Elie Saab (39), de modekoning uit het Midden-Oosten, kleedt koningin Rania van Jordanië, Arabische prinsessen, de vrouwen van de sjeiks, hun dochters en kleindochters, Hollywoodsterren en de Sjeherazades van de jetset. In zijn jurk nam Halle Berry vorig jaar de Oscar voor Beste Actrice in ontvangst.

H Dit voorjaar lanceert Elie Saab zijn eerste parfum, ‘Elie Saab Le Parfum’, een fruitige chypre met mandarijn, witte perzik, roos en fresia. Het zal 230 euro kosten.

E lie Saab maakt op maat speciale jurken voor speciale feestjes, naar believen bezet met robijnen, diamanten of smaragden, voor het luttele bedrag van drie miljoen dollar. “Ik heb er eens een gemaakt die bezet was met smaragden, die niet voor iemand in het bijzonder bedoeld was. Drie dagen later had ik hem verkocht.”

Saab schijnt meer van coupe te kennen dan Donatella Versace, maar is – nog – niet zo bekwaam als de grote Gianni. Hij defileert met de mooiste mannequins ter wereld, onder wie twee Belgische meisjes : Delphine en Marleen. Borduurwerk als goudfiligraan, paisley prints opgewerkt met glitter om in te buikdansen, zeemeerminnenjurken, iriserend, met halve vissenstaartensleepjes, een zilveren sterrenprinses.

“Als ik de bruid kleed, moet ik ook de moeder, de zussen, de tantes, de nichtjes en de oma kleden, wat maakt dat ik per bruiloft zo om en bij de dertig ontwerpen moet bedenken”, grijnst Elie kwajongensachtig.

“Ik zie graag wat Donatella doet, maar natuurlijk ben ik een groot bewonderaar van Gianni Versace. Net zoals ik grote eerbied heb voor het werk van Dior. Valentino bewonder ik. Die man heeft heel veel respect voor vrouwen : Valentino maakt de vrouwen mooi, wat niet van iedere couturier gezegd kan worden. In Italië heb ik ook veel cliënten voor mijn haute couture : in Rome heb ik al zeven collecties gepresenteerd en daar is ook mijn showroom. Natuurlijk zijn mijn belangrijkste klanten de Saudi-Arabische prinsessen. De Arabische vrouwen van de nieuwe generatie hebben in Europa of de Verenigde Staten gestudeerd. Ze hebben nu dezelfde mentaliteit als de Françaises, de Zwitserse of de Italiaanse vrouwen. Tegenwoordig vindt men overal ter wereld hetzelfde type vrouw. De typische ‘Arabische’, ‘Franse’ of ‘Amerikaanse’ vrouw met een specifieke smaak bestaat niet meer. Zowat zeven jaar geleden maakte ik nog twee collecties : één voor de Arabische landen en één andere, meer kosmopoliet. Vandaag ontwerp ik nog één collectie en al mijn cliënten kopen dezelfde jurken. Wat Arabische en Amerikaanse vrouwen nog gemeen hebben, is dat zij veel van mijn kleren kopen, sommige vrouwen bestellen tot twintig jurken per seizoen ! Zij zijn natuurlijk mijn beste klanten. Ik werk ook veel voor Spaanse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse vrouwen. Veel Russische vrouwen ook, die beeldschoon zijn. Of er genoeg geld is om dure haute couture te betalen ? U zou versteld staan hoeveel enorme fortuinen er in de wereld zijn. Niet alleen de Arabische prinsessen kunnen veel geld spenderen aan dure kleren, maar ook vrouwen van grote bankiers en indu-striëlen. En het klopt ook dat sommige dames uit Brunei graag hun rijkdom tonen. Zij willen vooral uitblinken, zich onderscheiden. Ze hebben veel geld, maar ze weten perfect hoeveel ze uitgeven en het gaat meestal om jonge vrouwen. Over namen moet ik discreet zijn, maar iedereen weet dat ik koningin Rania van Jordanië kleed voor de grote gelegenheden. Ze is niet alleen bloedmooi, maar ook heel lief, eenvoudig en elegant. Ze telefoneert me als ze een speciale jurk nodig heeft voor grote gelegenheden en diners. Voorts mag u gerust weten dat ook Farah Diba, Halle Berry, Begum InaaraAga Khan en Patricia Manterola, een Zuid-Amerikaanse actrice, zich door mij laten kleden.”

Terwijl de prijs voor een haute-couturejurk onbeperkt is, betaalt u voor een prêt-à-porterjurk van Elie Saab (binnenkort ook in België te koop, over de plaats wordt nog onderhandeld) van 1600 tot 8000 euro. Zijn broer Dany is belast met de prêt-à-porterlijn, zijn zus Mona Saab ontwerpt juwelen onder haar naam. Zijn snelle vrouwtje is de duivel-doet-al. Voorts werkt Saab in Beiroet met 150 medewerkers in een immens pand dat van hem is. Aan een trouwjurk borduren zes mensen twintig tot dertig dagen. Gouddraad koopt hij in Lyon, de kant komt van Soltiss, in de buurt van Cambrai in het noorden van Frankrijk, de kristallen van Swarovski. Vaak ontwerpt Elie Saab rond een parure van juwelen. Als bijvoorbeeld de echtgenoot een paar uitzonderlijke oorbellen schenkt, moet hij een jurk ontwerpen die de oorbellen tot hun recht laat komen. En hoe betalen zijn cliënten ? “Met een platina creditcard !” lacht Elie Saab.

Germaine Thys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content