Het geluk van de pot
Ziet u het niet zitten om weken op voorhand al een feestmenu voor te bereiden en de dag zelf ook nog uren in de keuken te staan ? In de States hebben ze daar een eenvoudige oplossing voor : pot luck. Trommel een groep vrienden op en laat ieder een eigen gerecht meebrengen. Succes verzekerd.
Letterlijk betekent pot luck ‘het geluk van de pot’. Dat geeft meteen een aanwijzing over de oorsprong van dit gebruik. In het zestiende-eeuwse Engeland schreef een zekere Thomas Nashe over pot luck als een maaltijd die aangeboden werd aan onverwachte gasten. Die maaltijd werd bereid met restjes en met wat er nog voorradig was in de provisiekast. Men wist dus nooit op voorhand wat de pot zou schaften, vandaar ‘het geluk van de pot’.
Het is pas eind negentiende eeuw dat de betekenis van het concept in Noord-Amerika veranderde naar zijn huidige invulling, namelijk een feest waarbij elke gast een gerecht van het menu meebrengt. Pot luck dinners zijn erg populair in de Verenigde Staten. Typische gerechten zijn stoof- en ovenschotels, vlaaien en slaatjes. Het idee is dat als iedereen één gerecht meebrengt er op een organische manier een volledig menu ontstaat, waarbij er voor elk wat wils is.
Hoewel de oorspronkelijke betekenis van de term impliceert dat je niet op voorhand weet wat de potten zullen schaften, is het wijs om bij de organisatie van een pot luck party enkele praktische regels in acht te nemen.
9 tips voor een geslaagd ‘pot luck’-feest
Tip 1: Hoe meer gasten er komen, hoe meer opdrachten u kunt uitbesteden, bijvoorbeeld de drank of de afwas. Als het een intiem feestje wordt, zult u als gastheer of -vrouw ook zelf voor een gerecht moeten zorgen.
Tip 2: Zorg voor voldoende afwisseling in het menu met slaatjes, ovenschotels, quiches, zoete gerechten, brood en/of andere bijgerechten. Vergeet de vegetariërs niet : zorg voor een aantal schotels zonder vlees en waak over een goed evenwicht tussen hartige en zoete gerechten (in een verhouding van ongeveer drie tegen een).
Tip 3: Spreek op voorhand goed af wie wat zal klaarmaken, anders zou het menu wel eens kunnen bestaan uit allerlei varianten van tabouleh of tiramisu. In groep communiceren kan handig via e-mail of Facebook (dat laatste brengt misschien nieuwe kennissen bij, die eventueel ook uitgenodigd kunnen worden – hoe meer zielen, hoe groter de pot luck).
Tip 4: Als gastheer of -vrouw bent u verantwoordelijk voor de drank : zorg voor bier en wijn, maar ook voor water, fruitsap en frisdrank voor de chauffeurs met dienst. Enkele flessen bubbels zijn altijd meegenomen om de avond met een knaller in te zetten. Maak dat u voldoende borden, bestek en glazen in huis hebt. Ook serveerschotels zijn geen overbodige luxe, om de meegebrachte gerechten stijlvol te presenteren.
Tip 5: De gerechten voor een pot luck dinner moeten op voorhand klaargemaakt kunnen worden, zodat ze de avond zelf enkel afgewerkt hoeven te worden, bijvoorbeeld door ze even op te warmen in de oven of door er een garnituur over te strooien.
Tip 6: Denk eraan dat er niet evenveel porties moeten zijn als gasten : niet iedereen zal van elke schotel proeven. De meeste gasten zullen bovendien slechts een kleine portie opscheppen, zodat ze van meerdere gerechten kunnen proeven.
Tip 7: Goede pot luck-gerechten zijn stoof- en ovenschotels, salades, koekjes, gebak en brood. Ze zijn makkelijk transporteerbaar en dat is belangrijk vanuit een praktisch oogpunt. Ook tapas, antipasti en mezze zijn bijzonder geschikt, omdat ze perfect koud of op kamertemperatuur geserveerd kunnen worden.
Tip 8: Pot luck-feestjes zijn uitstekende gelegenheden om huiselijke gerechten in de kijker te zetten. Denk aan recepten die van generatie op generatie zijn overgeleverd. Dit is het moment om oma’s onnavolgbare recept voor stoofvlees of tante Irma’s heerlijke appelcake op te diepen. Het is niet de bedoeling je medegasten te epateren met culinaire hoogstandjes. Wat primeert, is dat de gerechten met liefde zijn klaargemaakt. Dat proef je.
Tip 9: Pot luck-feestjes kunnen ook volgens een thema georganiseerd worden, bijvoorbeeld Mexicaans, Halloween, barbecue of seventiesstijl. Laat dat wel op tijd aan uw gasten weten, zodat ze voldoende tijd hebben om hun creatieve sappen te laten werken.
Door Veerle de Pooter
Goede
‘pot luck’-gerechten zijn stoof- en ovenschotels, salades, koekjes, gebak en brood. Ook tapas, antipasti en mezze zijn bijzonder geschikt.
Spreek op voorhand goed af wie wat zal klaarmaken, anders zou het menu wel eens kunnen bestaan uit allerlei varianten van tabouleh of tiramisu.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier