Onze spelregels :

Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Geert Noels, hoofdeconoom van Petercam, aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Geert Noels

Podere Vaglie, Matricale, Orvieto Classico Superiore 2004 (Italië, 6,93 euro)

Geert Noels : Umbrië is een streek met een warme, charmante sfeer die ik probeerde op te roepen door de flessen met vrienden bij een etentje te proeven. Het openen van de witte wijn was daarom een kleine ontgoocheling : een kunststof stop ! Die mag dan wel zijn kwaliteit hebben bewezen, ik knap er nog steeds een beetje op af. Misschien daarom dat de eerste indruk wat ‘kunstmatig’ was. Ik denk ook dat we de wijn niet koel genoeg gedronken hebben. De eindindruk was toch redelijk : hij smaakte fruitiger dan de meeste ‘klassieke’ witte wijnen, maar ik zie hem toch meer als een fles voor na of voor de maaltijd, bij de open haard.

Frank Van der Auwera : Trebbiano, procanico, malvasia, grechetto, drupeggio, sauvignon en chardonnay. Het lijkt eerder een mediterrane voetbalploeg dan de unieke samenstelling van deze orvieto. Als hij inderdaad op de juiste (koele) manier wordt geschonken, frappeert vooral het exotische parfum : floraal, met verder zoete banaantjes en abrikoos, frivool en rijp. In de mond wel strakker, frisser en pittiger, met gekonfijte citrus in de hoofdrol. Heel apart, maar leuk.

Madonna Alta 2002, Sagrantino di Montefalco (Italië, 21,06 euro)

GN : Deze fles, ongetwijfeld de duurste, riep hoge verwachtingen op. Een wijn met een reputatie en een verzorgde look die zich met de betere wijnen uit bijvoorbeeld Frankrijk wil meten. Duidelijk nog te jong. Mist daarom nog ‘karakter’ maar er zit véél belofte in de fles. Zelfs in dit stadium al lekker met een goede nasmaak.

FVDA : Mijn favoriet en effectief nog piepjong. Een DOCG ( Denominazione di Origine Controllata e Garantita, de hoogste appellatietrap in Italië) gemaakt van 100 procent sagrantinodruiven, die achttien maanden op Sloveense barriques gelagerd werden. Dieprood, olietranend. Nog onvolwassen boeket van krieken en zwarte bes, lichtjes peperig. Vlezig en tegelijk atletisch in de mond, propvol rode bessen, frambozen en krieken, met de eik en tannines helemaal opgezogen door het overvloedige, rijpe fruit. Mooie fraîcheur . Een klasbak in de knop.

Petranera, Le Crete 2003, Colli Amerini Rosso Superiore (Italië, 9,90 euro)

GN : Dé aangename ontdekking van het drietal. Deze fles presenteert zich pretentieloos (lelijk etiket !) en de verwachtingen waren dan ook niet erg hoog gespannen, maar we kregen een erg lekker wijntje dat vlot gedronken kan worden bij veel gelegenheden. Met de zomerfeestjes in aantocht is het een wijn die de betere barbecue kan opfleuren of een Italiaanse sfeer geven.

FVDA : Inderdaad een oubollig, rustiek label, maar wat telt is dat de 70 procent sangiovese, 20 procent merlot en 10 procent barbera, zes maanden opgevoed in Allier- barriques, resulteren in een aangename, mooi gerijpte wijn. Granaatrood met al enige evolutie, vet tranend, gevolgd door een herfstig boeket waarin kaneel, vanille en blauwe pruimen. Volumineuzer in de mond dan verwacht, met zoetrijpe pruimencompote en een vleugje hout. Boers, maar nu al heel genietbaar bij vooral gegrild rood vlees.

Wijnen : Umbria.be, Doelenstraat 41, 2440 Geel, 0494 32 66 67, info@umbria.be, www.umbrie.be

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Een beginnende wijnliefhebber die het verschil tussen een goede en een slechte wijn kan herkennen. Ik heb het geluk vooral goede wijnen te mogen proeven, onder meer omdat een spreekbeurt dikwijls met een fles wordt beloond.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Relatief weinig. Ik matig het gebruik tot enkele glazen per week. Tijdens een zakenlunch wil ik wel eens van een klassewijn proeven, maar thuis gebeurt dat zelden, ook omdat ik nog sportieve ambities heb.

Hebt u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Ik heb momenteel een honderdzestigtal goede flessen liggen, verspreid over koele berging en wijnkoeler.

Wat is uw lievelingsdruif ?

Cabernet sauvignon.

Welk wijntype, -land of welke -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Margauxwijnen dragen mijn voorkeur weg. Maar er is een wijn voor elke plaats en gebeurtenis.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Een fles kan een speciale sfeer scheppen, en dat is meer waard dan alleen de fles. Een bedrag erop kleven heeft dus geen zin.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u ooit hoopt te drinken ?

Het beste moet waarschijnlijk nog komen !

Door Frank Van der Auwera / Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content