GROEN
GIDS
In Groot-Brittannië bestaat het al decennia lang, in ons land is het pas de laatste twintig jaar op gang gekomen. Vooral de laatste jaren groeide ook hier de belangstelling voor het bewaren en ontdekken van ons tuinenpatrimonium. Parallel daarmee groeide ook het aantal tuinen dat zijn poorten wijd openzet voor het publiek, hetzij permanent, hetzij voor een beperkte periode. Christine de Groote, free-lance journaliste en medeoprichtster van de v.z.w. Open Tuinen Jardins Ouverts, stelde een uitgebreide gids samen van bezoekbare tuinen in België. Meer dan twee jaar lang bezocht zij tientallen tuinen en domeinen. Het resultaat is een boek waarin 350 tuinen werden opgenomen zowel grote openbare en private domeinen als kleine privé-tuinen. In de Gids voor Tuinen in België staan ze systematisch gerangschikt per provincie en per gemeente. Bij elke tuin wordt een beschrijving gegeven : een stukje geschiedenis, de biezonderheden, de stijl. Verder geeft Christine de Groote ook een beoordeling : een reis waard, een omweg waard of te bezoeken als je in de buurt bent. Drie kleine symbolen geven aan of de tuin een estetische, een botanische of een historische waarde heeft. Daarnaast vind je er ook alle praktische informatie : adres, telefoonnummer, eventuele openingsuren. Privé-tuinen zijn uiteraard niet altijd en elke dag toegankelijk : in dat geval verwijst de auteur naar het jaarlijkse programma van Open Tuinen Jardins Ouverts. De gids heeft niet de bedoeling dit programma te vervangen, maar is eerder komplementair : hij bevat alle achtergrondinformatie, het programma de praktische gegevens en data. De Gids voor Tuinen in België van Christine de Groote is rijk geïllustreerd met foto’s en plannetjes. Een onmisbaar naslagwerk voor elke tuinliefhebber. Het boek is uitgegeven bij Lannoo, Tielt en kost 1295 fr.
TUINBOEKJES
Bij Gottmer (Haarlem) verscheen een hele reeks kleine tuinboekjes, waarin per deeltje een tema wordt aangeboord : Kleur, De Cottagetuin, Bogen en pergola’s, Geur, In Bak en Pot, De Kleine Tuin, De Kruiden- en Moestuin, Fleurige Muren. Telkens worden in een inleidend gedeelte de meer algemene principes uit de doeken gedaan ; daarna komen specifieke problemen aan bod. Elk deeltje kost 299 fr.
EKOBOERDERIJ
Het Europees Centrum voor Eko-Agro-Toerisme (Eceat) heeft tot doel milieuvriendelijk toerisme en kleinschalige landbouw te integreren en te stimuleren. In het kader daarvan organizeert Eceat vakantiemogelijkheden bij bioboeren in zowat heel Europa. Toerisme op de boerderij is immers een manier om boeren een extra inkomen te geven, waardoor zij meer speelruimte krijgen om op milieuvriendelijke wijze te blijven produceren. Wie op een bioboerderij logeert, krijgt de kans om aan den lijve te ondervinden wat biolandbouw is, maar kan ook de omgeving, de natuur en het land verkennen. Per land werd een gids uitgegeven waarin 20 tot 80 adressen zijn opgenomen, met alle informatie over reserveringen, bereikbaarheid, kwaliteit en prijs van de akkommodatie. De prijzen verschillen per land en per boerderij. Voor een tent wordt vier mark per nacht gerekend, voor een caravan zeven mark. Per persoon komt hier nog drie mark bij. Voor overnachting op de boerderij betaal je in Oost-Europa zes tot achttien mark per persoon. In West-Europa liggen de prijzen iets hoger. Bij de meeste boeren kan je ook eten.
Zijn verkrijgbaar : Baltische Staten, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Polen, Roemenië, Slovakije, Tsjechië, Nederland, Portugal en Slovenië. De gidsen kosten elk 250 fr. (de laatste drie 150 fr.) en zijn te verkrijgen bij Eceat België.
– Info : Eceat België, Molenstraat 2/2 in 3110 Rotselaar, (016) 44.80.25.
HILDE VERBIEST
Tuinen in België : bezoekbaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier