Het groene Spanje

© Getty Images/iStockphoto

Terwijl toeristen aan de costa’s puffen van de hitte, ligt aan de Atlantische Oceaan het koelere Galicië, met heerlijk verfrissende wijnen.

Atlantisch klimaat

In de provincie Galicië in het noordwesten wordt een heel ander wijntype gemaakt: lichter en fijner, met meer frisse zuren en minder alcohol, en met druiven die nergens anders geteeld worden. Lange tijd moesten de wijnbouwers er vechten om te overleven, vandaag geniet hun streek de belangstelling van wijn-liefhebbers overal ter wereld.

Veel wit

In tegenstelling tot de rest van Spanje staat Galicië vooral bekend om zijn witte wijnen, gemaakt van de lokale albariño, loureira, treixadura en godello. Maar ook de rode wijnen van mencía, brancellao en merenzao zijn verrassend goed. Nooit van die druiven gehoord? Een reden om ze te ontdekken.

Wat eet je erbij?

Schaal- en schelpdieren behoren sinds mensenheugenis tot de eetcultuur in Galicië, samen met de plaatselijke witte wijnen. De rode worden er vaak gedronken bij gegrilde vis of bij vis in een tomatensaus bereid. Ook bij charcuterie, wit vlees en gevogelte passen ze perfect.

TIP Domein Algueira in Ribeira Sacra

Fernando González (62) verliet de banksector in Madrid om zich te wijden aan de traditionele wijnbouw van zijn geboortestreek. Een hele opgave in dit grillige landschap met wijngaarden op steile, soms bijna loodrechte hellingen. Handenarbeid, wijnstok per wijnstok, is onvermijdelijk. Maar Ribeira Sacra wordt vandaag geprezen als een van de beste wijnterroirs ter wereld. En Algueira haalt daar in zijn wijnen het maximum uit.

Algueira (wit en rood), Ribeira Sacra – vanaf 13,48 euro, labuena-vida.be

Het groene Spanje
© ISTOCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content