BETOVEREND

De Hamamelis of toverhazelaar staat bekend als één van die weinige planten die tijdens de winter volop bloeien. Vanaf eind december (tot februari) geven zijn gele en oranje-rode bloemen, die in toefjes op de kale takken staan, kleur aan de tuin. De Hamamelis is echter niet de enige winterbloeier. Vandaar dat de Hamamelisfeesten in Kalmthout niet alleen de toverhazelaar in de kijker plaatsen. Tijdens de geleide wandelingen op 15 en 22 januari en op 5 februari (telkens om 11 en om 14 uur) wordt ook aandacht besteed aan andere interessante planten. Deelnemen kost 150 fr. (leden van het Arboretum) of 200 fr. (niet-leden). Vooraf inschrijven is niet nodig.

Na de namiddagwandeling staan nog andere aktiviteiten op het programma : op 15 januari geeft H.C.M. van Beusekom (kwekerij De Bloemenhoek in De Bilt) een voordracht over biezondere maar gemakkelijke vaste planten ; op 22 januari staat een koncert van Klarinata (een zesdelig klarinetensemble) op het programma ; en op 5 februari geeft Marc Verachtert (tuin- en landschapsarchitekt, verantwoordelijke voor de Japanse tuin in Hasselt) meer uitleg over Japanse tuinen. Voor het bijwonen van een voordracht betaal je 175 (leden) of 250 fr. (niet-leden), het koncert bijwonen kost 250 (leden) of 350 fr. (niet-leden). Voor elk van deze aktiviteiten is vooraf inschrijven (telefonisch of per fax) verplicht.

– Info : Arboretum Kalmthout in 2920 Kalmthout, (03) 666.67.41. Fax : (03) 666.33.96.

MILIEURADEN

De milieuraden krijgen nieuwe statuten en een nieuwe samenstelling. De laatste maanden zijn er van hoger hand dan ook heel wat aanbevelingen en adviezen geformuleerd met de bedoeling om de milieuraden in de toekomst beter te laten funktioneren. Drie maandagavonden lang (vanaf 16 januari) wil men bij Elcker-Ik de werking van de voorbije jaren evalueren en nagaan wat er moet veranderen om een betere werking mogelijk te maken. Men richt zich hierbij in eerste instantie tot mensen die in deze milieuraden zitten en bereid zijn de eigen werking kritisch onder de loep te nemen. Deelnemen kost 315, 420 of 525 fr. (afhankelijk van het inkomen). Vooraf inschrijven is nodig.

– Info : Elcker-Ik Antwerpen, (03) 218.65.60.

EKOLOGISCH TUINIEREN

Ekologisch tuinieren zit in de lift. Dat blijkt overduidelijk uit de regelmaat waarmee in het Vlaamse land kursussen over dit onderwerp worden georganizeerd. Begin februari start opnieuw een basiskursus ekologische siertuin. Deze zal plaatshebben in Sint-Genesius-Rode (Boesdalehoeve) en wordt georganizeerd door Vesel (Vereniging Ekologische Siertuin en Landschap). De kursus omvat drie lesnamiddagen waarin Rosette Van Cauteren (auteur van het boek “De ekologische siertuin”), Geertje Coremans en Geert Meysmans de basisprincipes van een ekologisch verantwoorde siertuin uiteenzetten. In eerste instantie wordt aandacht besteed aan de algemene principes en filozofie, aan de relatie tussen tuin en natuur, aan de duurzaamheid, de schoonheid en de harmonie. De tweede lesnamiddag draait rond de sfeer van de tuin : de juiste plant op de juiste plaats, gelaagdheid, de funktie van hagen en klimplanten, en biezondere aksenten. Tenslotte wordt het wordingsproces van de tuin onder de loep genomen : waarop letten, stapsgewijs te werk gaan, de vormgeving, de materiaalkeuze, de eko-dynamiek.

De kursus vindt plaats op de zaterdagen 4, 11 en 18 februari, telkens van 14 tot 17 uur. Deelnemen kost 1500 fr. Inschrijven kan door overschrijving van dit bedrag op rekeningnummer 001-1656135-33 van Vesel-Kalmthout met vermelding van “kursus Rode”.

Dezelfde kursus wordt in maart herhaald (16, 23 en 30 maart) in Boechout (’t Kasteeltje). Ook deze kursus kost 1500 fr. en inschrijven kan op dezelfde manier, maar dan met vermelding van “kursus Boechout”.

– Info : (03) 666.68.39.

HILDE VERBIEST

Hamamelis Intermedia : een vrolijke noot in een kale wintertuin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content