WANDELLESSEN

Van mei tot oktober organizeert de Vereniging voor Ekologische Siertuin en Landschap (Vesel) enkele kijk- en wandellessen. Bedoeling is om in een konkrete tuin (privétuin) de verschillende mogelijkheden van de ekologische siertuin nader te bekijken. Op 13 mei en 1 juli (14 tot 16 u.30) bezoekt men een landelijke tuin die weinig onderhoud vergt ; op 10 juni en 9 september (10 tot 12 u.30) een grote tuin op zandgrond met overwegend boskarakter ; op 18 juni en 6 augustus (14 tot 16 uur) een kleine tuin met veel klimplanten ; en op 24 juni en 14 oktober (10 u.30 tot 13 uur) een middelgrote tuin waar veel aandacht werd besteed aan de herfstkleuren. Deelnemen kost 200 fr. per les. Inschrijven kan door overschrijving van het bedrag op rekening nummer 001-1656135-33 van Vesel met vermelding van de gekozen data. Daarna ontvangt u thuis het juiste adres plus een routebeschrijving.

Een zeis en een sikkel zijn in de ekologische siertuin nuttige instrumenten. Wie ze wil leren hanteren, kan zondag 28 mei deelnemen aan een kursus van een halve dag in Lier. Inschrijven kan door overschrijving van 300 fr. op de rekening van Vesel (zie boven).

Zowel voor de wandellessen als voor de maailes in Lier wordt het aantal deelnemers beperkt. Informeer dus vooraf of de kursus nog niet is volgeboekt.

– Info : Vesel, (03) 666.68.39.

MARKTEN EN BEURZEN

– Van 3 tot 7 mei vindt op het domein van kasteel Amerloo in Schoten (bij Antwerpen) “Stijl ’95” plaats. Naast tuinmeubelen en -dekoraties, worden hier ook interieurideeën, antiek en kunst geprezenteerd. Inkom : 300 fr. (catalogus inbegrepen). Open van 11 tot 21 uur, zondag tot 18 uur.

– Beervelde (vlak bij Gent) is bij tuinliefhebbers een begrip. Sedert zes jaar worden in het park van Beervelde o.m. bekend omwille van zijn schitterende kollektie azalea’s tweemaal per jaar “Tuindagen” georganizeerd. Het eerste tuinweekend vindt plaats op 12, 13 en 14 mei (vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur). Een van de blikvangers is uiteraard de kollektie azalea’s die ter gelegenheid van de Gentse Floraliën werd uitgebreid en herplant. Verder prezenteren ruim 120 standhouders uit binnen- en buitenland hun nieuwigheden op het vlak van tuinen en planten. Inkom 200 fr.

DISKUSSIE

Woensdag 3 mei organizeert de Stichting Leefmilieu (i.s.m. Kredietbank) een diskussienamiddag rond het tema “Landbouw en milieu”. De impact van de landbouw op het milieu in Vlaanderen is een brandend aktueel tema. De opvattingen en visies over hoe het verder moet en over de na te streven verhouding tussen landbouw en milieu, lopen nogal uiteen. De bedoeling is om die verschillende standpunten te konfronteren met elkaar en met deze van de journalistieke sektor. De diskussie wordt geleid door Leo Schrooten (journalist bij De Standaard en auteur van “De nieuwe boeren”) ; Renaat Tijskens (Stichting Leefmilieu) licht de visie vanuit de landbouwsektor toe ; Marc De Coster (vzw Natuurreservaten, eindredakteur van de monografie “Milieuzorg in de landbouw”) verduidelijkt de standpunten van de milieubeweging ; journalist Marc Hooghe (BRTN-radio, auteur van “De groene vervuiler Het conflict tussen landbouw en milieu”) zal uitgangspunten voor een duurzame landbouw aanreiken.

Met deze diskussienamiddag (14 tot 17 uur) richt de Stichting Leefmilieu zich tot iedereen die begaan is met milieu en landbouw en die meer wil weten over deze materie. Deelnemen kost 1000 fr. (500 fr. voor abonnees van het tijdschrift “Leefmilieu”). Voor dit bedrag krijgen de deelnemers een verzorgde dokumentatiemap én een eksemplaar van het essay “Het graan, het varken en de glimlach van een kind” dat op diezelfde namiddag wordt geprezenteerd. Inschrijven kan telefonisch, schriftelijk of per fax. Deze namiddag heeft plaats in het KB-Auditorium, Arenbergstraat 7 in 1000 Brussel.

– Info : Stichting Leefmilieu vzw, p/a Kredietbank, Kipdorp 11 in 2000 Antwerpen, (03) 231.64.48. Fax : (03) 232.63.98.

HILDE VERBIEST

De relatie tussen landbouw en milieu is een brandend aktueel tema.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content