan men zich niet verslikt.

Jan Wouters : “Mijn kookstijl is gebaseerd op de smaak van eersteklasproducten en slechts in bescheiden mate op creativiteit. Ik respecteer de Belgische keukentradities en gebruik mijn fantasie alleen bij de bereiding van het garnituur. Ik werk graag met ondergewaardeerde producten en die hoeven echt niet altijd duur te zijn. Een goede kip van bij ons moet niet onderdoen voor een Bressekip. Zwaardvis kost een derde van tonijn en kan ook voor wonderen zorgen. In de zomer bijvoorbeeld combineer ik zwaardvis met yoghurt en komkommer.”

Zomer is voor Wouters het seizoen van de frisse smaken en van lichte vinaigrettes. Dan kiest hij voor lichte, gezonde gerechten en gebruikt hij minder vet. “Voor de nagerechten gaat de voorkeur naar fruit, maar meestal komt daar toch ook wat suiker en room bij. Producten waar ik als kok affiniteit mee heb, zijn onder meer : zeebaars, die ik koud marineer of warm bereid ; rode poon, waaraan wat kuiswerk is maar die prachtig combineert met schaaldieren ; krab uit de Noordzee, die helaas te duur is om in grote hoeveelheden te gebruiken ; Belgische garnalen, die ik het liefst combineer met asperges en een gepocheerd ei ; zomerse erwtjes, die voor prachtig frisse smaken zorgen ; kippenlever, die ik verwerk tot crème en combineer met gerookte paling ; en konijnenbout die ik konfijt in ganzenvet.” In de winter gaat Jans voorkeur uit naar knollen en wortelen, die hij krokant bakt of poft, zodat ze een zoete smaak krijgen.

Streekproducten zijn voor hem erg belangrijk. “Maar het probleem is vaak de verdeling. Ik kan moeilijk uit mijn keuken weg en heb geen tijd om de boer op te gaan. Onze zaak is druk, wij doen het allemaal zelf en spelen vaak op de limiet. Ik koos twee streekproducten waar je als Limburger trots op mag zijn. Het gerookt vlees van Schepers biedt veel meer mogelijkheden dan alleen als beleg tussen de boterham. Het combineert goed met asperges en met geitenkaas. Je kunt er cannelloni mee maken, je kunt het gebruiken als lasagnevel om een laagjesgerecht op te bouwen, je kunt het verwerken in een pastabereiding of je kunt het drogen en verwerken tot chips of crumble.”

6 zinnen : Luikersteenweg 6, 3500 Hasselt. 011 334 734. Maandag en dinsdag gesloten. Open ’s avonds van woensdag tot zondag. Lunch alleen op vrijdag en zondag. www.restaurant6zinnen.be

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S KRIS VLEGELS

“Ik respecteer de Belgische keuken- tradities en gebruik mijn fantasie alleen voor het garnituur”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content