Na de ontwikkeling van fruitzuren vol vitaminen en zuurstofcrèmes die luchtbelletjes in de huid pompen, lonkt de cosmetica-industrie naar de zee.

In de zee houdt de natuur apotheek. Al in de vroegste tijden waren de gunstige effecten van zeekuren gekend, en thalassotherapie wordt alsmaar populairder. In de diepe, schone wateren van de oceaan zitten stoffen die de huid langer glad en strak houden. Ook natuurgeneeskundig georiënteerde medici beschouwen de zee allang als een weldaad voor het organisme. Dr. Yves Le Gal van het Franse laboratorium voor marinebiologie: “Er bestaan opvallend veel overeenkomsten tussen het menselijk plasma en zeewater, waardoor elementen uit de zee gemakkelijk door de huid worden opgenomen. In de zee leven micro-organismen die elementair zijn voor belangrijke lichaamsprocessen. Ook algen, de oudste vegetatie op aarde, zijn schatkamers: vitaminen, mineralen en tal van oligo-elementen liggen er voor het grijpen.”

De zee blijkt een onuitputtelijke leverancier van spoorelementen, viskuit, plankton, koraalextracten, collageen, diepzeemodder, zout, wieren, elastine, parelmoer en algen. Elk van die ingrediënten zitten wel in een of ander potje verwerkt, en sommige merken bouwen er een compleet gamma rond. Zo ook Daniel, zoon van Yves Rocher, die onder de naam van grootvader Jouvance de weldaden van de zee via de post thuisbezorgt. Françoise Stéphan-Heintzé is er internationaal persverantwoordelijke: “Alle cosmetica en het gamma voedingssupplementen bevatten een belangrijk aantal elementen uit de zee. Of die beter zijn dan plantenextracten? Het is een andere manier van werken. De elastine die Jouvance gebruikt, is bijvoorbeeld afkomstig uit vissenstaart, maar kon net zo goed van andere dierlijke oorsprong zijn. Daniel Jouvance verwerkt 73 actieve elementen in de biomarine-verzorgingsproducten, maar er zijn er nog duizenden te ontdekken. Vooral algen zijn belangrijk, en elke soort heeft verschillende eigenschappen. Algen overleven dankzij hun groot aanpassingsvermogen. Er zijn 30.000 soorten gekend, in allerlei vormen, kleuren en grootte; van microscopisch kleine tot algen die meer dan 150 meter lang worden. Algen zijn een bron van zuurstof, maken vuil water schoon en bevatten een eindeloze voorraad voedsel. Bruine algen bevatten 50.000 keer meer spoorelementen dan zeewater.”

Het jodium in algen stimuleert de schildklierwerking, en de spoorelementen kunnen allerlei lichaamsprocessen onderhouden of op gang brengen. Algen werken vochtregulerend, zijn een prima oppepper voor de oudere huid en hebben een zuiverende invloed op acné. Bovenal stimuleren ze het plaatselijk afslanken en verstevigen ze de huid. Ze activeren de microcirculatie, ze draineren en ontgiften, en zijn dus ideaal om cellulitis te bestrijden.

Bij Thalgo worden algen superfijn vermalen en daarna gestoomd, zodat er een geconcentreerde versie overblijft, klaar om te verwerken. Ook Phytomer heeft tal van huidverzorgingsproducten op basis van algen.

Vooral bruine algen of Bretonse algen stimuleren de afbraak van lichaamsvet, wat hun aanwezigheid verklaart in afslankcrèmes zoals Restructurant Minceur van Maria Galland, Thighzone van Estée Lauder, Activeur-Fermeté van Daniel Jouvance, Marine Lifting Gel Serum van Carita. Het kalmerende effect van de mineralen in bruine algen bewijst zijn nut in Exceptionally Soothing Lotion for Upset Skin van Clinique, Aquasource van Biotherm en Re-Nutriv Lifting Series van Estée Lauder. Een absorberend algje slorpt overtollig sebum op in Moisture-In-Control van Clinique. Nina Ricci heeft een nieuw gamma met blauwe algen voor de reinigingsmelk, rode en groene algen voor de lotion, en bruine en rode algen voor de reinigingsgel. Ook om de huid te beschermen tegen schadelijk zonlicht worden algen ingezet, vooral de soorten die titanium bevatten, zodat de huid zonlicht weerkaatst in plaats van absorbeert. Zonbescherming met algen is verkrijgbaar bij Roc, Clinique, Shiseido en Valmont.

