U ondervond het waarschijnlijk al : een trekkerige, vale huid, schilfertjes op een rode neus, gesprongen lippen, gekloofde handen, droge plekken op de benen. Het zijn de gevolgen van enkele maanden winterweer.

TRUI MOERKERKE FOTO : A. BUSTO-ERCOLI

De gevolgen van de winterkoude op onze huid zijn bekend : de beschermende hydrolipide film aan het huidoppervlak wordt aangetast, wat leidt tot een gevoelige, dunnere en uitdrogende huid. De koude heeft ook een invloed op onze bloedcirculatie. Om de lichaamswarmte vast te houden, vernauwen de bloedvaten. Een minder goed doorbloede huid gaat er makkelijk dof uitzien. Bovendien vraagt de overgang van koud naar warm (met vaatverwijding) heel wat van onze huid.

Maar er bestaat wel degelijk een rampenplan om veel van dat winterse onheil te bezweren.

De eerste stap is evident : een evenwichtige, vitaminerijke voeding en voldoende lichaamsbeweging (bevordert de bloedsomloop). De tweede stap : aangepaste kledij. Stevig ingepakt muts of hoed, sjaal, handschoenen, warme schoenen kan u al heel wat aan. Vermijd mutsen en sjaals in syntetische stoffen, zodat de haren niet ongekontroleerd te berge rijzen door statische elektriciteit.

Voor de volgende stappen kan u naar potjes en tubes grijpen. We geven een overzicht van de probleemgebieden.

1. OOGOMTREK

De huid rond de ogen is sowieso zeer fijn en krijgt het in de winter hard te verduren. Een oogcrème ’s ochtends en ’s avonds is dus aan te raden. Breng de crème aan met de vingers, in kleine cirkelvormige bewegingen, zonder de huid uit te rekken. Wie gaat skiën, brengt regelmatig een zonnecrème met hoge beschermingsfaktor aan en draagt een zonnebril, zoniet is een zonneslag op de ogen het onvermijdelijke gevolg.

Omdat een winterhuid er dof en vermoeid kan uitzien, worden zwarte kringen onder de ogen nog geaksentueerd. Dat kan opgelost worden door op de oogzone een camouflageprodukt te smeren, onder of boven de fond de teint. Om niet op een zombie te lijken, vermijdt u beter levendige oogschaduwtinten. Zachte tinten heldergrijs, beige, goud zorgen voor een heldere blik, zonder te verzwaren.

Nieuwe produkten : Het Serum Préparateur (1890 fr.) uit het Odélys-gamma van Guerlain. Het is een op planten gebaseerd serum dat het evenwicht van een zeer gevoelige en kwetsbare huid herstelt. Het serum kan ook gebruikt worden rond de ogen, onder een verzorgingsprodukt voor de oogomtrek.

Corrective Prebase uit het make-up-gamma Colourings van The Body Shop. De Corrective Prebases zijn zachte emulsies die de kleur van de huid korrigeren. Er is wit (179 fr. voor een tube van 10 ml) om donkere kringen op een bleke huid te vervagen (De andere kleuren : groen voor een rode, vlekkerige huid, lila voor een vale huid en abrikoos voor een donkere, doffe huid).

2. GEZICHT

Een hydraterende crème’s morgens en ’s avonds is onontbeerlijk, kiezen voor een rijke textuur een goed idee. Laat de crème enkele minuten inwerken en als u voelt dat het nodig is : smeer nog een laag. Breng daarna fond de teint en gezichtspoeder aan, voor een extra buffer. De gezichtsreiniging mag iets zachter aangepakt worden dan tijdens de zomer (bijvoorbeeld : lotions zonder alkohol, een zachte scrub…). Eens in de week een hydraterend masker helpt om het vochtgehalte van de huid op peil te houden. Bij de gezichtsverzorging mag u de hals niet overslaan. Een rode winterneus en rode wangen (ook couperose) kunnen gecamoufleerd worden met groene korrektor en fond de teint. Maar voor een echte behandeling van couperose moet u naar de dermatoloog.

Gekloofde lippen zijn ook een typisch winterprobleem. Een beschermende stick (voor de bergen met een zonnefilter) of lipgloss vormen de oplossing.

Nieuwe produkten :Nutri-Star (1600 fr.) van Christian Dior, een voedende verzorgingscrème voor vrouwen met een zeer droge huid (een huidtype dat het tijdens de winter nog kwader heeft).

Daywear (1250 fr.) van Estée Lauder, een dagcrème die bescherming biedt tegen schadelijke invloeden van buitenaf en het vochtgehalte op peil houdt.

Crème 24 Heures Hydratation Extrême (1700 fr.) en Masque-Crème Hydratation Extrême (1350 fr.), een super-hydraterende crème en masker uit het Bio-Elita-gamma van Ingrid Millet.

Moisture On-Call (1400 fr.) van Clinique (zie pagina 22).

Skin and Lip Soothener (355 fr.) van Herôme, een veelzijdige crème : tegelijk lipbalm en een crème voor ruwe plekjes en voor schaafwondjes.

3. HANDEN EN VOETEN

Zonder aangepaste verzorging verouderen onze handen sneller dan ons gezicht. Tijd dus om de handen in de dagelijkse verzorging op te nemen, zeker tijdens de winter. Temperatuurschommelingen, schoonmaak- en afwasprodukten zijn dagelijkse agressors. Draag daarom handschoenen om buiten te komen en om af te wassen. Een beschermende handcrème (dagelijks aan te brengen) is tegenwoordig niet noodzakelijk een vette crème. Er bestaan ook handmaskers, om ’s nachts te dragen. Ook de voeten verdienen tijdens de winter een verzachtende crème. Er bestaan specifieke voetcrèmes, maar ook een gewone lichaamsmelk brengt al heil.

Nieuwe produkten : Handcrème met UV A&B-filter (325 fr.) van Herôme en het Herôme Hand Mask (445 fr.).

Mavala Hand Cream (570 fr.), een vochtinbrengende en beschermende crème.

4. LICHAAM

Na de dagelijkse douche of het bad (niet te lang in bad blijven, zo droogt u de huid nog meer uit), kan een rijke lichaamsmelk voor verfrissing zorgen. Voor droge en schilferige onderbenen (vaak veroorzaakt door de verwarming in de auto) kan eventueel een speciale olie gebruikt worden. Masseer de bodylotion (of de olie) met zachte bewegingen, zodat ze in de huid kan dringen.

Nieuw : Bepanthol Crème en Melk van Roche (159 en 365 fr., verkrijgbaar in de apoteek). De twee produkten bevatten Provitamine B5. De melk is een verzachtende bodylotion, elke dag te gebruiken. de crème kalmeert roodheden, irritaties…, veroorzaakt door koude, wind en zon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content