De kracht van de zee zit ook in producten met kaviaarextract. Viviane Mansvelt, persverantwoordelijke van La Prairie, zegt over Skin Caviar Luxe Cream, een dure all-roundcrème (11.995 fr.): “Ik werk 25 jaar in de cosmetica-business en dit slaat werkelijk alles. Voor de formule wordt onder andere belugakaviaar gebruikt en tal van andere elementen uit de zee. Ondanks de prijs verkoopt het als zoete broodjes, onze voorraad is uitgeput.”

Al gehoord van koraalextracten? Dr. Daniel Maes, Vice-President Research & Development van Estée Lauder verwerkt ze in Resilience Elastin Firming “omdat ze de huid veerkrachtig houden en een liftende werking hebben”. Koraalextracten zitten ook in Moisture-In-Control van Clinique, Fluide Multi-Régénerant van Clarins en U-Turn Age Defying Formula van Aramis. Het zeewaaierextract in Diminish van Estée Lauder verzacht en kalmeert de huid, en beschermt tegen irritaties. Zowel Re-Nutriv Lifting Eyecream als Uncircle antikringencrème, beide van Estée Lauder, bevatten viskraakbeenextract tegen donkere kringen en verkleuringen.

Shu Uemura combineert in acht lotions diepzeewater met plantenextracten. Manou van Treeck, zaakvoerster van de Shu Uemura shop in Antwerpen: “Diepzeewater bevat hoge concentraties mineralen, waarvan magnesium een van de belangrijkste is, waardoor de hydraterende stoffen diep in de huid doordringen. Het oceaanwater wordt via een pijpleiding tot 2650 meter diep naar 320 meter diepte gepompt. Zonlicht dringt daar beneden niet door en de temperatuur komt nooit boven de 13°. Daarom bevat diepzeewater geen bacterieën.”

Plankton stimuleert de eiwitsynthese van de cellen, heeft een voedende werking en een hormoonachtig effect. Het bevat vetten en oligo-elementen, en Yves Saint Laurent gebruikt het in zijn Haute-Fermeté-gamma en in de afslankformule Absolus Contours. Plankton zit ook in tal van producten van Daniel Jouvance.

Cytonacre sp komt uit het parelmoer van de reuzenpareloester. Net als de huid heeft parelmoer een verbazingwekkend regeneratievermogen, en het vertoont overeenkomsten met het skeletweefsel van zoogdieren. Liérac gebruikte dit ingrediënt in de Arkéskin-lijn voor vrouwen in de menopauze, omdat het de hydratatie verbetert, de opperhuid verdikt en de pigmentatie normaliseert.

Vooral zout uit de Dode Zee is weldadig door de hoge concentratie van mineralen. Het verzacht een geïrriteerde, schilferige huid in Aveda Soothing Water Therapy en Natural Sea Beauty Seasalts van L’Oréal. Natural Sea Beauty heeft een complete huidverzorgingslijn gebaseerd op mineralen uit de Dode Zee, waarin vooral magnesium, natrium en potassium de veerkracht van de huid verbeteren.

Modder uit de Dode Zee is populair omdat die acht keer zoveel mineralen bevat dan die uit andere zeeën. Hij wordt gebruikt in Natural Sea Beauty Purifying Mud Mask en in de moddermaskers van Ahava. Nog zeemodder in Mudd Mask (Chattem) en Deep Cleansing Herbal Clay (Aveda).

Het lijstje is ver van volledig. Zeezout zit in Foaming Sea Salt van Ralph Lauren, marine-DNA in Startup-serum van Jeanne Piaubert, korstmossen in Ralph Lauren Polo Sport, chitine maakt in Spectacular Mascara van Helena Rubinstein de wimpers dikker en zorgt voor glanzend haar in Aquavital shampoo van Garnier, en collageen werd verwerkt in shampoos en conditioners van Lazartigue.

Meer info op internet: http://www.djouvance.com

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content